УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Циклус предавања: Архитектура у контексту 4 – Михаило Тимотијевић

arhitektura-u-kontekstu-kcb_opt

KCB_latinica-crno

Културни центар Београда,
Галерија Артгет, Трг републике 5/I

уторак, 20. март 2018. у 19.00 часова

АРХИТЕКТУРА У КОНТЕКСТУ 4, циклус предавања
ИНДУСТРИЈСКО НАСЛЕЂЕ JE ДЕО КУЛТУРНЕ СРЕДИНЕ

O архитектури Михаила Тимотијевића разговарају Рифат Куленовић и аутор

Индустријска архитектура 19. и прве половине 20. века као део наслеђа постаје широм света инспиративан простор за креативне индустрије, мултифункционалне урбане целине и коначно доприноси урбаној разноликости савременог града. Нужним гашењем делова индустријских постројења остају простори који увођењем друге намене могу пружити шансу за развој, а понегде и за просперитет тих средина.

Наша средина тек отвара ове процесе, а специфичности њеног индустријског наслеђа чувају јој место у широкој лепези различитости. Стицајем oколности, кроз своју дугогодишњу праксу Михаило Тимотијевић је имао додира са овим сегментом културног наслеђа, а последњих десетак година радећи на конкретним пројектима, стекао је искуства која ће у разговору са Рифатом Куленовићем поделити са публиком.

08 POHVALA_T_2014

Признање 36. Салона архитектуре 2014. у категорији ”Архитектура пројекти” – Михаило Тимотијевић – пројекат реконструкције “Трушнице” у селу Кремна код Ужица и претварање у део Музеја шумарства, 2013.

Михаило Тимотијевић дипломирао је на Архитектонском факултету у Београду 1981. године, коме је и посветио највећи део своје професионалне каријере у раду са студентима. Најинтензивнији део свог академског ангажмана имао је у периоду 2000-тих када је на низу руководећих функција био у ситуацији да своје идеје и концепције о образовању архитеката имплементира у наставне програме. Са посебним жаром обављао је функцију декана Факултета. Своје професионално ангажовање усмеравао је на архитектонско пројектовање, са посебним акцентом на просторе едукације, објекте индустријског наслеђа и музеје, предавајући на факултету студентима управо оно што је обележавало и његову пројектантску праксу. Своја пројектантска истраживања и реализоване објекте везује за пројекте Европске уније, Министарства културе Републике Србије, Универзитета у Београду, Музеја науке и технике и Музеја историје Југославије. Добитник је бројних награда на међународним и домаћим архитектонско-урбанистичким конкурсима. Тренутно ради на пројекту реконструкције Трушнице (село Кремна код Ужица), објекта са статусом заштићеног индустријског наслеђа.

Рифат Куленовић је највећи део свог професионалног ангажмана, од раних деведесетих година до данас, посветио истраживању индустријске археологије. Аутор је и учесник бројних домаћих и међународоних пројеката из ове области. Од 1991. године, са мањим прекидима (2015-2017, Музеј историје Југославије), запослен је у Музеју науке и технике, а од 2017. године је директор Музеја.

Timotijevic-Balubdzic_Senjski-Muzej

Годишња награда Удружења архитеката Србије за 2014. – М.Тимотијевић, М. Петровић-Балубџић – Музеј угљарства – Регионални центар индустријског наслеђа, Сењски Рудник, Деспотовац, 2014. | Фото © Ана Костић