UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

U sredu, 6. decembra 2017. godine u 18:30 časova u Galeriji nauke i tehnike SANU, Đure Jakšića 2, biće otvorena peta međunarodna izložba ”O ARHITEKTURI 2017” (ON ARCHITECTURE 2017). Izložba će trajati od 6. do 16. decembra 2017. godine. Nakon otvaranja predstavnik Žirija će saopštiti rezultate izbora – imena nagrađenih učesnika i radova.

Protokol otvaranja:
• Prof. Ružica Bogdanović, Asocijacija za razvoj održive urbane zajednice – STRAND
• Prof. Dijana Marić Milašinović
• Prof. Anastasios Tellios, član Žirija
• Nora Lefa, član Žirija
• Predstavnik Holandske ambasade
• Izložbu svečano otvara akademik Branislav Mitrović

Dobrodošli!

Serija događaja ”O arhitekturi 2017”: program dešavanja

Izložba radova je jedna od aktivnosti Serije događaja ”O arhitekturi 2017”, koje obuhvataju predavanja, radionice, konferenciju i izložbu sa istoimenom temom. Tema ovogodišnje izložbe fokusirana je na nekoliko tematskih celina: Kompleksnost arhitekture; Obnova gradova obnovom arhitekture; Suočavanje sa budućnošću; Digitalno doba – inovacije u arhitekturi, umetnosti, nauci i tehnologiji.

Izložba u Galeriji nauke i tehnike pratiće pomenute tematske celine putem crteža, projekata, modela, video radova i prostornih instalacija. Biće prikazani projekti od unutrašnje arhitekture, odnosno enterijera do arhitektonskih i urbanističkih projekata i istraživanja u oblasti nauke i umetnosti, odnosno sveobuhvatna skala od mikro do makro koja ima za cilj da prikaže višeznačnost i kompleksnost arhitekture.

Nova arhitektura u kontekstu nasleđene matrice kao deo tematske celine „Obnova gradova obnovom arhitekture“ prikazana je u projektima „N1 Housing“ i „N8 Housing“ studija Simović, zatim u projektu prve faze relokacije Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu autora Natalije Bogdanović i Alekse Đurića i u konceptualnom rešenju vrtića grupe autora iz Podgorice.

Vizije razvoja uz inovativne pristupe u kontekstu digitalnog doba prikazane su u okviru istraživačkih projekata kao što je „Hotterdam“ koji je imao za cilj bolje razumevanje i merenje temperature odnosno urbane toplote u Roterdamu u Holandiji autora Franka van der Hovena i Aleksandra Vandla.

U kategoriji Inovacije u umetnosti vizuelni umetnik Toni Maslić izlaže instalaciju „The Musicians”, umetnica Jelena Nikolić izlaže digitalnu svetlosnu instalaciju „Flickering story”, Aleksandra Subotić prikazuje istraživanje o digitalnom slikarstvu dok arhitekta i umetnik Andreas Kalakas prikazuje skultpuru „Aqua Love“ i projekat „The Wanderers“ koji se bavi trenutnom krizom imigracije.

2017_On-Architecture_izlozba_opt

Poseban segment izložbe čine radovi članova Žirija.

Članova Žirija:
Cristian Suau, Co-director STUDIO POP, Glasgow, Scotland
Nora Lefa, Architect and Artist, National Technical University of Athens, Greece
Anastasios Tellios, School of Architecture, Aristotle University of Thessaloniki, Greece
Prof. Elif Ayiter, Sabanci University in Istanbul, Turkey
Wilfried van Winden, architect, founder of WAM architecten, Delft, Netherlands
Prof. Stanko Gaković, The Art Institute of Houston, USA

Predsednik Žirija:
Mitesh Dixit, Assistant Professor of Architecture at Syracuse University, New York, USA and the Founder of DOMAIN Office

Na izložbi su predstavljeni projekti „The Cinema“ holandskog arhitekte Vilfreda van Vindena, zatim „Casa Cubo de Corte“ američkog arhitekte Miteša Diksita, virtuelni muzej dizajniran za OpenSim Craft grid vizuelne umetnice Elif Ajiter, Fragmenti Sarajeva, projekat studenata Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu prikazuje Nora Lefa, „NYMPHe“ projekat studenata Arhitektonskog fakulteta u Solunu prikazuje mentor Anastasios Telios, koncept dizajna radnog prostora Umetnički institut u Hjustonu, SAD prikazuje profesor Stanko Gaković dok Kristijan Suau prikazuje projekte Studija POP iz Glazgova, Škotska.

Peta međunarodna izložba radova je takmičarska. Nakon otvaranja predstavnik žirija će saopštiti rezultate izbora – imena nagrađenih učesnika i radova. Radovi prijavljeni na otvorenom konkursu su se takmičili u okviru četiri kategorije Arhitektura i enterijer, Urbanizam, Inovacije u arhitekturi, nauci i tehnologiji i Inovacije u umetnosti, nauci i tehnologiji.

Međunarodni žiri će vrednovati radove i dodeliti Priznanja i nagradu za dizajn „MikroMakro” u organizaciji Asocijacije za razvoj održive urbane zajednice – STRAND.

Ovde možete da pogledate prošlogodišnju izložbu O arhitekturi: Skala dizajna od mikro do makro: https://www.flickr.com/photos/strandstrand/albums/72157674665863013

O-arhitekturi--Skala-dizajna-od-mikro-do-makro

Prošlogodišnja izložba ”O arhitekturi: Skala dizajna od mikro do makro” | Galerija nauke i tehnike SANU