УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Последњи позив за учешће на 5. Балканском Архитектонском Бијеналу

00_BAB-2021-međunarodna-izložba_NASLOVNA

Остало је још свега пар дана за пријаве за учешће на овогодишњем Бијеналу.

Балканско Архитектонско Бијенале је једна од највећих и најзначајнијих интернационалних смотри савременог архитектонског и дизајнерског стваралаштва на овим просторима.

Циљ Бијенала јесте да окупи и умрежи истакнуте ауторе из сродних области урбанизма, архитектуре и дизајна из различитих средина. Сврха ове међународне манифестације јесте да прикаже и промовише примере добре праксе.

БАБ 2021 ће ове године бити одржан у периоду од 08. до 12. децембра, у простору Биоскопа Балкан. БАБ 2021 ће окупити преко 250 излагача из свих балканских земаља, а најбољи аутори биће награђени престижним наградама и стручним признањима.

За архитекте и дизајнере из Србије објављен је ОТВОРЕНИ ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ. Заинтересовани аутори и тимови своје радове за пријаву могу послати најкасније до 05. новембра у поноћ.

„Радови који стигну након овог термина неће бити номиновани за награду и Жири их неће узети у разматрање“ – напомиње Небојша Глишић, кустос изложбе.

 

Како се пријавити?

Отворени позив за учешће на изложби БАБ 2021 важи за све архитекте, архитектонске бирое и дизајнере из Србије. На изложби аутори и ауторски тимови могу послати рад који је пројектован/реализован у Србији или у иностранству. Услов за учешће јесте да је барем један аутор пројекта држављанин Републике Србије.

Пројекти који се излажу не могу бити старији од 2 године. Пројекти који датирају из 2019. године или су старији неће бити прихваћени од стране селектора изложбе.

Могуће је изложити највише 2 плаката по аутору или ауторском тиму, и то у једној од 4 категорије: урбанизам, архитектура, не-реализовани пројекти и дизајн ентеријера. Рад се предаје на плакату величине 50×70 цм (вертикална оријентација). Постер Темплате у ПСД и ПДФ формату могуће је преузети на овој адреси. Котизација за учешће на Бијеналу износи 50 еура.

За излагање у категорији дизајн намештаја важе посебни услови. Котизација за учешће у овој се не плаћа. Дизајнери могу изложити искључиво изведене комаде намештаја: прототипове или производе који се налазе у фабричкој изради. У овом сегменту изложбе могуће је изложити највише до 2 комада намештаја, а све у договору и уз сагласност Јелене Николић, уреднице дизајнерског сегмента изложбе.

Уколико желите да изложите свој пројекат у оквиру категорија урбанизам, архитектура или не-реализовани пројекат, ваше пријаве можете послати на адресу architecture@bab.rs. Уколико имате додатних питања, више информација можете добити позивом на број +381 64 3528073.

Уколико желите да изложите свој пројекат у оквиру категорија дизајн ентеријера или дизајн намештаја, ваше пријаве можете послати на адресу design@bab.rs  Уколико имате додатних питања, више информација можете добити позивом на број +381 65 6865641.

 

 

Важни датуми

  1. новембар – крајњи рок за пријаву радова,
  2. новембар – почетак рада стручног Жирија,
  3. децембар – отварање изложбе и додела награда,
  4. децембар – свечано затварање догађаја и подела каталога.

 

 

Уплата котизације

„Уплату котизације за учешће потребно је извршити након прихватања рада од стране селектора изложбе“ – наводи БАБ организациони тим.

За уплате из Србије, котизацију у износу од 50 еура (у динарској протввредности) потребно је уплатити најкасније до 5. новембра на рачун: Балкански Архитектонски Бијенале, Приштинска 40, 11000 Београд, 160-358446-80.

За уплате из иностранства, котизацију у износу од 50 еура потребно је уплатити најкасније до 05. новембра, а према овим инструкцијама.

Котизација за учешће у категорији дизајн намештаја се не плаћа.

 

Пријатељи и партнери

Главни медијски спонзор догађаја је портал Градња. У промоцију догађају укључени су још и стручни часописи Гренеф и Кућа Стил, као и бројна професионална удружења.

Одржавање 5. Балканског Архитектонског Бијенала и пратећих догађаја (научне и стручне конференције) подржали су Привредна комора Србије, Фондација Саша Марчета, Биоскоп Балкан, Архитектонски факултет у Београду и ISOCARP.

Одржавање догађаја подржале су и компаније Alumil, ACO, Baldini Studio, Baumit, hiCAD, JAF, Lafarge, Mara Home, STO, Tara Concept, Velux, Wienerberger i Xella Srbija.

 

Место одржавања

Балканско Архитектонско Бијенале биће одржано у простору Биоскопа Балкан и то на површини од преко 2.000 м2. Пристигли радови биће изложени од нивоа -2 до галерије +2.

Овај бисер београдске архитектуре налази се у самом центру града, на адреси Браће Југовића 16 (одмах поред Трга републике, преко пута Народног позоришта).

 

Потребне информације

Све информације у вези пријаве, заинтересовани кандидати могу пронаћи на ОВОЈ АДРЕСИ.

Beograd, 14 Nov 2019: Balkanski arhitektonski bijenale. Foto Oksana Skendzic

Beograd, 14 Nov 2019: Balkanski arhitektonski bijenale. Foto Oksana Skendzic

Beograd, 14 Nov 2019: Balkanski arhitektonski bijenale. Foto Oksana Skendzic

Beograd, 14 Nov 2019: Balkanski arhitektonski bijenale. Foto Oksana Skendzic