УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

YoungArchitectsCompetitions_logo

Организација YAC – Young Architects Competitions је лансирала Дечју библиотеку Пинокио (Pinocchio Children’s Library), архитектонски конкурс за дизајнирање библиотеке посвећене авантурама Пинокија, намењене и деци и одраслима. Иницијатива је покренута у сарадњи са Фондацијом Carlo Collodi и подржана од стране Већа архитеката Пистоје, Факултета ликовних уметности у Фиренци, Touring Club-а, ISI Florence и часописа Casabella, а део је ширег пројекта Колоди – европска престоница детињства (Collodi Capitale Europea dell’Infanzia).

Новчана награда од 20 000 евра биће додељена победницима конкурса од стране међународно признатог жирија, међу чијим члановима су и Italo Rota, Fabio Novembre, Fedele Canosa (MECANOO Architecten) и Emmanuelle Moureaux.


Повезани текстови:
Награђени радови са конкурса Бајке 2017 (Fairy Tales 2017)
Конкурс: Бајке 2017. (Fairy Tales 2017)
Конкурс: Универзитетско острво (University Island)


Pinocchio

Пинокио је изузетна бајка. То је једна од прича које су највише утицале на културу и светску имагинацију током последња два века: Пинокио -лутка којој је суђено да постане дечак учинила је да одрасли и деца свих генерација сањају.

Од Дизнијеве интерпретације до различитих филмских адаптација, авантуре Пинокија су путовале широм света. Ова прича долази из удаљеног и живописног угла Италије – Колодија. Захваљујући драгоценој активности истоимене Фондације, Колоди се спрема да започне ново поглавље међународне славе и значаја.

Collodi_Panorama

Collodi_01

Заправо, 2018. ће бити кључна година за пројекат Колоди – европска престоница детињства (Collodi Capitale Europea dell’Infanzia). То је амбициозан програм Колодијеве фондације и италијанске владе који ће градити, на локацијама бајке, највећи тематски парк инспирисан Пинокијем икад направљеним. Интервенција од 250 000 квадратних метара обухватаће инсталације, атракције и библиотеку посвећену свим бајкама које су детињство десетина генерација учиниле чаробним (Алиса, Петер Пан, Пинокио, Мали Принц, између осталих).

У том контексту, YAC има част да представи конкурс за Дечју библиотеку Пинокио. Кроз сарадњу Collodi фондације, ово такмичење пружа дизајнерима могућност да креирају пројекат без преседана. Дата им је прилика да дизајнирају прву и највећу дечју библиотеку инспирисану бајком о Пинокију. Ова библиотека би требало да буде слика и прилика дечјих снова за милионе посетилаца који ће посетити парк.

Pinocchios-Park_01

Каква ће бити кућа која ће чувати најважније бајке на свету?

Како дефинишете простор који одговара детету, намењен томе да буде најпрестижнија библиотека бајки на међународном нивоу?

Ово су питања које Дечја библиотека Пинокио поставља дизајнерима. Позива их да се врате на магични хоризонт бајки и прича. Једино дозвољавајући пројекту да их врати у своје детињство, дизајнери могу поново открити осећај чуђења и фантазије неопходан за дизајнирање пречишћеног места; место изграђено за игру и забаву, али изнад свега за одрастање и учење. Место које приказује племенити пројекат Фондације: да изгради будућност друштва тако што негује најснажнији и бескрајни дечји извор: машту.

Collodi_Paper-Factory

Pinocchio-Childrens-Library-model

Награде:
• I награда – 10.000 €
• II награда – 4.000 €
• III награда – 2.000 €
• 4 Златне похвале – 1.000 € свака
• 10 почасних похвала
• 30 финалиста

Жири конкурса:
Mario Cucinella (Mario Cucinella Architects)
Italo Rota (Studio Italo Rota)
Fabio Novembre (Studio Novembre)
Emmanuelle Moureaux (Emmanuelle Moureaux Architecture + Design)
Fedele Canosa (MECANOO Architecten)
Pier Francesco Bernacchi (Fondazione Nazionale Carlo Collodi)
Francesco Dal Co (Casabella)
Fabio Capanni (DIDA – University of Florence)
Emilio Faroldi (Politecnico di Milano)

Важни датуми:
Рок за стандардну пријаву учешћа: 12. новембар 2017. до 23.59h GMT
Рок за касну пријаву учешћа: 10. децембар 2017. до 23.59h GMT
Рок за предају радова: 13. децембар 2017. до 11.59h GMT
Почетак жирирања: 20. децембар 2017.
Објава резултата конкурса: 28. фебруар 2018.

Више информација: www.youngarchitectscompetitions.com
Контакт адреса: yac@yac-ltd.com