УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

– конкурс за краћи студијски боравак студената Универзитета у Београду – Архитектонског факултета на Факултету за урбанизам и регионално планирање Универзитета у Ајови

Универзитет у Београду – Архитектонски факултет и Факултет за урбанизам и регионално планирање Универзитета у Ајови успоставили су двосмерни програм размене за мастер студенте под називом ТЕСЛАС (TESLAS – Two-way Exchange Semester Linking America and Serbia). Студенти из Србије ће сваке године провести један семестар или краћи студијски боравак на Факултету за урбанизам и регионално планирање Универзитета у Ајови. Током школске 2019/2020 године, од два до пет студената завршне године Мастер студија и Интегрисаних студија Универзитета у Београду – Архитектонског факултета биће примљено на краћи студијски боравак на Факултету за урбанизам и регионално планирање Универзитета у Ајови, Ајова Сити, САД(School of Urban and Regional Planning from The University of Iowa )

На конкурс се могу пријавити студенти завршне године:

  • МАС Интегрални урбанизам,
  • МАС Архитектура усмерење – модул Урбанизам
  • Интегрисане студије Архитектуре

Период боравка је 3 недеље током пролећног семестра школске 2019/20 године, у периоду од 20. марта до 10. априла 2020. године.

Коначну селекцију учесника у програму размене студената врши комисија састављена од представника American Councils for International Education, School of Urban & Regional Planning in Iowa and Universitz of Belgrade / Faculty of Architecture.

Програм подржавају Биро за образовање и културу Стејт департмента Сједињених Америчких Држава, Амбасада Сједињених Америчких Држава у Београду, Амерички савет за међународно образовање, Факултет за урбанизам и регионално планирање Универзитета у Ајови и Универзитет у Београду – Архитектонски факултет.

Програм за одабране студенте обезбеђује:

За све студенте:

– бесплатно похађање два курса за пет студената на Факултету за урбанизам и регионално планирање Универзитета у Ајови

– оријентацију у Београду пре поласка у марту 2020. за највише пет студента

– логистичку помоћ приликом апликације за америчку визу

За два студента:

– трошкове добијања америчке визе

– додатну новчану помоц́ за смештај и исхрану у Сједињеним Америчким Државама

– студијско путовање у Детроит током крац́ег боравка, укључујуц́и превоз и смештај

Програм не обезбеђује:

– повратну авионску карту

– трансфере до и од аеродрома у Београду и САД

– здравствено и путно осигурање

Учесници ц́е бити изабрани на основу израженог интересовања у области урбанизма и мотивације да буду представници српске културе и Универзитета у Београду – Архитектонског факултета у Сједињеним Америчким Државама. Од студената се очекује да припреме-и на евентуални захтев наставника домаћина одрже презентацију о својој матичној институцији, урбанизму Београда и Србије и српској култури као део учешц́а у програму.

УСЛОВИ ЗА УЧЕШЋЕ У ТЕСЛАС ПРОГРАМУ

Да би могли да аплицирају као студенти на размени у ТЕСЛАС програму у 2019/2020 школској години, кандидати морају:

  1. да имају добро знање енглеског језика (утврђује комисија за селекцију студената у програму размене)
  2. да су из Србије или имају тренутно пребивалиште у Србији (на основу увида у личну карту на интервју-у)
  3. да су тренутно уписани и да су студенти завршне године мастер студија МАС Интегрални урбанизам, МАС Архитектура усмерење – модул Урбанизам или Интегрисаних студија Архитектуре на Универзитету у Београду – Архитектонски факултет (уверење о упису, издаје Студентска служба Архитектонског факултета у Београду)
  4. да имају просечну оцену у току студија минимум 8,5
  5. да су у могућности да похађају наставу на 2 (два) предмета, присуствују и активно учествују у кратком студијском боравку током пролец́ног семестра на Факултету за урбанизам и регионално планирање Универзитета у Ајови у периоду од 20. марта до 10. априла 2020. године.
  6. да направе презентацију или разгледницу која представља Универзитет у Београду – Архитектонски факултет, специфичности урбанизма Београда и Србије и српске културе
  7. да на енглеском језику напишу мотивационо писмо зашто желе да учествују на програму ТЕСЛАС и студијском путовању на Факултету за урбанизам и регионално планирање Универзитета у Ајови и како је то искуство повезано са професионалним циљевима студента (максималан број речи 500)

Апликације са непотпуном документацијом неће бити разматране.

СМЕРНИЦЕ ЗА ПРИЈАВУ И ПРОЦЕДУРУ ИЗБОРА

Кандидате ц́е одабрати комисија за селекцију студената у програму размене на основу материјала за пријаву и спроведеног интервјуа. Заинтересовани кандидати морају испунити и предати онлајн пријаву, укључујуц́и сва тражена пратец́а документа, до 20. фебруара 2020. године до 23:59 часова по средњеевропском времену на овом линку. (Неопходно је имати или отворити гмаил налог)

Кандидати ц́е бити обавештени 21. фебруара 2020. да ли ће бити позвани на интервју који ће се одржати 24. фебруара 2020. године.

За процедуру пријављивања и сва додатна питања можете се обратити:

в.проф. др Урошу Радосављевићу, контакт особи и руководиоцу сарадње са Универзитета у Београду – Архитектонски факултет између Ајова Универзитета у Ајови, САД и Универзитета у Београду према потписаном Меморандуму о разумевању између две институције, емаил:  yros@arh.bg.ac.rs / телефон +381 11 3218741