УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Pobednice takmičenja

Београд 06.06.2022. – На Архитектонском факултету у Београду додељене су награде студентског такмичења ,,Saint-Gobain Architecture Student Contest 2022“.

Прво место припало је Сандри Марковић која ће представљати Србију на Интернационалном нивоу АСЦ 2022 у Варшави од 8-10. јуна. На другом месту је Александра Стевановић, док је треће место припало Невени Јеремић. Уручујући награде Владан Илић, директор за Isover и Rigips у компанији Саинт-Гобаин, истакао је ,,Ово такмичење има за циљ да будућим архитектама пропагира одрживу градњу и коришћење иновативних материјала и система у грађевинарству. Истичемо да је идеја за овакву врсту такмичења потекла из Србије, односно ISOVER тима, који је 2004. године у сарадњи са Архитектонским факултетом организовао прво студентско такмичење. Саинт-Гобаин група је препознала потенцијал ове идеје и већ следеће године организовала је такмичење на међународном нивоу“.

Задатак који је Сандра Марковић успешно реализовала је ревитализација подручја поред железничке станице у Варшави. Инспирација за постављање концепта за пројекат који укључује смештај студената у резиденцијалном делу била је присуство железнице у непосредној околини. Облик шина подсећа на студентску енергију: стално кретање, сусрети, изненадна интеракција. Направљен је сплет старог и новог, рестаурираног и новоизграђеног, као и оног које тежи да се изгради или постане, што је довело до форме предложене структуре која се стално преклапа и интегрише са околином. Фокус је на постојеће окружење затечено на локацији, са додатим атрактивним елементима на фасади, добро промишљеним техничким детаљима употребе елемената Саинт-Гобаин производа у погледу одрживости, зелене градње и енергетске ефикасности. Обухваћене су све тачке комфора будућих становника и атрактивна решења за младо становништо како би се определили за живот и рад у Варшави.

Студентске радове оцењивао је трочлани жири у саставу: Бојана Зековић, Архитектонски факултет Универзитета у Београду, Драган Марковић, са веб портала gradnja.rs и Мина Милиновић Балаћ, представница компаније Саинт-Гобаин грађевински производи д.о.о Београд. У финале међународног такмичења ушло је 52 пројекта из 32 државе и 223 универзитета.

Честитамо победницама, а Сандри Марковић желимо много успеха на Интернационалном такмичењу у Варшави.

Pobednice, žiri, Arhitektonski fakultet i Saint - Gobain