UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Treću godinu zaredom studenti prve godine Master akademskih studija i četvrte godine Integrisanih akademskih studija Univerziteta u Beogradu, Arhitektonskog fakulteta na predmetu Studio M01A, odnosno M05, pod mentorstvom profesora Ivana Raškovića i asistenta dr Miloša Kostića, ostvarili su izuzetan uspeh u okviru internacionalnog studentskog konkursa ART GARDEN-A sensory experience through an art institute.

Studenti su na pomenutom konkursu osvojili sve tri glavne nagrade, dok je dvoje studenata dobilo specijalne pohvale urednika. Prvu nagradu osvojila je studentkinja Jelena Arnautović, za projekat koji povezuje ideju kulinarske akademije i program umetničkog instituta. Nagradu Public Choice osvojila je studentkinja Tijana Pejić, dok je nagradu Institutional Excellence osvojila Jovana Stakić. Pohvale urednika konkursa Editor’s choice dobili su studenti Olivera Sadžaković i Vasilije Vojvodić. Važno je napomenutno da se je svih 15 projekata iz studija našlo u užem izboru za nagrade konkursa.

Konkurs je organizovan u okviru međunarodne UNI (https://uni.xyz/) platforme koja pruža podršku mladim profesionalcima širom sveta da se afirmišu kroz konkursnu praksu, a kroz saradnju sa arhitektonskim školama i drugim institucijama.

U toku jesenjeg semestra akademske 2020/2021. godine, na predmetu Studio M01A (MASA-A), odnosno M05A (IASA), predmet rada i konkursna lokacija bili su definisani u skladu sa raspisom zadatka, čiji je cilj istraživanje novog koncepta umetničkog instituta, kroz koji se uvezuje kompleksan program savremenih studija umetnosti, dati kontekst grada Čikaga i tema čulnosti, kao specifičan odnos korisnika, prostora i čina stvaranja. Okvir konkursnog zadatka je osmišljen tako da se kroz kritičku analizu i rad na konkursnom projektu zauzmu teorijske i projektantske pozicije prema vremenskoj, društvenoj, kulturološkoj i istorijskoj slojevitosti interpretacije umetnosti, stvaranja, kreativnih industrija, lokalnog nasleđa, ali i odnosa savremenih ekoloških i tehnoloških izazova i same teme obrazovanja mladih umetnika u 21. veku.

Više o samom konkursu i nagrađenim radovima možete videti na sledećem linku: https://uni.xyz/competitions/art-garden/entries

U nastavku dajemo prikaz nagrađenih projekata i čestitamo svim nagrađenim studentima i njihovim mentorima!

WINNER

Jelena Arnautović

Rural city

Projekat preispituje tradicionalnu percepciju kulinarstva i programski uvezuje školu umetnosti sa lokalnom multikulturalnom sredinom grada Čikaga.

Jelena Arnautovic

Jelena Arnautovic 3

Jelena Arnautovic 4. jpg

Jelena Arnautović 5.jog

Jelena Arnautović 6

Jelena Arnautović 7

jelena arnautovic 1

People's Choice Award

Tijana Pejić 

Colour Bar 

Projekat je zasnovan na studiji kolorita SMPTE palete, koji se prepoznaju kao osnov savremenih vizuelnih umetnosti i medija. Svaka boja povezana je sa određenim značenjem, a u skladu sa tim  i njihovim efektima određeno je i zoniranje različitih grana umetnosti.  

Tijana Pejic

Institutional Excellence Award

Jovana Stakić 

The Digital Anthropocene 

Projektom se doprinosi diskusiji o mogućtvu integrisanja veštačke inteligencije i ljudskog upravljanja u proizvodnji multiverzuma hibridnih vertikalnih zajednica umetnika i njihovih zajedničnih prostora. Tema bašte javlja se kroz stvaranje digitalnog arhiva biodiverziteta grada Čikaga u cilju njegovog virtuelnog očuvanja.  

Jovana Stakic

Editor's Choice

Olivera Sadžaković 

Rolling Hub 

Projekat je nastao kao kritika konzumerističke kulture i odnosa prema savremenoj umetnosti, interpretirajući temu čulnosti kroz čulo dodira i njegove važnosti u programskom i prostornom struktuiranju prostora.  

olivera sadzakovic

Vasilije Vojvodić 

A path to subconscious 

Podsvest se u konceptu umetničkog instituta prepoznaje kao deo uma koga pojedinac nije u potpunosti svestan, ali koji utiče na njegovo delanje i osećanja, te je namera projekta upravo aktiviranje podsvesti kroz strukturu prostora.  

vasilije vojvodic

Shortlisted

Ostali studenti ostvarili su sjajne rezultate ušavši u uži krug konkursa, gde su pokazali veliku predanost i izvanredne veštine na svojim radovima: 

Ana Žiravac 

Jovana Lazarević 

Jovana Stašević 

Aleksandra Miličević 

Katarina Vratonjić 

Sava Mitrović 

Anastasija Peković 

Mina Jeremić 

Jana Tošić 

Vera Jovanović