УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Предавање и промоција књиге: ”Прављење урбане природе” – Пит Волард (Pieta Vollaard) у Новој Искри

Извор: Нова Искра

Нова Искра има задовољство да кроз сарадњу са иницијативом Ко Гради Град представи предавање архитекте Пита Воларда (Pieta Vollaard) из Ротердама, једног од аутора недавно објављене књиге Прављење урбане природе (Making Urban Nature).

У оквиру предавања и дискусије, које 30. новембра 2017. године, у 18.00 часова, организује Ко гради град у сарадњи са Heinrich Böll Фондацијом, бавићемо се темама екологије и биодиверзитета, животињама и биотопима у граду и управљањем урбаном природом. Догађај је намењен урбанистима, пејзажним архитектама, архитектама, еколозима и свима који сматрају да креирање урбане природе не звучи као парадокс, или спој неспојивог. На догађај су позвани представници и представнице организација цивилног друштва, стручне јавности и медија. Разговор ће водити Марк Неилен и Ана Џокић (Stealth).

Град је богато станиште великог биодиверзитета. Многе животињске и биљне врсте се сада чешц́е срећу у градовима него у руралним подручјима. Међутим, урбана природа је крхка и угрожена стремљењима планера и креатора политика да град виде искључиво као станиште за људе. Дизајн који укључује природу, који сматра да је природа саставни део урбаног организма и важан део квалитета живота града (за људе и његове остале становнике), је пионирска пракса која је тек недавно почела да постаје део урбанистичког планирања.

Making Urban Nature је инспиративна књига теорије и праксе дизајна који укључује природу у европским градовима. Истовремено, утопијска и прагматична, она разматра јединствену природу урбаних станишта и позива на сврсисходну интеграцију природе у дизајн зграда и отворених простора, пружајуц́и практичне примере и предлоге за дизајн.

Piet_Vollaard_portret

Пит Волард (Pieta Vollaard) је архитекта и архитектонски критичар. Књигу Making Urban Nature (2017, NAi/010 Publishers) написао је заједно са архитектом Jacquesom Vinkom и урбаним екологом Nielsom de Zwarteom. Пиет је био оснивач и главни и одговорни уредник ArchiNed-а (1996-2013) и гостујући предавач на неколико архитектонских школа у Холандији. Фокус његових садашњих активности су урбана природа у оквиру колектива дизајнера и еколога The Natural City, као и ради на пољу заједничких добара и активирања празних зграда у оквиру колектива архитеката, дизајнера и уметника City in the Making), као и сродни урбани активизам.

Предавање Прављење урбане природе Пита Воларда биће одржано у Новој Искри (Гаврила Принципа 43, Београд), у четвртак, 30. новембра, у 18.00 часова. Предавање ће бити одржано на енглеском језику и отворено је за све посетиоце.

Making-Urban-Nature-03

Making-Urban-Nature-18

Making-Urban-Nature-10

Making-Urban-Nature-06

Making-Urban-Nature-04