УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

euPolis konkurs FB POST-08

Стручни жири пројекта еуПОЛИС (Хоризон 2020) у сарадњи са Архитектонским факултетом у Београду, одабрао је три студентска рада са конкурса за урбанистичко-архитектонско концептуално решење плаво-зеленог парка на Земунском кеју уз дизајнирање зграде за еуПОЛИС еко-едукативни центар, уз примену природом инспирисаних решења која повољно утичу на физичко и ментално здравље његових корисника.

Пет студентских тимова у ужем избору представили су детаље својих решења пред жиријем 24. и 25. марта који је на основу критеријума општег квалитета, примене еуПОЛИС НБС (nature-based solutions) принципа, прилагодљивости решења на џепни парк и способности тимова за сарадњу, одабрао три тима чија ће решења бити примењена у дизајнирању експерименталног плаво-зеленог парка.

IautomestoautoMilicaautoCocicautoiautoMilicaautoKnezevic-2048x1395

Прва награда

Жири у саставу Ранко Божовић (Енплус), Ксенија Лаловић (Архитектонски факултет) Наташа Ђурић (Миксер), Маја Лалић (Миксер) анд Мортен Раск Мадсен (Byspectrum/Данска), Чедо Максимовић (Империал Колеџ Лондон), Ева Ваништа Лазаревић (Архитектноски факултет) одлучио је да је тим ММ2 (Милица Ћоћић и Милица Кнежевић) својим решењима својио прво место, друго место заузео је тим ПЗ 10101 (Миља Младеновић, Милош Стојковић Минић и Данило Фатић), док је на трећем тим 19998 (Ања Љујић, Давид Кијановић и Вук Златковић). Жири је одлучио да новчане износе прва два решења равномерно поделе првонаграђено (400 евра) и другонаграђено решење (400 евра), због значајног доприноса мисији еуПОЛИС пројекта, а трећенаграђеном тиму додељује се 200 евра.

2automestoautoMIljaautoMladenovicautoMilosautoStojkovicautoMinicautoiautoDaniloautoFatic-2048x1447

Друга награда

Кроз даљи процес ко-креације и менторско вођење еуПОЛИС стручњака, три победничка тима радиће наредних седмица на оптимизацији и инкорпорирању својих решења у заједничко решење за џепни парк и еко-едукативни центар на споменутој локацији. Осим дизајнирања плаво-зеленог парка, циљ конкурса и предстојећих ко-креативних радионица је и едукација младих професионалаца у правцу природом инспирисаних решења у урбаном планирању, спремности на сарадњу у оквиру већих тимова и њихово укључивање у еуПОЛИС.

Регенерација парка на Земунском кеју биће базирана на решењу првонаграђеног тима за који жири сматра да је најсагласнији са еуПОЛИС принципима побољшања квалитета јавног здравља и благостања, у потпуности користи потенцијале постојеће инфраструктуре и лако се имплементира. Кроз сарадњу са друга два тима, добиће се најоптималније решење, биће примењени иновативни приступи урбаном планирању и све то кроз сарадњу младих експерата са стручним тимом еуПОЛИС пројекта.

IIIautomestoautoAnjaautoLjujicautoDavidautoKijanovicautoiautoVukautoZlatkovic

Трећа награда

Природом инспирисана решења (НБС) уводе елементе природе у урбано окружење (паметан избор биљака, биолошко пречишћавања вода, енергију земље, ветра и сунца итд.) како би се унапредио квалитет живота у урбаним срединама и позитивно утицало на здравље и благостање грађана: обезбедила пријатнија температура на микролокацији, смањило загађење ваздуха, количина алергена, биолошки пречистила отпадна вода и искористила за наводњавање и овлаживање, итд.

Пројекат спроводи еуПОЛИС тим који окупља научнике и стручњаке одрживог развоја 28 партнерских организија из 13 земаља света, укључујући и домаће експертске организације које пружају подршку активностима на београдским пилот локацијама: Грађевински факултет Универзитета у Београду, енПлус д.о.о. и организација Миксер, у сарадњи са Универзитетом у Београду – Архитектонским факултетом и Женским архитектонским друштвом.

 

Преузето са https://festival.mikser.rs/news/studenti-arhitekture-za-zemunski-kej/