УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Docexdoce_logo_opt

DOCEXDOCE је интернационално стимулативно такмичење намењено студентима основних и мастер студија архитектуре широм Европе, чија је једна од главних тема проблематика модерног урбанизма.

Такмичење се одржава 6. марта 2019. године у трајању од 12 сати – од 9.00 до 21.00 сати.  Тема је непозната све до почетка такмичења, те тако осигурава идентичне услове за све пријављене. Тимови су групе од 2-4 члана где један члан не сме учествовати у више тимова.

Постоје два начина учешћа на овом такмичењу:

  1. Presence Мode (присутан начин) где је учесницима омогућен рад у сали 301 Архитектонског факултета у Београду, на сам дан такмичења 06.03.2019. или
  2. Online Mode (онлајн начин) где је учесницима омогућено да учествују и ван просторија факултета.

Онлине пријава за такмичење се не наплаћује новчана накнада и отворена је од 11. фебруара до 3. марта 2019. године. Пријавом на такмичење учесници прихватају све услове такмичења.

Пријава се врши на званичном сајту такмичења: http://www.docexdoce.com/

Ово је трећа година како се DOCEXDOCE такмичење одржава. Замишљено је да ангажује студенте основних и мастер студија и наведе на брзо доношење одлука, инстант решења и добро распоређивање радног времена.

Додељује се дванаест награда, где су прве три новчане, наредних осам похвале, и једна Специјална награда – награда публике. Награде додељују професионалци из струке, универзитетски професори и архитекти, осим Специјалне награде (The Special Public Prize) коју додељује публика – од стране гласова са друштвених мрежа.

Пропозиције такмичења

DOCEXDOCE, у сарадњи са Универзитетом у Гранади (ETSAG), Универзитетом у Бриселу (Universite Libre de Bruxelles – La Cambre Horta) и Мадридским Европским универзитетом, организује треће издање такмичења DOCEXDOCE – европског такмичења студената архитектуре.

Циљ такмичења је ангажовање студената, као и стварање сарадње са европским факултетима. Ове године ће се у исто време такмичити студенти на 25 факултета архитектуре!

Учесници морају бити са основних или мастер студија било ког европског факултета архитектуре.

1. Процес учешћа
Учесници се пријављују за такмичење у тимовима од 2 до 4 члана. Један учесник не сме бити члан више од једног тима. Организација захтева да сви чланови тимова буду спремни да обезбеде уверење тј. потврду да су студенти текуће године. Сви пријављени пројекти морају бити у дигиталном формату и послати путем е-маил-а или постављени на официјални сајт такмичења на дан такмичења.

  • On-site – Учесницима је омогућено да раде на матичном факултету на дан такмичења. Места су ограничена.
  • Online – Студенти који нису у могућности да раде на матичном факултету могу да учествују онлајн. Сва неопходна документација ће свакако бити доступна преко интернета.

2. Званични језици
Званични језици су Енглески, Шпански и Француски и на овим језицима ће бити доступне све информације о такмичењу. Потребно је да пријављени пројекти буду на једном од поменута три језика.

3. Пријаве
Студенти који желе да учествују у такмичењу су у обавези да попуне онлајн пријаву за коју се не наплаћује новчана накнада. Пријаве за учешће ће бити отворене од 11. фебруара до 3. марта 2019. године или док сва места нису попуњена. Пријављивањем учесници прихватају све услове такмичења.

4. Тема такмичења
Тема такмичења ће бити објављена на дан такмичења. Сва потребна документација ће бити постављена онлајн свим пријављеним тимовима. Састоји се из комплетне текстуалне и графичке документације како би тимови били у могућности да у потпуности схвате тему и тражени здатак.

Docexdoce_nagrade

5. Дан такмичења
Такмичење ће бити одржано у среду, 06. марта 2019. године, са почетком од 9.00 до 21.00 сат по локалном времену (за on-site такмичаре у сали 301 (III спрат) Архитектонског факултета у Београду). Број on-site такмичара је лимитиран због капацитета просторије.

Пројекти послати после крајњег рока неће бити узети у обзир.

Остале информације о формату пријављених пројеката који треба послати (формат, величина, емаил, итд.) ће бити обухваћене у документу за тему такмичења и биће заједно објављени на дан такмичења.

6. Жири
José María Manzano Jurado, директор Архитектонског факултета у Гранади
José Miguel Pedraza García, CEO Granatte
Alain Simon, MSA Architecture; професор на УЛБ, Брисел
Tomás García Píriz, CUAC Architecture; професор на Универзитету у Гранади
Zhou Xianjun, архитекта у Jiménez Torrecillas Architects
José Miguel Gómez Acosta, менаџер Márgenes Arquitectura
Nicolás Martínez Rueda,  оснивач DOCEXDOCE такмичења

Одлука жирија ће бити објављена 30 дана од дана такмичења. Жири задржава права да не додели неку од награда уколико сматра да је то прикладно. Партиципација дозвољава DOCEXDOCE права објављивања и ширења победничких пројеката путем било којих медиjа, индивидуално или групно. Прихватањем овога, учесницима се не одузимају права аутоства.

7. Награде
• 1. награда – 1500 €
• 2. награда – 800 €
• 3. награда – 500 €
• 8 признања
• Специјална награда публике

Додела награда се очекује у априлу. Датуми ће накнадно бити објављени у зависности одакле долазе добитници и могућности њиховог доласка на доделу.

Известиоци такмичења
Известиоци (амбасадори) DOCEXDOCE такмичења Архитектонског факултета у Београду су:
Зорић Драгана (draganazoricbg@gmail.com)
Крчум Нина (ninakrcum@gmail.com)
Луковић Мила (milaukovic97@hotmail.com)

Представници ће бити присутни током 12 сати такмичења у сали 301 и такође их можете контактирати за све потребне информације путем емаил-а.


Све остале информације можете погледати путем интернета и то:
Званични сајт такмичења: http://www.docexdoce.com/
Facebook страница такмичења: https://www.facebook.com/docexdoce/
Инстаграм профил такмичења: https://www.instagram.com/docexdoce/

Docexdoce_nagrade_2018_01_nagrada

DOCEXDOCE 2018 – Прва награда

Docexdoce_nagrade_2018_02_nagrada

DOCEXDOCE 2018 – Друга награда

Docexdoce_nagrade_2018_03_nagrada

DOCEXDOCE 2018 – Трећа награда

Docexdoce_nagrade_2018_nagrada_publike

DOCEXDOCE 2018 – Специјална награда публике
DOCEXDOCE 2018 – Похваљени радови