УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Јавна презентација: ”Погледи са стране: идеје развоја Петроварадинске тврђаве”

Case_Petrovaradin_logo_sr

Извор: Europa Nostra Srbija

Јавна презентација
Погледи са стране: идеје развоја Петроварадинске тврђаве

12. август 2018. године у 19.00 часова
ПРОСТОР, Београдска 11, Петроварадин

Шта се деси када преко 30 стручњака различитих струка из 26 земаља са свих 5 континената, борави на истом простору, истражује га, укршта своја знања и искуства и машта о могућим сценаријима развоја тог простора?

Управо ћемо то имати прилику да искусимо у Петроварадину од 6. до 13. августа 2018. године, када се дешава прва Међународна летња академија на тему управљања историјским градским пределима (Summer Academy 2018: Managing Historic Urban Landscapes)! Фокусирана на изазове, потенцијале и перспективе развоја Петроварадинске тврђаве, академија окупља 30 стручњака – урбаниста, конзерватора, туризмолога, уметника, кустоса и других – који ће радити у Петроварадину уз кључне локалне актере и водеће практичаре и теоретичаре за управљање историјским градским пределима широм Европе. Поред предавања, дискусија и истраживања Тврђаве, учесници ће кроз директан теренски рад, а сходно својим струкама и искуствима осмишљавати сценарије развоја, пројекте и препоруке за подручје Тврђаве и њеног Подграђа.

Њихове иницијалне идеје, предлоге и перспективе имаћемо прилику да чујемо на јавном догађају Погледи са стране: идеје развоја Петроварадинске тврђаве, који је уједно и завршни догађај Летње академије.

Ово је и прилика за заинтересоване грађане и грађанке да дају своје коментаре и сугестије тимовима и укључе се у процес маштања о будућности Тврђаве. Презентације ће бити на енглеском језику, а имена и биографије свих учесника и учесница можете погледати овде.

Међународна летња академија једна је од активности у оквиру пројекта Случај Петроварадин: управљање историјским градским пределима који спроводе Europa Nostra Srbija, Завод за заштиту споменика културе Града Новог Сада и Факултет за спорт и туризам Нови Сад, у партнерству са међународним организацијама Edinburgh World Heritage, Europa Nostra, и Глобалном обзерваторијом за историјске градске пределе под окриљем UNESCO-а.

Пројекат се спроводи у оквиру Европске године културног наслеђа 2018 и Нови Сад 2021 Европске престонице културе, а финансијски је подржан од стране британске фондације The Headley Trust и Фондације НС2021.

Petrovaradin_Podgradje

Петроварадин, подграђе | Извор фотографије: Europa Nostra Србија

EuropaNostra_Logo100x200

Evropa Nostra је пан-европска мрежа организација цивилног друштва активних у области наслеђа, подржана од стране многих јавних институција, приватних компанија и појединаца. Европа Ностра покрива 40 земаља Европе, и представља глас цивилног друштва у области очувања и промоције Европског културног и природног наслеђа. Основана 1963, данас је препозната као најрепрезентативнија мрежа у области наслеђа у Европи. Председник Европа Ностре је Пласидо Доминго, светски познати оперски певач и диригент. Европа Ностра води кампање за очување угрожених споменика, места и пејзажа широм Европе, посебно кроз програм “7 најугроженијих”. Уз то, прославља изврсност у области наслеђа кроз Награду за наслеђа Европске уније и Европа Ностре. Организација даје и активан допринос у формулисању и имплементацији европских стратегија и политика везаних за наслеђе, кроз структурни дијалог за европским институцијама и координацију Европске алијансе за наслеђе 3.3. Европа Ностра је један од главних актера и партнера Европске године културне баштине 2018.

Europa Nostra Србија је добровољно, невладино, непрофитно и нестраначко удружење посвећено подизању свести о значају културне баштине као елементарног права сваког грађанина са визијом да буде „глас културног наслеђа“.