УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

У среду, 6. децембра 2017. године у 18:30 часова у Галерији науке и технике САНУ, Ђуре Јакшића 2, биће отворена пета међународна изложба ”О АРХИТЕКТУРИ 2017” (ON ARCHITECTURE 2017). Изложба ће трајати од 6. до 16. децембра 2017. године. Након отварања представник Жирија ће саопштити резултате избора – имена награђених учесника и радова.

Протокол отварања:
• Проф. Ружица Богдановић, Асоцијација за развој одрживе урбане заједнице – СТРАНД
• Проф. Дијана Марић Милашиновић
• Проф. Анастасиос Теллиос, члан Жирија
• Нора Лефа, члан Жирија
• Представник Холандске амбасаде
• Изложбу свечано отвара академик Бранислав Митровић

Добродошли!

Серија догађаја ”О архитектури 2017”: програм дешавања

Изложба радова је једна од активности Серије догађаја ”О архитектури 2017”, које обухватају предавања, радионице, конференцију и изложбу са истоименом темом. Tема овогодишње изложбе фокусирана је на неколико тематских целина: Комплексност архитектуре; Обнова градова обновом архитектуре; Суочавање са будућношћу; Дигитално доба – иновације у архитектури, уметности, науци и технологији.

Изложба у Галерији науке и технике пратиће поменуте тематске целине путем цртежа, пројеката, модела, видео радова и просторних инсталација. Биће приказани пројекти од унутрашње архитектуре, односно ентеријера до архитектонских и урбанистичких пројеката и истраживања у области науке и уметности, односно свеобухватна скала од микро до макро која има за циљ да прикаже вишезначност и комплексност архитектуре.

Нова архитектура у контексту наслеђене матрице као део тематске целине „Обнова градова обновом архитектуре“ приказана је у пројектима „N1 Housing“ и „N8 Housing“ студија Симовић, затим у пројекту прве фазе релокације Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу аутора Наталије Богдановић и Алексе Ђурића и у концептуалном решењу вртића групе аутора из Подгорице.

Визије развоја уз иновативне приступе у контексту дигиталног доба приказане су у оквиру истраживачких пројеката као што је „Hotterdаm“ који је имао за циљ боље разумевање и мерење температуре односно урбане топлоте у Ротердаму у Холандији аутора Франка ван дер Ховена и Александра Вандла.

У категорији Иновације у уметности визуелни уметник Тони Маслић излаже инсталацију „The Musicians”, уметница Јелена Николић излаже дигиталну светлосну инсталацију „Flickering story”, Александра Суботић приказује истраживање о дигиталном сликарству док архитекта и уметник Андреас Калакас приказује скултпуру „Aqua Love“ и пројекат „The Wanderers“ који се бави тренутном кризом имиграције.

2017_On-Architecture_izlozba_opt

Посебан сегмент изложбе чине радови чланова Жирија.

Чланова Жирија:
Cristian Suau, Co-director STUDIO POP, Glasgow, Scotland
Nora Lefa, Architect and Artist, National Technical University of Athens, Greece
Anastasios Tellios, School of Architecture, Aristotle University of Thessaloniki, Greece
Prof. Elif Ayiter, Sabanci University in Istanbul, Turkey
Wilfried van Winden, architect, founder of WAM architecten, Delft, Netherlands
Prof. Stanko Gaković, The Art Institute of Houston, USA

Председник Жирија:
Mitesh Dixit, Assistant Professor of Architecture at Syracuse University, New York, USA and the Founder of DOMAIN Office

На изложби су представљени пројекти „The Cinema“ холандског архитекте Вилфреда ван Виндена, затим „Casa Cubo de Corte“ америчког архитекте Митеша Диксита, виртуелни музеј дизајниран за OpenSim Craft grid визуелне уметнице Елиф Ајитер, Фрагменти Сарајева, пројекат студената Архитектонског факултета у Сарајеву приказује Нора Лефа, „NYMPHe“ пројекат студената Архитектонског факултета у Солуну приказује ментор Анастасиос Телиос, концепт дизајна радног простора Уметнички институт у Хјустону, САД приказује професор Станко Гаковић док Кристијан Суау приказује пројекте Студија ПОП из Глазгова, Шкотска.

Пета међународна изложба радова је такмичарска. Након отварања представник жирија ће саопштити резултате избора – имена награђених учесника и радова. Радови пријављени на отвореном конкурсу су се такмичили у оквиру четири категорије Архитектура и ентеријер, Урбанизам, Иновације у архитектури, науци и технологији и Иновације у уметности, науци и технологији.

Међународни жири ће вредновати радове и доделити Признања и награду за дизајн „МикроМакро” у организацији Асоцијације за развој одрживе урбане заједнице – СТРАНД.

Овде можете да погледате прошлогодишњу изложбу О архитектури: Скала дизајна од микро до макро: https://www.flickr.com/photos/strandstrand/albums/72157674665863013

O-arhitekturi--Skala-dizajna-od-mikro-do-makro

Прошлогодишња изложба ”О архитектури: Скала дизајна од микро до макро” | Галеријa науке и технике САНУ