УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Велики успех наших студената на интернационалном студентском конкурсу ART GARDEN

Трећу годину заредом студенти прве године Мастер академских студија и четврте године Интегрисаних академских студија Универзитета у Београду, Архитектонског факултета на предмету Студио М01А, односно М05, под менторством професора Ивана Рашковића и асистента др Милоша Костића, остварили су изузетан успех у оквиру интернационалног студентског конкурса ART GARDEN-A sensory experience through an art institute.

Студенти су на поменутом конкурсу освојили све три главне награде, док је двоје студената добило специјалне похвале уредника. Прву награду освојила је студенткиња Јелена Арнаутовић, за пројекат који повезује идеју кулинарске академије и програм уметничког института. Награду Public Choice освојила је студенткиња Тијана Пејић, док је награду Institutional Excellence освојила Јована Стакић. Похвале уредника конкурса Editor’s choice добили су студенти Оливера Саџаковић и Василије Војводић. Важно је напоменутно да се је свих 15 пројеката из студија нашло у ужем избору за награде конкурса.

Конкурс је организован у оквиру међународне UNI (https://uni.xyz/) платформе која пружа подршку младим професионалцима широм света да се афирмишу кроз конкурсну праксу, а кроз сарадњу са архитектонским школама и другим институцијама.

У току јесењег семестра академске 2020/2021. године, на предмету Студио М01А (МАСА-А), односно М05А (ИАСА), предмет рада и конкурсна локација били су дефинисани у складу са расписом задатка, чији је циљ истраживање новог концепта уметничког института, кроз који се увезује комплексан програм савремених студија уметности, дати контекст града Чикага и тема чулности, као специфичан однос корисника, простора и чина стварања. Оквир конкурсног задатка је осмишљен тако да се кроз критичку анализу и рад на конкурсном пројекту заузму теоријске и пројектантске позиције према временској, друштвеној, културолошкој и историјској слојевитости интерпретације уметности, стварања, креативних индустрија, локалног наслеђа, али и односа савремених еколошких и технолошких изазова и саме теме образовања младих уметника у 21. веку.

Више о самом конкурсу и награђеним радовима можете видети на следећем линку: https://uni.xyz/competitions/art-garden/entries

У наставку дајемо приказ награђених пројеката и честитамо свим награђеним студентима и њиховим менторима!

WINNER

Јелена Арнаутовић

Rural city

Пројекат преиспитује традиционалну перцепцију кулинарства и програмски увезује школу уметности са локалном мултикултуралном средином града Чикага.

Jelena Arnautovic

Jelena Arnautovic 3

Jelena Arnautovic 4. jpg

Jelena Arnautović 5.jog

Jelena Arnautović 6

Jelena Arnautović 7

jelena arnautovic 1

People's Choice Award

Тијана Пејић 

Colour Bar 

Пројекат је заснован на студији колорита СМПТЕ палете, који се препознају као основ савремених визуелних уметности и медија. Свака боја повезана је са одређеним значењем, а у складу са тим  и њиховим ефектима одређено је и зонирање различитих грана уметности.  

Tijana Pejic

Institutional Excellence Award

Јована Стакић 

The Digital Anthropocene 

Пројектом се доприноси дискусији о могућтву интегрисања вештачке интелигенције и људског управљања у производњи мултиверзума хибридних вертикалних заједница уметника и њихових заједничних простора. Тема баште јавља се кроз стварање дигиталног архива биодиверзитета града Чикага у циљу његовог виртуелног очувања.  

Jovana Stakic

Editor's Choice

Оливера Саџаковић 

Rolling Hub 

Пројекат је настао као критика конзумеристичке културе и односа према савременој уметности, интерпретирајући тему чулности кроз чуло додира и његове важности у програмском и просторном структуирању простора.  

olivera sadzakovic

Василије Војводић 

A path to subconscious 

Подсвест се у концепту уметничког института препознаје као део ума кога појединац није у потпуности свестан, али који утиче на његово делање и осећања, те је намера пројекта управо активирање подсвести кроз структуру простора.  

vasilije vojvodic

Shortlisted

Остали студенти остварили су сјајне резултате ушавши у ужи круг конкурса, где су показали велику преданост и изванредне вештине на својим радовима: 

Ана Жиравац 

Јована Лазаревић 

Јована Сташевић 

Александра Миличевић 

Катарина Вратоњић 

Сава Митровић 

Анастасија Пековић 

Мина Јеремић 

Јана Тошић 

Вера Јовановић