УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Конкурс за доделу националних стипендија: “За жене у науци” за 2018.

Women-in-Science_2018

Осми циклус програма националних стипендија „За жене у науци“
КОНКУРС ЗА СТИПЕНДИЈЕ ЗА МЛАДЕ НАУЧНИЦЕ

Младе жене које се баве научноистраживачким радом у области природних наука могу да конкуришу за националне стипендије у оквиру светски познатог програма “За жене у науци”. Конкурс је у току и траје до 31. марта 2018. године, а у склопу новог циклуса овог програма биће додељене три стипендије, свака у износу од по пет хиљада евра у динарској противвредности.

За стипендије „За жене у науци“ могу да конкуришу научнице које се баве истраживањима у области природних наука, имају до 35 година и уписане су на докторске студије или су их већ завршиле. Детаљне информације о томе како се пријавити, укључујући пријавни формулар и општа правила конкурса за 2018. годину, могуће је наћи на интернет адреси www.zeneunauci.co.rs

Програм националних стипендија, део је великог глобалног програма L’Oréal – UNESCO „За жене у науци“ који укључује различите видове подршке и афирмације улоге жена истраживача и њиховог доприноса научном напретку. Тренутно постоји у више од 50 земаља широм света, а у Србији је покренут 2010. године и реализује се у партнерству Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Националне Комисије за UNESCO и компаније L’Oreal Balkan.

Ове стипендије се додељују сваке године и имају за циљ даље научно и професионално усавршавање младих научница. Оне уједно представљају и вид подршке овим талентованим и посвећеним женама да, у тренутку који је можда преломан за њихову научну каријеру, унапреде свој научно истраживачки рад и подстицај да наставе да се баве науком у Србији. Учешћем у овом програму младим научницама је такође омогућен приступ међународној заједници жена у науци.

Стипендисткиње ће бити проглашене на свечаној церемонији која ће бити одржана у Београду током јесени 2018. године.


О светском програму „За жене у науци“

Пуних 150 година после рођења Марије Кири (Marie Curie), само 28% истраживача у свету су жене (Извештај UNESCO о науци до 2030, из 2015. године), а мање од 3% су добитнице Нобелове награде из области науке.

L’Oréal-UNESCO „За жене у науци“ је јединствени, светски познат програм креиран да промовише и охрабри жене које доприносе научном напретку у целом свету. Постоји од 1998. године када су установљене Награде „За жене у науци“, коју годишње добија пет најуспешнијих научница у свету. Данас овај програм, поред награда, обухвата и иницијативу „Интернационалне звезде у успону“ (International Rising Talents), као и регионалне и националне стипендије „За жене у науци“ које се сваке године додељују младим научницама широм света. Иницијатива „За жене у науци“ постала је референтна тачка за међународна научна достигнућа, врста јавног форума и непроцењив извор мотивације, подршке и инспирације женама у области науке.

www.forwomeninscience.com
www.discov-her.com

For_Women_In_Science_logo