UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Izveštaj sa druge naučne konferencije „Urbana bezbednost i urbani razvoj – UBUR 2022“

07

Zbornik radova

Druga po redu naučna konferencija „Urbana bezbednost i urbani razvoj“ održana je dana 01. jula 2022. godine u prostorijama Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Konferencija je nacionalnog karaktera sa međunarodnim učešćem, a pripremljena je i realizovana u organizaciji Fakulteta bezbednosti i Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Bila je ovo jedna od prvih domaćih uživo realizovanih naučnih konferencija, posle dve godine rada u onlajn okruženju, pri čemu se okupilo više od 100 naučnika, istraživača i stručnjaka iz različitih naučnih oblasti: arhitekture, bezbednosti, političkih nauka, tehničkih nauka, geografije, ekologije, šumarstva, sociologije, vojnih i drugih nauka, sa državnih i privatnih univerziteta iz Srbije (univerziteti u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Novom Pazaru i Univerzitet odbrane), tako i regije i šire (univerziteti u Ljubljani, Skoplju, Banjoj Luci, Osijeku, Podgorici, Sofiji i Magnitogorsku – Rusiji), više instituta i drugih ustanova poput Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Republike Srbije.
Uvodne reči dali su prof. dr Ratko Ristić, prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta u Beogradu, docent dr Aleksandra Ilić, prodekan Fakulteta bezbednosti, vanredni prof. dr Dušan Ignjatović, prodekan Arhitektonskog fakulteta i vanredni. prof. dr Svetlana Stanarević ispred Organizacionog odbora Konferencije.
Uvodna predavanja su otvorila pitanja „novih urbanih izazova, politika i procesa na početku 21. veka u evropskim gradovima, sa mogućnošću prilagođavanja“, odnosno, „integralnog sagledavanja koncipiranja i artikulacije prostora sa pronađenom merom usklađivanja otvorenosti i fleksibilnosti sa komponentama nepredvidivosti“. Ove uvodne reči pripale su višoj naučnoj saradnici dr Nataši Pichler-Milanović i vanrednoj prof. dr Ani Nikezić, nakon čijih izlaganja su učesnici imali mogućnost da čuju prezentacije autora više od 40 radova, organizovanih u 7 sesija uživo i jednoj onlajn sesiji.
Teme o kojima se diskutovalo na Konferenciji, na različite načine povezale su oblast bezbednosti sa urbanim prostorom i njegovim razvojem, obuhvatajući široki spektar pitanja poput urbanizacije bezbednosti, globalizacije, urbanog razvoja i transformacije gradova. Kao najznačajniji zaključak iz rada Konferencije, može se izdvojiti iskazana želja i potreba svih učesnika da se više neguju multidisciplinarni i interdisciplinarni pristupi u zajedničkim aktivnostima akademskih institucija, kako bi se na osnovu većeg stepena bliskosti i povezanosti adekvatno odgovorilo potrebama društva, zajednice i pojedinaca. Ovo je posebno naglašeno u završnoj reči konferencije, koju je dala prof. dr Aleksandra Đukić.

01

02

03

04

05

06

08

09

10