УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

POZIVNICA 21X21

Уметничким колективним пројектом H3O2 се истражује структура и неухватљива форма воде, изабрана као полазна тачка младих ауторки и аутора који заједно истражују принцип пројектовања и уметничког промишљања  заснован на  структурама и правилима по којима природа функционише и опстаје.

Помоћу цртежа, физичких модела, структура, скулптура, асамблажа и инсталација у простору промишља се структура једне капи воде, емоције, једног тела, затим града, објекта, или пак сегмента асфалта Уличне галерије.

Вода је течност која је истовремено драгоцени феномен али и сасвим свакодневна неопходност. У областима  несташице и загађености, недостатак воде чини ову течност трагичном, док је у области њеног изобиља перципирана као естетски објекат неухватљиве форме и лепоте, предмет инспирације, дивљења, уживања и истраживања.

У оквиру пројекта Х302, вода је већинским делом посматрана као алат структурације простора, градивни елемент мреже емоција младе особе, разарач, или мембрана која замагљује хоризонт предела пред нама.

Концепт који дефинише уметнички пројекат H302 је отвореног типа и као такав је трансформисан у пратећи програм Уличне галерије са циљем примене још једне апликативне радионице како би се постигли што бољи резултати промишљања о води, њеној примени и многоструким тумачењима у дискурсу архитектонско-уметничког деловања. Значајан циљ овог пројекта је промоција савремених архитектонско-уметничких пракси неафирмисаних аутора у отвореном јавном градском простору.

Улична галерија је простор на коме је вода ипак пронашла свој пут артифицијално или природно, послужила је као оперативни полигон дејства. Створене су нове просторне слике воде, нови амбијенти и прототипи, односно модели и структуре воде кроз уметнички пројекат H302.

H302 се тумачи као формула за другачији поглед на воду, воду са структуром, воду са снагом да обликује простор око нас, воду као интерактивни алат у процесима структурације простора и повезивања са градском природом и улицом.

 

Аутори пројекта: Милош Стојковић Минић, Милица Грбић, Никола Димитровић / Atrio

Atrio је група архитектонско-уметничке оперативне праксе.

Уредници каталога: Милош Стојковић Минић, Милица Грбић, Никола Димитровић

Дизајн каталога: Atrio tim & Бруно Толић [Матријаршија]

Учесници: Невена Петровић, Јована Петронијевић, Милица Миљковић, Теодора Симоновић, Катарина Бабић, Јован Јовановић, Лука Рајшич, Мирјана  Новаковић, Јана Старчевић, Наталија Јагличић, Тамара Плећевић, Милош Стојковић Минић, Милица Грбић, Никола Димитровић.

 

Рецензенти изложбе:

др Милена Кордић, доцент АФ УБ

мр Драган Јеленковић, редовни професор АФ УБ

Штампа | DPC group

Издавач | Улична галерија / АФ УБ

Тираж |500

Место и година издања |Београд, 2021.

ИСБН 978-86-7924-264-8