УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

2018_International-Velux-Award_m

VELUX_logo200px

Међународна VELUX награда (International VELUX Award) је највећи непрекидни, двогодишњи, глобални конкурс за студенте архитектуре – покренут је 2003. године у сарадњи са Међународном унијом архитеката (International Union of Architects – UIA).

Међународни VELUX конкурс позива све студенте архитектуре, њихове наставнике и њихове школе да истраже тему дневног светла; да размишљају “изван кутије” – и размишљају о аспектима дневне светлости, било да се ради о друштвеној, социолошкој или еколошкој димензији светлости, или о томе како светлост, тама и боја утичу на нас ментално и физиолошки.

Награда је осмишљена као отворен идејни конкурс организован у две фазе: прво се одаберу два најбоља пројекта у сваком региону света, а потом одаберу два глобална победника.

Жири за 2018. годину укључује добитнике Прицкерове награде за 2017. годину – RCR Arquitectes из Шпаније, познате по својој бризи о доживљају светлости, сенке, земље, воде и ваздуха; Rick Joy из САД-а, познат по употреби локално доступних материјала и обиља сунца и неба у региону, уз игру светлости и сенке; Li Hu, студио OPEN Architecture из Кине, који у свом последњем пројекту “Дијалог поред мора” показује како дифузно светло обогаћује простор светлим и уздижућим духом како би произвео мултифункционални галеријски простор; Саша Беговић, 3LHD architects, Хрватска, који у радовима као што је “Замет центар” раде са конкавним и равним хексагоналним керамичким плочицама као важним елементима који преламају дневну светлост чак и током облачних дана. Пети члан жирија је Martin Pors Jepsen, одговоран за Центар за иновације VELUX Групе (VELUX Innovation Centre).


Повезани текстови:
Конкурс: Међународна VELUX награда 2016 (International VELUX Award 2016)
Twist Box – Соларни декатлон: наши студенти настављају пут до Дубаија
Студенти Архитектонског факултета у финалу такмичења Solar Decathlon Middle East 2018
Радови са Архитектонског факултета кандидовани за The RIBA President’s Medals Student Awards 2017


Студенти се позивају да истраже тему “Светлост сутрашњице (Light of Tomorrow)” – како би се створило дубље разумевање овог одувек важног извора енергије, светлости и живота.

Главна тема обухвата следеће подтеме:

  • Дневно светло у зградама (Daylight in buildings) – за пројекте који показују применљиве принципе за обезбеђивање дневне светлости и сунчеве светлости у зградама;
  • Проучавање дневног светла (Daylight investigations) – за пројекте који се баве физичким својствима светлости, основама оптике и материјала, као и технолошким развојем, новим материјалима, складиштењем или транспортом дневне светлости.

2018_International-Velux-Award_Global-Winner_Daylight-in-Buildings

International VELUX Award 2016, Global Winner – Daylight in Buildings: Kwang Hoon Lee, Hyuk Sung Kwon, Yu Min Park (ментор Se Jin Kim), Кореја Универзитет | Кликнути за увећање

2018_International-Velux-Award_Global-Winner_Daylight-Investigations

International VELUX Award 2016, Global Winner – Daylight Investigations: Jiafeng Li, Chenlu Wang, Guiqiang Yao, Jiebei Yang, Lushan Ao, Xiaoqi Chen, Jiawen Li (ментор Mingjian Huang), Кинеска академија уметности | Кликнути за увећање

Жири оцењује пројекте у складу са следећим критеријумима: рад са дневним осветљењем као предуслов за архитектуру, како се пројекат истражује и документује, како се пројекат бави савременим и будућим изазовима, степен експериментисања и иновација, као и целокупна графичка презентација пројекта и како се пројекат представља.

Укупан наградни фонд износи до 30.000 €. У зависности од резултата жирирања, Велика награда од 5.000 € по категорији биће додељена за најистакнутије пројекте (4.000 € за студента и 1.000 € за наставника). У зависности од резултата у сваком региону, награда од 1.250 € по категорији биће додељена за најбоље пројекте (1.000 € за ученика и 250 € за наставника). Жирију ће бити дозвољено да додели и посебне награде, укључујући награде за иновативну употребу VELUX производа.


Рок за пријаву учешћа: 01. април 2018.
Рок за постављање питања: 15. април 2018.
Рок за предају радова: 15. јун 2018.
Жирирање радова: јун 2018.
Објављивање резултата и почетак online изложбе: октобар 2018.

Све информације о конкурсу можете погледати овде: International VELUX Award 2018