UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
Pobednički rad Sare Antov i Dragana Vukovića | fotomontaža murala na fasadi

nis_logo_cir

Izvor vesti: https://www.nis.eu/

Na konkursu „Zeleni grad-nova energija“, koji je kompanija NIS raspisala u saradnji sa Gradom Beogradom pobedio je rad Sare Antov i Dragana Vukovića, studenata druge godine master akademskih studija na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Pobedničko rešenje ulepšaće fasadu u Pop Lukinoj ulici na Starom gradu.

Konkurs je bio otvoren od 8. do 20. decembra, a na otvoreni poziv stiglo je više od 40 predloga umetnika i umetničkih grupa. Centralni motiv pobedničkog rešenja biće list, koji simbolizuje zdrav život, dok njegova mreža predstavlja jaku zajednicu tj. sliku grada kojoj težimo i možemo zajednički da je stvorimo. Mladi umetnici su se odlučili za rešenje koje Beograd vidi kao zeleni grad budućnosti, grad novih tehnologija i ideja.

SARA_ANTOV_DRAGAN_VUKOVIC-NISMURAL2017-F_opt

Pobednički rad Sare Antov i Dragana Vukovića | kliknite na panel za uvećanje

Pobedničko rešenje Sare Antov i Dragana Vukovića biće nagrađeno sa 120.000 dinara. Mural na fasadi u Pop Lukinoj ulici biće izveden početkom 2018. godine.

O izboru pobednika je odlučivala komisija sastavljena od predstavnika Gasprom njefta, NIS-a i predstavnika grada Beograda. Proces odlučivanja uključivao je nekoliko faza, a od predloženih rešenja koja su ušla u samo finale, odabrano je ono koje najbolje odgovara na temu poziva, uklapa se u prirodu okruženja i doprinosi gradskoj raznolikosti u pogledu sličnih umetničkih intervencija.

Ovim raspisom javnog poziva, NIS u saradnji sa Gradom Beogradom želi da podrži razvoj savremenog stvaralaštva u oblasti vizuelne umetnosti a prevashodno rad mladih umetnika. Projekat je pokrenut sa ciljem promocije koncepta ulične umetnosti i umetnosti u javnim prostorima i afirmaciji ideje o budućnosti održivih gradova.

Pod sloganom „Potez za budućnost“ kompanija NIS nastavlja da na sličan način razvija svoj odnos sa zajednicom kroz promociju i podršku savremenom stvaralaštvu i mladim umetnicima u oblasti vizuelnih umetnosti u javnom prostoru.

SARA_ANTOV_DRAGAN_VUKOVIC-NISMURAL2017-A_opt

Pobednički rad Sare Antov i Dragana Vukovića | kliknite na fotomontažu za uvećanje

SARA_ANTOV_DRAGAN_VUKOVIC-NISMURAL2017-B_opt

Pobednički rad Sare Antov i Dragana Vukovića | kliknite na fotomontažu za uvećanje

Obrazloženje konkursnog rada

“Beograd vidimo kao zeleni grad budućnosti, novih tehnologija i ideja. Delovanje svih nas zajedno u cilju kreiranja ovakvog okruženja predstavljamo mrežom lista u kojoj svako učestvuje podjednako dajući svoj doprinos. Napredak novih tehnologija i digitalizacije važan je segment budućnosti naročito nas mladih, medjutim ne smemo zaboraviti da “tehnologija predlaže a ekologija odobrava” sve naše planove i vizije koje imamo za buducnost.

Mural je tu da ovu poruku prenese i podseti prolaznike da uprskoj žurbi, koloni automobila, semafora i bučnih sirena, moramo misliti o prirodi i shodno tome dati svoj doprinos njenom očuvanju. List kao simbol zdravog života i njegova mreža kao simbol jake zajednice formiraju sliku grada kojoj težimo a možemo je ostvariti samo ako u tome istrajemo zajedno.

Naš cilj je da delu grada s jakim lokalnim identitetom ponudimo mural koji ovaj identitet neće remetiti niti umanjiti svojom veličinom ili karakterom. Neophodno je dodati novu savremenu notu postojećem ambijentu s jasnom porukom koju će i svaki turista lako prepoznati i razumeti.” … Sara Antov i Dragan Vuković