УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Гостујуће предавање: “Употреба дрвета у циљу унапређења здравља у изграђеној средини” – др Мајкл Бурнард (Michael Burnard)

Позивамо вас да присуствујете гостујућeм предавању др Мајкла Бурнарда (Michael Burnard), америчког истраживача, доцента на на студијским програмима Sustainable Built Environments (Одржива изграђена окружења) Универзитета Приморска у Словенији, које ће се одржати у уторак, 11.12.2018. године у 14.15 часова, у  сали 254 Архитектонског факултета у Београду, под насловом:

”Wood use for health in the built environment”
(”Употреба дрвета у циљу унапређења здравља у изграђеној средини”)

Предавање је отворено за све заинтересоване.

Добродошли!

Апстракт:
Употреба дрвета у ентеријеру има ресторативни ефекат природе тамо где људи проводе већину свог времена: унутар грађевина. Употреба дрвета може унапредити здравље и благостање људи који користе такав простор. Дрво се сматра природним материјалом који када се одговорно користи, пружа бројне бенефите корисницима, укључујући већи комфор, рестаурацију унутар објеката и повезивање корисника са њиховом локалном средином, што са друге стране може да их подстакне и на одговорнији однос према природној средини.

У комбинацији са функционалном шемом објекта која омогућава приступачност, промовише активност и повећава сигурност преко ергономских интервенција унутар зграде, дрво може бити део свеобухватног пројектантског решења објеката. Ово предавање презентује резултате постојећег истраживања о употреби дрвета у сврху здравља у изграђеном окружењу и увођења ресторативне еколошке и ергономске парадигме која има за циљ пружање смерница за коришћење дрвета у објектима ради промовисања здравља, благостања, друштвене одговорности и бриге за животну средину.

Burnard_Mike_portret_opt

Биографија:
др Мајкл Бурнард (Michael Burnard) је рођен у близини Портланда, Орегон, у Сједињеним Америчким Државама. Одрастао је у шумовитом пределу, најпре следећи свог оца и свог деду водећи породичну пилану, а касније је радио за компанију која је постала позната по својим иновативним производима, маркетингу и пословању. У академске воде се вратио 2010. године и завршио своје мастер студије из области шумарства на Државном Универзитету Орегон 2012. Преселио се у Словенију 2013. године ради докторских студија на Универзитету Приморска, Копар, Словенија и у жељи да ради са др Андрејом Кутнаром. Своје докторске студије завршио је 2018. године.

Он је заменик директора InnoRenew CoE истраживачког центра, Изола, Словенија и води истраживачку групу ”Људско здравље у изграђеном окружењу”. Доцент је на Универзитету Приморска у Копру, где предаје на студијским програмима Sustainable Built Environments (Одржива изграђена окружења). Област интересовања његовог истраживачког рада јесте људско здравље у изграђеном окружењу и интердисциплинарни рад који повезује информатику, технологију, науку о обради података и истраживање обновљивих материјала.

Univerza-na-Primorskem_small InnoRenew_CoE_Logo-small