УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

41. Салон архитектуре “На ивици”: Пратећи програм (27.03. – 30.04.2019.)

ZnakMPU_crveni

Извор вести: http://mpu.rs/izlozbe/41-salon-arhitekture/

41. Салон архитектуре представља најсвеобухватнији преглед архитектонске делатности у Србији, али на изложби учествује и један број аутора из иностранства, углавном из регије. Од укупно 230 кандидованих радова у свим категоријама у званичну селекцију, селекциони жири је уврстио 104 рада, од којих је у конкуренцији за награде разврстано 78 радова у 6 категорија (није било радова из урбанизма и архитектонске критике а конкурсни и студентски радови излажу се ван категорије за награде). Око триста аутора, у сто тимова, приказаће своје радове из различитих области архитектуре – јавне објекте, стамбене и индустријске зграде, ентеријере, експерименталне и истраживачке пројекте и писања о архитектури. Жири 41. Салона архитектуре у саставу – Реља Иванић, Наталија Миодраговић, Јуриј Садар, Дејан Тодоровић и Злата Вуксановић Мацура доделиће Grand Prix Салона, награде, признања и похвале по категоријама.

Пратећи програм са низом занимљивих догађаја и изложби такође је у духу тематизације Салона На ивици. То се пре свега односи на темат „Активизам у архитектури“ који ће окупити различите архитектонске делатнике (групе, тимове и удружења) и представити њихова активистичка искустава, програме и борбу за интегритет професије и очување урбаних, еколошких и споменичких целина као и унапређење архитектонске културе и култура простора у нашој средини.

Специјални гост Салона је гостујућа изложа “Архитектура инвентура 2016-2018”, која по позиву Салона стиже из Љубљане и представља избор, управо завршене 24. марта 2019, бијеналне изложбе коју организује Удружење архитеката Љубљане. Слику о дометима словеначке архитектонске сцене употпуниће и предавање представника младог словеначког тима „Свет Вмес“. Уз члана жирија Јурија Садара (Садар-Вуга Архитекти) присуство словеначких архитеката и архитектуре свакако ће обележити овогодишњу изложбу Салона.

У оквиру програма Документа биће представљена реинтерпретација изложбе „Слободна школа је слободан простор“ Бранка Станојевића, у садржајном облику потпуно али не и у просторном као оригинална поставка у српском павиљону, која је представљала Републику Србију на 16. међународној изложби архитектуре Бијеналу у Венецији 2018. Истичемо да је први пут да се у тако значајном обиму представља изложба која је представљала нашу националну селекцију на Бијеналу архитектуре у Венецији.

Традиционално су присутни факултетски и студенски програми. Овог пута то је изложба из Новог Сада са Департмана за архитектуру и урбанизам Факултета техничких наука под називом „Кондиционал 505“. Као и манифестација “Пре Салона” са низом радионица насталих у сарадњи Факултета примењених уметности у Београду, Архитектонског факултета у Београду, Грађевинско-техничког факултета у Нишу и Архитектонског факултета у Сарајеву (БиХ).

Пратећи програм 41. Салон архитектуре

Среда 27. март – 7. април 2019.
/ галерија Жад, МПУ /

ПреСалона 2019 – ИЗВАН ГРАНИЦА – изложба и радионице

ПреСалона – пројекат сарадње, умрежавања и размене искустава између четири факултета архитектуре и дизајна: Факултет примењених уметности, Универзитет уметности у Београду; Архитектонски факултет, Универзитет у Београду; Грађевинско-архитектонски факултет, Универзитет у Нишу; Факултет техничких наука – Департман за архитектуру и урбанизам, Универзитет у Новом Саду.

Гост ПреСалона: Универзитет у Сарајеву – Академија ликовних умјетности Сарајево, Одсјек продукт дизајн.

41-Salon-Arhitekture_PreSalona-2019_opt


Среда 27. март – 30. април 2019.
/ Галерија Анастас на I спрату МПУ /

Документа I: Слободна школа је слободан простор

У оквиру рубрике Салона Документа представљена је реинтерпретација изложбе „Слободна школа је слободан простор“ Бранка Станојевића са сарадницима која је представљала Републику Србију на 16. међународној изложби архитектуре Бијеналу у Венецији 2018. Изложба је на Салону презентована потпуно у садржајном смислу али је поставка модификована у односу на оригиналну поставку у српском павиљону у Ђардинима. Истичемо да је први пут да се у тако значајном обиму приказује изложба која је представљала нашу националну селекцију на Бијеналу архитектуре у Венецији.

Слободна школа је слободан простор
http://freeschoolisfreespace.com/
26. мај ⟶ 25. новембар 2018
Српски павиљон

ПДФ каталог изложбе

Бијенале архитектуре 2018. у Венецији: Отворен павиљон Републике Србије

slobodna-skola-slobodan-prostor-crtez-bogdanovic slobodna-skola-slobodan-prostor-mpu-stanojevic slobodna-skola-slobodan-prostor-mpu


Среда 27. март – 30. април 2019.
/ Галерија Анастас на I спрату МПУ /

Документа II: 100 година од оснивања Баухауса (1919–1933)

Велики јубилеј Баухауса, тог херојског, пионирског доба модерне архитектуре, индустријског дизајна и уметности који је имао свеопшти утицај на архитектуру, дизајн и културу живљења у XX веку на Салону је обележен репродуковањем текста Манифест Баухауса Валтера Гропијуса и видео презентацијом (од 10. 04. 2019). Баухаус је био не само једна од најзначајнијих уметничких школа већ и огледно поље европског модернизма. Настао је 1919. спајањем Уметничке академије (Hohschule fur Bildende Kunst) и Уметничко-занатске школе (Kunstgewerbeschule) под руководством Валтера Гропијуса (Walter Gropius, 1883–1970).


