УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Проглашен победник конкурса за мурал на тему „Зелени град – нова енергија“

Победнички рад Саре Антов и Драгана Вуковића | фотомонтажа мурала на фасади

nis_logo_cir

Извор вести: https://www.nis.eu/

На конкурсу „Зелени град-нова енергија“, који је компанија НИС расписала у сарадњи са Градом Београдом победио је рад Саре Антов и Драгана Вуковића, студената друге године мастер академских студија на Архитектонском факултету у Београду. Победничко решење улепшаће фасаду у Поп Лукиној улици на Старом граду.

Конкурс је био отворен од 8. до 20. децембра, а на отворени позив стигло је више од 40 предлога уметника и уметничких група. Централни мотив победничког решења биће лист, који симболизује здрав живот, док његова мрежа представља јаку заједницу тј. слику града којој тежимо и можемо заједнички да је створимо. Млади уметници су се одлучили за решење које Београд види као зелени град будућности, град нових технологија и идеја.

SARA_ANTOV_DRAGAN_VUKOVIC-NISMURAL2017-F_opt

Победнички рад Саре Антов и Драгана Вуковића | кликните на панел за увећање

Победничко решење Саре Антов и Драгана Вуковића биће награђено са 120.000 динара. Мурал на фасади у Поп Лукиној улици биће изведен почетком 2018. године.

О избору победника је одлучивала комисија састављена од представника Гаспром њефта, НИС-а и представника града Београда. Процес одлучивања укључивао је неколико фаза, а од предложених решења која су ушла у само финале, одабрано је оно које најбоље одговара на тему позива, уклапа се у природу окружења и доприноси градској разноликости у погледу сличних уметничких интервенција.

Овим расписом јавног позива, НИС у сарадњи са Градом Београдом жели да подржи развој савременог стваралаштва у области визуелне уметности а превасходно рад младих уметника. Пројекат је покренут са циљем промоције концепта уличне уметности и уметности у јавним просторима и афирмацији идеје о будућности одрживих градова.

Под слоганом „Потез за будућност“ компанија НИС наставља да на сличан начин развија свој однос са заједницом кроз промоцију и подршку савременом стваралаштву и младим уметницима у области визуелних уметности у јавном простору.

SARA_ANTOV_DRAGAN_VUKOVIC-NISMURAL2017-A_opt

Победнички рад Саре Антов и Драгана Вуковића | кликните на фотомонтажу за увећање

SARA_ANTOV_DRAGAN_VUKOVIC-NISMURAL2017-B_opt

Победнички рад Саре Антов и Драгана Вуковића | кликните на фотомонтажу за увећање

Образложење конкурсног рада

“Београд видимо као зелени град будућности, нових технологија и идеја. Деловање свих нас заједно у циљу креирања оваквог окружења представљамо мрежом листа у којој свако учествује подједнако дајући свој допринос. Напредак нових технологија и дигитализације важан је сегмент будућности нарочито нас младих, медјутим не смемо заборавити да “технологија предлаже а екологија одобрава” све наше планове и визије које имамо за будуцност.

Мурал је ту да ову поруку пренесе и подсети пролазнике да упрској журби, колони аутомобила, семафора и бучних сирена, морамо мислити о природи и сходно томе дати свој допринос њеном очувању. Лист као симбол здравог живота и његова мрежа као симбол јаке заједнице формирају слику града којој тежимо а можемо је остварити само ако у томе истрајемо заједно.

Наш циљ је да делу града с јаким локалним идентитетом понудимо мурал који овај идентитет неће реметити нити умањити својом величином или карактером. Неопходно је додати нову савремену ноту постојећем амбијенту с јасном поруком коју ће и сваки туриста лако препознати и разумети.” … Сара Антов и Драган Вуковић