UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

– konkurs za kraći studijski boravak studenata Univerziteta u Beogradu – Arhitektonskog fakulteta na Fakultetu za urbanizam i regionalno planiranje Univerziteta u Ajovi

Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet i Fakultet za urbanizam i regionalno planiranje Univerziteta u Ajovi uspostavili su dvosmerni program razmene za master studente pod nazivom TESLAS (TESLAS – Two-way Exchange Semester Linking America and Serbia). Studenti iz Srbije će svake godine provesti jedan semestar ili kraći studijski boravak na Fakultetu za urbanizam i regionalno planiranje Univerziteta u Ajovi. Tokom školske 2019/2020 godine, od dva do pet studenata završne godine Master studija i Integrisanih studija Univerziteta u Beogradu – Arhitektonskog fakulteta biće primljeno na kraći studijski boravak na Fakultetu za urbanizam i regionalno planiranje Univerziteta u Ajovi, Ajova Siti, SAD(School of Urban and Regional Planning from The University of Iowa )

Na konkurs se mogu prijaviti studenti završne godine:

  • MAS Integralni urbanizam,
  • MAS Arhitektura usmerenje – modul Urbanizam
  • Integrisane studije Arhitekture

Period boravka je 3 nedelje tokom prolećnog semestra školske 2019/20 godine, u periodu od 20. marta do 10. aprila 2020. godine.

Konačnu selekciju učesnika u programu razmene studenata vrši komisija sastavljena od predstavnika American Councils for International Education, School of Urban & Regional Planning in Iowa and Universitz of Belgrade / Faculty of Architecture.

Program podržavaju Biro za obrazovanje i kulturu Stejt departmenta Sjedinjenih Američkih Država, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, Američki savet za međunarodno obrazovanje, Fakultet za urbanizam i regionalno planiranje Univerziteta u Ajovi i Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet.

Program za odabrane studente obezbeđuje:

Za sve studente:

– besplatno pohađanje dva kursa za pet studenata na Fakultetu za urbanizam i regionalno planiranje Univerziteta u Ajovi

– orijentaciju u Beogradu pre polaska u martu 2020. za najviše pet studenta

– logističku pomoć prilikom aplikacije za američku vizu

Za dva studenta:

– troškove dobijanja američke vize

– dodatnu novčanu pomoć za smeštaj i ishranu u Sjedinjenim Američkim Državama

– studijsko putovanje u Detroit tokom kraćeg boravka, uključujući prevoz i smeštaj

Program ne obezbeđuje:

– povratnu avionsku kartu

– transfere do i od aerodroma u Beogradu i SAD

– zdravstveno i putno osiguranje

Učesnici će biti izabrani na osnovu izraženog interesovanja u oblasti urbanizma i motivacije da budu predstavnici srpske kulture i Univerziteta u Beogradu – Arhitektonskog fakulteta u Sjedinjenim Američkim Državama. Od studenata se očekuje da pripreme-i na eventualni zahtev nastavnika domaćina održe prezentaciju o svojoj matičnoj instituciji, urbanizmu Beograda i Srbije i srpskoj kulturi kao deo učešća u programu.

USLOVI ZA UČEŠĆE U TESLAS PROGRAMU

Da bi mogli da apliciraju kao studenti na razmeni u TESLAS programu u 2019/2020 školskoj godini, kandidati moraju:

  1. da imaju dobro znanje engleskog jezika (utvrđuje komisija za selekciju studenata u programu razmene)
  2. da su iz Srbije ili imaju trenutno prebivalište u Srbiji (na osnovu uvida u ličnu kartu na intervju-u)
  3. da su trenutno upisani i da su studenti završne godine master studija MAS Integralni urbanizam, MAS Arhitektura usmerenje – modul Urbanizam ili Integrisanih studija Arhitekture na Univerzitetu u Beogradu – Arhitektonski fakultet (uverenje o upisu, izdaje Studentska služba Arhitektonskog fakulteta u Beogradu)
  4. da imaju prosečnu ocenu u toku studija minimum 8,5
  5. da su u mogućnosti da pohađaju nastavu na 2 (dva) predmeta, prisustvuju i aktivno učestvuju u kratkom studijskom boravku tokom prolećnog semestra na Fakultetu za urbanizam i regionalno planiranje Univerziteta u Ajovi u periodu od 20. marta do 10. aprila 2020. godine.
  6. da naprave prezentaciju ili razglednicu koja predstavlja Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet, specifičnosti urbanizma Beograda i Srbije i srpske kulture
  7. da na engleskom jeziku napišu motivaciono pismo zašto žele da učestvuju na programu TESLAS i studijskom putovanju na Fakultetu za urbanizam i regionalno planiranje Univerziteta u Ajovi i kako je to iskustvo povezano sa profesionalnim ciljevima studenta (maksimalan broj reči 500)

Aplikacije sa nepotpunom dokumentacijom neće biti razmatrane.

SMERNICE ZA PRIJAVU I PROCEDURU IZBORA

Kandidate će odabrati komisija za selekciju studenata u programu razmene na osnovu materijala za prijavu i sprovedenog intervjua. Zainteresovani kandidati moraju ispuniti i predati onlajn prijavu, uključujući sva tražena prateća dokumenta, do 20. februara 2020. godine do 23:59 časova po srednjeevropskom vremenu na ovom linku. (Neophodno je imati ili otvoriti gmail nalog)

Kandidati će biti obavešteni 21. februara 2020. da li će biti pozvani na intervju koji će se održati 24. februara 2020. godine.

Za proceduru prijavljivanja i sva dodatna pitanja možete se obratiti:

v.prof. dr Urošu Radosavljeviću, kontakt osobi i rukovodiocu saradnje sa Univerziteta u Beogradu – Arhitektonski fakultet između Ajova Univerziteta u Ajovi, SAD i Univerziteta u Beogradu prema potpisanom Memorandumu o razumevanju između dve institucije, email:  yros@arh.bg.ac.rs / telefon +381 11 3218741