УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

KLABS – јавни час: предавање “Енергетска рехабилитација зграда” и представљање истраживачке јединице SaRA

Georges Addor Architects – Насеље Le Lignon, Vernier, Женева, Швајцарска, 1963-1971.

Позивамо Вас да се у суботу, 29. септембра 2018. године на непосредан начин упознате са темама и начином рада на Специјалистичким академским студијама Енергетски ефикасна и зелена архитектура.

Придружите нам се на предавању Енергетска рехабилитација зграда др Душана Игњатовића које ће се одржати у сали 254 са почетком у 13 часова. Предавање представља увод у студио Енергетска рехабилитација и сертификација постојећих зграда.

13h Предавање – јавни час: Енергетска рехабилитација зграда, др Душан Игњатовић
15hПредстављање истраживачке јединице SaRA (Sustainable and Resilient Architecture)

Georges-Addor-Architects_Le-Lignon_01

Georges Addor Architects – Насеље Le Lignon, Vernier, Женева, Швајцарска, 1963-1971.

13h – Предавање – јавни час: Енергетска рехабилитација зграда, др Душан Игњатовић

Са учешћем од готово 50% у укупном енергетском билансу Србије зграде, а нарочито стамбене, чине најдоминантнији сегмент. Самим тиме, побољшање њихових енергетских перформанси представља једно од основних полазишта у процесу смањења укупног енергетског биланса. Степен изградње зграда, пројектованих према новим енергетским стандардима, се не може сматрати довољним да би на значајнији начин променило структуру потрошње, намећући процес енергетске рехабилитације као једини логичан поступак. Одрживи развој стамбеног фонда је директно одређен процесима очувања, обнове и унапређења постојећих зграда.

Предавање ће представити основне принципе енергетске рехабилитације зграда од једноставних метода унапређења до комплексног пројектантског приступа који се може сматрати правим изазовом архитектонске струке новог миленијума.

Предавање је бесплатно, сви учесници ће добити електронски сертификат о одслушаном курсу (сертификат је двојезични, SR/EN).

Georges-Addor-Architects_Le-Lignon_02

Georges-Addor-Architects_Le-Lignon_03

Georges Addor Architects – Насеље Le Lignon, Vernier, Женева, Швајцарска, 1963-1971.

15h – Представљање истраживачке јединице SaRA (Sustainable and Resilient Architecture)

Формирање истраживачке јединице SaRA представља један од резултата Erasmus пројекта KLABS (2015-2018) којим је у сарадњи са још 10 универзитета ЕУ и западног Балкана унапређена настава на Специјалистичким академским студијама Енергетски ефикасна и зелена архитектура. Истраживачка јединица SaRA је основана у оквиру Центра за истраживачку делатност Архитектонског факултета и располаже опремом, софтвером и литературом за истраживачки рад у овој области.

Georges-Addor-Architects_Le-Lignon_04

Georges Addor Architects – Насеље Le Lignon, Vernier, Женева, Швајцарска, 1963-1971.

EU-flag_Co-funded-Project

KLABS_logo