УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Извештај са друге научне конференције „Урбана безбедност и урбани развој – УБУР 2022“

07

Зборник радова

Друга по реду научна конференција „Урбана безбедност и урбани развој“ одржана је дана 01. јула 2022. године у просторијама Архитектонског факултета Универзитета у Београду. Конференција је националног карактера са међународним учешћем, а припремлјена је и реализована у организацији Факултета безбедности и Архитектонског факултета Универзитета у Београду.

Била је ово једна од првих домаћих уживо реализованих научних конференција, после две године рада у онлајн окружењу, при чему се окупило више од 100 научника, истраживача и стручњака из различитих научних области: архитектуре, безбедности, политичких наука, техничких наука, географије, екологије, шумарства, социологије, војних и других наука, са државних и приватних универзитета из Србије (универзитети у Београду, Нишу, Новом Саду, Новом Пазару и Универзитет одбране), тако и регије и шире (универзитети у Љублјани, Скоплју, Бањој Луци, Осијеку, Подгорици, Софији и Магнитогорску – Русији), више института и других установа попут Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије и Завода за заштиту споменика културе Републике Србије.
Уводне речи дали су проф. др Ратко Ристић, проректор за међународну сарадњу Универзитета у Београду, доцент др Александра Илић, продекан Факултета безбедности, ванредни проф. др Душан Игњатовић, продекан Архитектонског факултета и ванредни. проф. др Светлана Станаревић испред Организационог одбора Конференције.
Уводна предавања су отворила питања „нових урбаних изазова, политика и процеса на почетку 21. века у европским градовима, са могућношћу прилагођавања“, односно, „интегралног сагледавања конципирања и артикулације простора са пронађеном мером усклађивања отворености и флексибилности са компонентама непредвидивости“. Ове уводне речи припале су вишој научној сарадници др Наташи Пицхлер-Милановић и ванредној проф. др Ани Никезић, након чијих излагања су учесници имали могућност да чују презентације аутора више од 40 радова, организованих у 7 сесија уживо и једној онлајн сесији.
Теме о којима се дискутовало на Конференцији, на различите начине повезале су област безбедности са урбаним простором и његовим развојем, обухватајући широки спектар питања попут урбанизације безбедности, глобализације, урбаног развоја и трансформације градова. Као најзначајнији заклјучак из рада Конференције, може се издвојити исказана желја и потреба свих учесника да се више негују мултидисциплинарни и интердисциплинарни приступи у заједничким активностима академских институција, како би се на основу већег степена блискости и повезаности адекватно одговорило потребама друштва, заједнице и појединаца. Ово је посебно наглашено у завршној речи конференције, коју је дала проф. др Александра Ђукић.

01

02

03

04

05

06

08

09

10