УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

2018_Ulicna-galerija_poziv

Улична галерија у Београду објављује конкурс за излагачку сезону за 2018. годину. Сви заинтересовани уметници, кустоси, удружења и организације могу послати своје предлоге пројеката на ulicnagalerija@gmail.com до 01. децембра 2017. године. У обзир долазе и предлози за самосталне и групне изложбе, и кустоске пројекте без ограничења у виду медија. Такође, прихватају се предлози за пратеће програме или независне догађаје као што су радионице, свирке, фестивали, просторне инсталације које се могу одржавати и за време трајања изложби.

Предлоге за пројекте и пратеће програме слати у у форми pdf-а у следећем облику:
• Кратка биографија или CV (до 300 речи)
• Информације о пројекту (име рада, аутор/група аутора, година настанка, кратак опис рада; до 300 речи)
• Визуелни материјал
• Техничка листа неопходна за реализацију пројекта

Водећи се уметничким квалитетом, јасноћом и актуелношћу предлога, техничком изводљивошћу и комуникативношћу са публиком, жири у саставу Слађана Петровић Варагић, Јелена Мијић, Ива Чукић, Добривоје Гранжан, Душан Рајић и Хорда Саге, ће по завршетку конкурса изабрати пројекте који ће бити представљени у Уличној галерији током 2018. године.

2018_Ulicna-galerija_03

2018_Ulicna-galerija_01


Повезани текстови:
Улична галерија у Београду: Конкурс за излагачку сезону 2017.
Изложба: „Богдан Богдановић 2013/14“ фотографа Себастијана Илинга (Sebastian Illing) у Уличној галерији


Прва београдска Улична галерија

Напуштени и руинирани пролаз у самом центру града, код Безистана, постао је прва београдска Улична галерија. Ово је први такав пројекат у Србији по свом физичком карактеру искоришћења јавног простора за галеријску поставку. Галерија се налази у непосредној близини Безистана, у пешачком пролазу између Трга Николе Пашића и Нушићеве улице, познатијем као Чавкетов пасаж.

Програм галерије састоји се од дела ангажоване уметности која се бави питањима од кључног значаја за друштво. Једна од његових битних карактеристика је то што ће бити отворен за младе и неафирмисане уметнике.

Измештањем уметности у јавни простор њена доступност проширена је на велики број људи, што је посебно битно за теме које су традиционално игнорисане и практично невидљиве у друштву, а чију праву меру уметник најбоље може осетити и пренети посетиоцима. Јавни простор тако добија нову функцију, уметници место за излагање, град нови центар културе, а посетиоци и пролазници прилику да уживају у уметности у овом несвакидашњем простору.

Уличну галерију је, у априлу 2012. године, основао колектив Министарство простора. Овај колектив настао је годину дана раније у Београду, са циљем да промишља будућност градова. Поље деловања су различите урбане трансформације Београда и других градова у Србији, које помно прати и на које реагује. Група је свој заједнички рад у почетку усмерила на неформално стварање и одбрану јавних простора, користећи се уради сам филозофијом. Ово је даље водило проучавању различитих приступа развоју градова, културних пракси, и интервенција у градовима, кроз низ акција, изложби, радионица и јавних дискусија.

http://www.ulicnagalerija.rs/
https://www.facebook.com/UlicnaGalerija/

2018_Ulicna-galerija_04

2018_Ulicna-galerija_02