УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Конкурс за студијски боравак: Фестивал Шпањола, Херцег Нови – Artist in Residence 2018

2018_Spanjola_Artist-in-Residence_m

Извор: Фестивал Шпањола

Организатор фестивала Шпањола 2018. упућује позив умјетницима за учествовање у програму “Artist in Residence” којим се жели дати нова намјена тврђави Шпањола – резиденција умјетности. Два су програма осовина овогодишњег фестивала – “Artist in Residence” и “4 Circle”.

“Artist in Residence” има за циљ да окупи умјетнике из региона који ће боравити на тврђави у еко кампу, обилазити град и окружење, слушати занимљива предавања, учествовати у прављењу сопствених ручкова на радионици кувања на тврђави и бити дио радног тима који ће кроз своју умјетничку интервенцију утицати да Шпањола завриједни назив Резиденције Умјетности у Херцег Новом 2018.

Други дио фестивала, “4 Circle” се састоји од аудио-визуелног програма на тврђави Шпањола и у старом граду, на којем ће наступати умјетици из свијета на тему “Објекат” – што је овогодишња тема програма активације. Овај дио програма састоји се од визуелних пројекција и музичких наступа на тврђави у периоду од два дана, као и 3D mapping пројекције која ће се одржати у старом граду на фасади цркве Св. Јеронима.

2018_Spanjola_Artist-in-Residence_01

Фестивал Шпањола, Херцег Нови, 2017. | Фото © Шпањола

Позив за “Artist in Residence”
Позивамо све афирмисане и неафирмисане умјетнике из Црне Горе и региона да се пријаве и постану потенцијални реализатори крајњег лица Шпањоле за 2018. годину.

Када и како
Учесници ће кроз 7 дана боравка у еко кампу на тврђави од 15. до 23. септембра 2018. године, имати прилике да посјете разне дјелове града и окружења, да се упознају са одрживим начинима градње и еколошким приступима, са системима утврђења у Боки Которској и да осмисле концепт свог умјетничког израза којим желе оплеменити тврђаву користећи се прије свега принципима ефемерне архитектуре и просторне инсталације.

Тема овогодишњег програма активације тврђаве је Објекат / Object. Рјешења могу бити и функционална али је више дата предност изражајним рјешењима, која уз помоћ мањег буџета, желе оставити дојам на посјетитеље и утисак односа умјетника према напуштеном простору тврђаве.

2018_Spanjola_Artist-in-Residence_02

Фестивал Шпањола, Херцег Нови, 2017. | Фото © Шпањола

Садржај пријаве:
Приликом пријаве учесници су обавезни да пошаљу:
• 3-5 радова/пројеката у сопственом маниру, пожељно везаних за активацију напуштених објеката / културног наслијеђа, у JPG или PDF формату
• Мотивационо писмо, до 500 ријечи, због чега желе бити дио овог програма
• Кратку биографију са личним подацима

Рок пријаве:
Пријаве најкасније послати до 25. августа 2018. године, на email адресу: lily@sinergija.me под називом: ARTIST IN RESIDENCE (било какав други назив неће бити уважен).

2018_Spanjola_Artist-in-Residence_03

Тврђава Шпањола, Херцег Нови, 2017. | Фото © Шпањола

Одабир и број учесника:
Тим Шпањоле изабраће 10 учесника овог програма који ће се подјелити у тимове у току боравка на тврђави. Учесници ће бити селектовани до 29. августа 2018. године након чега ће изабрани путем email-а бити контактирани ради детаљнијег плана о доласку на тврђаву.

Обавезе организатора:
Тим Шпањола обезбјеђује:
• Смјештај у еко кампу на тврђави у току пројекта и реализације радова (камп, кухиња, тоалети, тушеви)
• Факултативне излете, обиласке и оброке
• Презентације и предавања уско везана за тему “Објекат” и програм “Artist in Residence”
• Материјал потребан за потребе извођења пројекта

Обавезе изабраних учесника:
По одабиру учесници су дужни:
• Учесници сносе трошкове превоза до Херцег Новог и назад
• По могућности донијети сопствену камп опрему
• Учесници треба да плате симболичну партиципацију у износу од 50 еура.

Фестивал Шпањола, Херцег Нови, 2017. | Видео © Шпањола

Више података:
О досадашњем дијелу реализације програма активације тврђаве Шпањола можете сазнати на нашој Facebook страници https://www.facebook.com/spanjola.fest/, као и из видеа који представља прошлогодишњи реализовани програм активације ŠPANJOLA 017- https://vimeo.com/239316376