Среда 03. април – 30. април 2019.
/ Галерија Анастас на I спрату МПУ /

Гостујућа изложба: Архитектура инвентура 2016-2018 на Салону архитектуре 2019. у Београду

Избор радова са бијеналне изложбе чланова Удружења архитеката Љубљане одржане од 20. 02 до 24. 03. 2019. у Великој дворани Цанкарјевог дома у Љубљани. Изложба је представила пресек радова чланова Удружења у последње две године.

Организатор изложбе: Друштво архитеката Љубљане.
Уредници каталога: Кристина Дешман, Маја Иванич.
Селекција пројеката за гостовање на Салону архитектуре 2019, Београд: Андреј Стреховец (УО ДаНС).

Arhitektura-inventura-2016-2018_opt

Изложба: Архитектура инвентура 2016-2018 у Великој дворани Цанкарјевог дома у Љубљани

Уторак 09. април 2019. у 13 часова
/ галерија у приземљу, МПУ /

Saint-Gobain на Салону архитектуре 2019 – промотивно предавање и презентација

Тема предавања обухвата новитете Rigipsa који стварају одличне зграде, побољшавају свакодневни живот задовољавајући различите личне потребе корисника, истовремено водећи рачуна о комфору, здрављу људи и заштити животне средине. Наступа време када се реализују објекти са високим перформансама који су истовремено лепи, комфорни и економични.

Предавање излаже: Мина Милиновић Балаћ, Project Manger (Rigips, Saint-Gobain).


Четвртак 11. април 2019. у 18 часова
/ галерија у приземљу, МПУ /

Свет Вмес – Јуре Хроват (Словенија): предавање о пракси архитектонског студија Свет Вмес

СВЕТ ВМЕС је архитектонски студио основан 2010. као неформални колектив архитеката из Љубљане, са жељом да преиспита, истражи и разоткрије потенцијал неискоришћеног простора – „међупростора“ унутар образовних и јавних зграда. СВЕТ ВМЕС анализира постојеćе запуштене унутрашње и спољне „међупросторе“, лоцира болне тачке и санира их, трансформише их у места догађаја, потенцијала, удобности, интеракције, преговарања, уживања, креирајући нову врсту „испуњене’“ унутрашње типологије.

Студио воде два партнера оснивача, архитекти Јуре Хроват и Ана Креч.
Уводна реч: Љиљана Милетић Абрамовић, Милена Зиндовић.

Svet-Vmes_The-Loaded-Nook_main


Субота 13. април 2019. у 13 часова
/ МПУ /

Стручно вођство кроз изложбу

Љиљана Милетић Абрамовић, кустос Салона архитектуре и директор Музеја.

izlozbe-2019-sa-41-otvaranje-01


Уторак 16. април – 30. април 2019.
/ галерија Жад, МПУ /

Изложба – Conditional: 505

Кабинет 505 чини група запослених на Департману за архитектуру и урбанизам Факултета техничких наука у Новом Саду. Током једанаест година постојања, тим састављен од архитеката и визуелних уметника, фокусиран је на стварање нове архитектуре кроз преиспитавање њених односа са друштвеном и материјалном стварношћу. Прожимањем архитектонске теорије и праксе и стварањем нових веза између архитектуре, информационих технологија и визуелних уметности, формирана је мултидисциплинарна платформа из које су произашли радови који чине изложбу.

Изложбу ће отворити проф. др Радивоје Динуловић у уторак, 16. април 2019. у 19 часова
Организатор: Департман за архитектуру, Факултет техничких наука, Нови Сад.
Селекција: проф.др Јелена Атанацковић Јеличић.

505 bg


Четвртак 18. април 2019. у 14 часова
/ галерија у приземљу, МПУ /

Alu König Stahl Serbia

Презентација.


Четвртак 18. април 2019. у 18 часова
/ галерија у приземљу, МПУ /

Активизам у архитектури

Трибина која ће представити различите архитектонске делатнике (групе, тимове и удружења) и њихова активистичка искустава, програме и борбу за интегритет професије и очување урбаних, еколошких и споменичких целина, као и унапређење архитектонске културе и културе простора у нашој средини.

Учесници:
Милена Зиндовић – Женско архитектонско друштво – ЖАД
Слободан Јовић – Друштво архитеката Новог Сада – ДаНС
Марија Симовић – Дани архитектуре Крагујевац
Милош Комленић – Урбани баштовани
Драгана Корица – Савет зелене градње Србије
Уводна реч и модератор: Љиљана Милетић Абрамовић.


Субота 20. април 2019. у 13 часова

Стручно вођство кроз изложбу

Љиљана Милетић Абрамовић, кустос Салона архитектуре и директор Музеја.


Среда 24. април 2019. у 13 часова
/ галерија у приземљу, МПУ /

Свечана примопредаја грађе о Николи Добровићу др Реље Живојиновића Архиву САНУ

Ова грађа о архитекти Николи Добровићу привремено је чувана у Музеју примењене уметности а ту се нашла поводом догађаја обележавања 120 година од рођења и 50 година од смрти Николе Добровића у Музеју примењене уметности 2017. Учесници церемоније биће накнадно објављени.

Организатор задржава право измене програма.
Бесплатан улаз сваке суботе током трајања 41. Салона архитектуре: 6, 13, 20. и 27. април 2019.