УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

UnaLaUna_Service-staiton_Castelo-da-Maia_PT_opt

Kolektiv_Logo120x120

Предавање и разговор са члановима архитектонског бироа УНУЛАУНУ: субота, 24. фебруар 2018. године, у 18.00 часова, у Галерији Колектив, Карађорђева 53, Београд!

Галерија Колектив вас позива на отварање изложбе архитектонског бироа:
УНУЛАУНУ
Петак, 23. фебруар, 20.30 часова
Галерија Колектив, Карађорђева 53, Београд

Изложба траје до 16. марта 2018. године.

Галерија Колектив отвара нову програмску сезону у којој ће фокус бити на проширеним пољима архитектуре интегрисаним у савремене архитектонске праксе. Тематски оквир нове сезоне обухватиће политику, активизам, транзицију, економију, као и остале проблемске области које одређују архитектуру данас.

УНУЛАУНУ (српски: један према један) је румунски архитектонски биро који чине Romina Grillo, Ciprian Rasoiu, Liviu Vasiu, Matei Vlasceanu и Tudor Vlasceanu. Њихов први заједнички пројекат била је реализација румунског националног павиљона на Венецијанском бијеналу архитектуре 2010. године. Успех који су доживели на овој престижној манифестацији, као и сарадња коју су тамо остварили, били су прилика за оснивање архитектонског бироа.

Овом приликом, УНУЛАУНУ приказаће четрдесет радова у оквиру инсталације коју су направили посебно за изложбу у Галерији Колектив. Аутори изложбе настоје да уклоне постојање медија између приказаног рада и његовог посматрача, што у архитектури подразумева размеру један према један, која је истовремено начин размишљања који представља основу за целокупан рад овог бироа.

Поред тога, УНУЛАУНУ тежи да се супротстави ефемерности која је усађена у конвенционално схватање изложби; идеја овог рада је да он настави свој живот у простору галерије Колектив и након што изложба буде завршена.

Изложба ће бити отворена у петак, 23. фебруара 2018. године у 20.30 часова.

Предавање и разговор о изложби одржаће Ромина Грило и Ливиу Васиу, чланови архитектонског бироа УНУЛАУНУ: субота, 24. фебруар 2018. године, у 18.00 часова, у Галерији Колектив.

Ромина Грило, рођена је 1984. године у Кому у Италији. Дипломирала је 2009. године на Академији за архитектуру у Мендрисију у Швајцарској. Ромина је сарађивала са бироом Крстијана Кереза (Christian Kerez architektbüro) у Цириху, затим радила као асистент Валерију Олгиатиу (Valerio Olgiati) на Академији архитектуре у Мендрисију и такође радила у бироу ОМА / Рем Коолхас у Ротердаму. Један је од оснивача УНУЛАУНУ, а данас живи и ради у Цириху.

Ливиу Васиу рођен је 1982. године у Румунији. Студирао на Академији за архитектуру у Мендрисију у Швајцарској. Сарађивао је са бироима широм Француске и Швајцарске, а две године је радио у бироу Валерија Олгиатија (Valerio Olgiati) у Флимсу у Швајцарској. Након тога, деловао је у академским круговима у својствима асистента или гостујућег предавача у Мендрисију, Букурешту, Ослу и Цириху. Такође, као члан Унулауну, водио је радионицу у летњој школи академије у Порту. Данас, живи и ради у Цириху.

Galerija_Kolektiv_UNULAUNU_04

Galerija_Kolektiv_UNULAUNU_02

УНУЛАУНУ инсталацијa у Галерији Колектив | Фото: М. БУлатовић

M_STREET-VIEW-FINLA-FLAT_670

Migrant_Garden_IT_02-PS_670

Exhibition_Weissenhofgalerie_Stuttgart_DE_01

Galerija_Kolektiv_UNULAUNU_01

Galerija_Kolektiv_UNULAUNU_03

УНУЛАУНУ инсталацијa у Галерији Колектив | Фото: М. БУлатовић

Exhibition_Weissenhofgalerie_Stuttgart_DE_03

Exhibition_Weissenhofgalerie_Stuttgart_DE_02

Stage_scenography_Chateau-Du-Seuil_FR_01

Stage_scenography_Chateau-Du-Seuil_FR