UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

KLABS – javni čas: predavanje “Energetska rehabilitacija zgrada” i predstavljanje istraživačke jedinice SaRA

Georges Addor Architects – Naselje Le Lignon, Vernier, Ženeva, Švajcarska, 1963-1971.

Pozivamo Vas da se u subotu, 29. septembra 2018. godine na neposredan način upoznate sa temama i načinom rada na Specijalističkim akademskim studijama Energetski efikasna i zelena arhitektura.

Pridružite nam se na predavanju Energetska rehabilitacija zgrada dr Dušana Ignjatovića koje će se održati u sali 254 sa početkom u 13 časova. Predavanje predstavlja uvod u studio Energetska rehabilitacija i sertifikacija postojećih zgrada.

13h Predavanje – javni čas: Energetska rehabilitacija zgrada, dr Dušan Ignjatović
15hPredstavljanje istraživačke jedinice SaRA (Sustainable and Resilient Architecture)

Georges-Addor-Architects_Le-Lignon_01

Georges Addor Architects – Naselje Le Lignon, Vernier, Ženeva, Švajcarska, 1963-1971.

13h – Predavanje – javni čas: Energetska rehabilitacija zgrada, dr Dušan Ignjatović

Sa učešćem od gotovo 50% u ukupnom energetskom bilansu Srbije zgrade, a naročito stambene, čine najdominantniji segment. Samim time, poboljšanje njihovih energetskih performansi predstavlja jedno od osnovnih polazišta u procesu smanjenja ukupnog energetskog bilansa. Stepen izgradnje zgrada, projektovanih prema novim energetskim standardima, se ne može smatrati dovoljnim da bi na značajniji način promenilo strukturu potrošnje, namećući proces energetske rehabilitacije kao jedini logičan postupak. Održivi razvoj stambenog fonda je direktno određen procesima očuvanja, obnove i unapređenja postojećih zgrada.

Predavanje će predstaviti osnovne principe energetske rehabilitacije zgrada od jednostavnih metoda unapređenja do kompleksnog projektantskog pristupa koji se može smatrati pravim izazovom arhitektonske struke novog milenijuma.

Predavanje je besplatno, svi učesnici će dobiti elektronski sertifikat o odslušanom kursu (sertifikat je dvojezični, SR/EN).

Georges-Addor-Architects_Le-Lignon_02

Georges-Addor-Architects_Le-Lignon_03

Georges Addor Architects – Naselje Le Lignon, Vernier, Ženeva, Švajcarska, 1963-1971.

15h – Predstavljanje istraživačke jedinice SaRA (Sustainable and Resilient Architecture)

Formiranje istraživačke jedinice SaRA predstavlja jedan od rezultata Erasmus projekta KLABS (2015-2018) kojim je u saradnji sa još 10 univerziteta EU i zapadnog Balkana unapređena nastava na Specijalističkim akademskim studijama Energetski efikasna i zelena arhitektura. Istraživačka jedinica SaRA je osnovana u okviru Centra za istraživačku delatnost Arhitektonskog fakulteta i raspolaže opremom, softverom i literaturom za istraživački rad u ovoj oblasti.

Georges-Addor-Architects_Le-Lignon_04

Georges Addor Architects – Naselje Le Lignon, Vernier, Ženeva, Švajcarska, 1963-1971.

EU-flag_Co-funded-Project

KLABS_logo