UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Predavanje i promocija knjige: ”Pravljenje urbane prirode” – Pit Volard (Pieta Vollaard) u Novoj Iskri

Izvor: Nova Iskra

Nova Iskra ima zadovoljstvo da kroz saradnju sa inicijativom Ko Gradi Grad predstavi predavanje arhitekte Pita Volarda (Pieta Vollaard) iz Roterdama, jednog od autora nedavno objavljene knjige Pravljenje urbane prirode (Making Urban Nature).

U okviru predavanja i diskusije, koje 30. novembra 2017. godine, u 18.00 časova, organizuje Ko gradi grad u saradnji sa Heinrich Böll Fondacijom, bavićemo se temama ekologije i biodiverziteta, životinjama i biotopima u gradu i upravljanjem urbanom prirodom. Događaj je namenjen urbanistima, pejzažnim arhitektama, arhitektama, ekolozima i svima koji smatraju da kreiranje urbane prirode ne zvuči kao paradoks, ili spoj nespojivog. Na događaj su pozvani predstavnici i predstavnice organizacija civilnog društva, stručne javnosti i medija. Razgovor će voditi Mark Neilen i Ana Džokić (Stealth).

Grad je bogato stanište velikog biodiverziteta. Mnoge životinjske i biljne vrste se sada češće sreću u gradovima nego u ruralnim područjima. Međutim, urbana priroda je krhka i ugrožena stremljenjima planera i kreatora politika da grad vide isključivo kao stanište za ljude. Dizajn koji uključuje prirodu, koji smatra da je priroda sastavni deo urbanog organizma i važan deo kvaliteta života grada (za ljude i njegove ostale stanovnike), je pionirska praksa koja je tek nedavno počela da postaje deo urbanističkog planiranja.

Making Urban Nature je inspirativna knjiga teorije i prakse dizajna koji uključuje prirodu u evropskim gradovima. Istovremeno, utopijska i pragmatična, ona razmatra jedinstvenu prirodu urbanih staništa i poziva na svrsishodnu integraciju prirode u dizajn zgrada i otvorenih prostora, pružajući praktične primere i predloge za dizajn.

Piet_Vollaard_portret

Pit Volard (Pieta Vollaard) je arhitekta i arhitektonski kritičar. Knjigu Making Urban Nature (2017, NAi/010 Publishers) napisao je zajedno sa arhitektom Jacquesom Vinkom i urbanim ekologom Nielsom de Zwarteom. Piet je bio osnivač i glavni i odgovorni urednik ArchiNed-a (1996-2013) i gostujući predavač na nekoliko arhitektonskih škola u Holandiji. Fokus njegovih sadašnjih aktivnosti su urbana priroda u okviru kolektiva dizajnera i ekologa The Natural City, kao i radi na polju zajedničkih dobara i aktiviranja praznih zgrada u okviru kolektiva arhitekata, dizajnera i umetnika City in the Making), kao i srodni urbani aktivizam.

Predavanje Pravljenje urbane prirode Pita Volarda biće održano u Novoj Iskri (Gavrila Principa 43, Beograd), u četvrtak, 30. novembra, u 18.00 časova. Predavanje će biti održano na engleskom jeziku i otvoreno je za sve posetioce.

Making-Urban-Nature-03

Making-Urban-Nature-18

Making-Urban-Nature-10

Making-Urban-Nature-06

Making-Urban-Nature-04