УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Циклус предавања: Архитектура у контексту 3 – Миодраг Мирковић и Слободан Данко Селинкић

arhitektura-u-kontekstu-kcb_opt

KCB_latinica-crno

Културни центар Београда,
Галерија Артгет, Трг републике 5/I

среда, 01. новембар 2017. у 19.00 часова

АРХИТЕКТУРА У КОНТЕКСТУ 3, циклус предавања
ЈЕДНО ПОПОДНЕ У ЛИМБУ
Разномислија – Фрикција, Каприц, Одрицање

Миодраг Мирковић и Слободан Данко Селинкић

Mirkovic-Miodrag_Danko-Selinkic

Миодраг Мирковић и Слободан Данко Селинкић

Два пријатеља архитекте, Миодраг Мирковић и Слободан Данко Селинкић, водиће разговор о дијалогу архитектуре са околином, о љубави према граду, о чулном доживљају архитектуре, о позицији посматрања, о асоцијативности, о каприцу, о праву на грешку, о раду натенане и о радној филозофији. И на крају надамо се да ће нам објаснити зашто верују да је “архитекта мачка са 9 живота”.

Miodrag-Mirkovic_2013-Dobracina-8

Миодраг Мирковић – ул. Добрачина 8, Београд, 2013.

Миодраг Мирковић дипломирао је на Архитектонском факултету у Београду 1975. године код професора Ивана Антића. У периоду 1976-1992. био је запослен у Институту за архитектуру и урбанизам Србије. 1992. године изабран је за асистента на катедри за пројектовање Архитектонског факултета у Београду. У звање редовног професора биран 2005. године на основу верификације стручно – уметничких радова и објављивања монографије под насловом “О Архитектури”. У оквиру бироа “Арс Региа” бави се израдом архитектонских и урбанистичких пројеката. Добитник је “Борбине” награде за архитектуру за 1996. годину за пословни објекат палата ПРОГРЕС на углу Кнез Михаилове и Змај Јовине улице у Београду. Добитник је Награде града Београда за архитектуру и урбанизам за 2002. годину, за реализовани пословни објекат у улици Ресавској број 22 у Београду.

Miodrag-Mirkovic_1996-Progres-Knez-Mihailova_2001-Resavaska-22

Миодраг Мирковић – зграда компаније “Прогрес” у ул. Кнез Михаилова, Београд, 1996; зграда у Ресавској улици 22, Београд, 2001.

Слободан Данко Селинкић дипломирао је на Архитектонском факултету у Београду 1976. године. Редовни је професор на Техничком факултету у Новом Саду, Департман за архитектуру на предмету Савремена архитектура. Бави се: истраживањима из области историје савремене архитектуре кроз низ предавања “Архитектура на тлу Југославије од 1918-1990.“; феноменима у савременој српској архитектури у оквиру отвореног пројекта “Мy identity”; реализује критичке изложбе архитектуре као кустос аутор или архитекта поставке, и дидактиком у оквиру теме “Архитектура изложби”.

Члан је Реда архитеката Рима и Лација као и Удружења ликовних и примењених уметика Србије УЛУПУДС у статус Истакнутог Уметника. Добитник је низа награда и признања међу којима су: Универзитетска награда Београда, Годишња награда УЛУПУДС-а, Признања УЛУПУДСА, Награда Ранко Радовић и награде Салона архитектуре у Београду за 2009 и 2011. годину. Као комесар и кустос изложбе Србије и Црне Горе на Бијеналу архитектуре у Венецији 2006. године реализовао је изложбу “Монтенегро ECO-Logic lab.


Повезани текстови:
Циклус предавања: Архитектура у контексту 3 – Нео архитекти
Разговор: Архитектура у контексту 3 – Александар Спајић
Разговор: Архитектура у контексту 3 – др Игор Марић
Разговор: Архитектура у контексту 3 – re:a.c.t студио – Гроздана Шишовић и Дејан Милановић
Разговор: Архитектура у контексту 2 – арх. Радивоје Динуловић
Разговор: Архитектура у контексту 2 – арх. Лазар Кузманов
Разговор: Архитектура у контексту 2 – арх. Зорица Савичић
Разговор: Архитектура у контексту 2 – др Светлана Пејић и Благота Пешић


Нaпоменa: Предaвaње је вредновaно сa 5 бодовa зa пријaвљене учеснике, односно 10 бодовa зa предaвaче који су члaнови Коморе и увршћено у Прогрaм обуке континуирaног (пермaнентног) професионaлног усaвршaвaњa члaновa Инжењерске коморе Србије из облaсти Нaционaлног прогрaмa зa 2017. годину.  

Суоргaнизaтор: Инжењерскa коморa Србије