УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Twist Box – Соларни декатлон: наши студенти настављају пут до Дубаија

SDME Team Serbia 2018_logo

Све информације о пројекту можете погледати на званичној страници пројекта: TWIST BOX

До сада сте имали прилике да читате о изузетном успеху студената нашег факултета, који су се пласирали на међународно такмичење – Solar Decathlon Middle East. Наступајући под називом Тим TWIST BOX, први су представници наше земље на овом престижном и јединственом догађају, који ће бити одржан у Дубаију 2018. године. Такмичење изискује континуирани двогодишњи рад на развоју пројекта, а крајњи исход је реализација и употреба мултифункционалног соларног павиљона.

Пласиравши се међу 21 најбољу екипу, у сарадњи са колегама са других факултета, настављају да нижу успехе.

Уследиле су две контролне предаје радног материјала – Deliverable#1 (06.12.2016.) и Deliverable#2 (08.03.2017.), за које је наш тим добио високе оцене од стране жирија и организатора такмичења, а затим и подједнако успешно учешће Тима на првој међународној радионици – Workshop #1, организованој у Дубаију од стране DEWA (Dubai Electricity and Water Authority) и WGEO организације (World Green Economy Organization), у периоду од 30. априла до 1. маја 2017. године. Eкипа TWIST BOX показала je да, што се тиче креативности, вештине и знања, стоји раме уз раме са најпознатијим универзитетима света.

Solar-Decathlon-2018_Nemanja-Brzakovic_01
Пројекат мултифункционалног соларног павиљона TWIST BOX
Team-Twist-Box-at-first-workshop-in-Dubai_02_opt

Team-Twist-Box-at-first-workshop-in-Dubai_01_opt

Представници TWIST BOX тима на првој радионици у Дубаију, 30.04.-01.05.2017. | С лева на десно: Немања Брзаковић – вођа студентског тима, Саша Перишић – менаџер конструкција и Тамара Костић – капитен такмичења.
Представници тима Саша Перишић и Немања Брзаковић објашњавају суштину TWIST BOX павиљона.

Team-Twist-Box-at-first-workshop-in-Dubai_opt

Представници TWIST BOX тима на првој радионици у Дубаију, 30.04.-01.05.2017. | С лева на десно: доц. др Будимир Судимац – представник управе Архитектонсог факултета и менаџер за спонзорства, Немања Брзаковић – вођа студентског тима, Тамара Костић – капитен такмичења, доц. др Наташа Ћуковић Игњатовић – факултетски саветник и менаџер пројекта и Саша Перишић – менаџер конструкција

Изабравши атрактиван дизајн као уметнички израз скренули су пажњу жирија, али и створили себи додатне изазове. Сада када је идејно решење приведено крају, потребно је посветити се процесу реализације пројекта, одговорити на све захтеве које пред реализцију поставља инвентивно и атрактивно решење.

Иницијални тим TWIST BOX-а се и даље мења и проширује, те се члановима архитектонског и електротехничког факултета, прикључују и професори и студенти технолошког, машинског и шумарског факултета, као и различите организације које својим средствима или вештинама желе да помогну нашим студентима.

Maverick_Consulting_na_Arhitektonskom_fakultetu_opt

Радионица у сарадњи са Maverick корпорацијом

Захваљујући томе одржана је радионица у сарадњи са Maverick корпорацијом, како би члановима TWIST BOX тима била омогућена боља организација тимског рада, и како би чланови стекли потребне вештине за рад и координацију послова у тиму.

Акценат контролне предаје Deliverable#3 (19.09.2017) је био на изради макете и аудио-визуелног материјала.

Део тима ангажован на овим задацима свакодневно је вредно радио, како би успео да у кратком року произведе модел павиљона у размери 1:25 и да широј јавности прикаже прву слику о концепту, диспозицији и форми објекта. Макета је уз помоћ фирме DHL успешно транспортована до Дубаија, чак и пре датог рока.

Twist-Box_progress_Sept2017_04

Twist-Box_progress_Sept2017_01

Twist BOx and DHL_hard to let go

Twist BOx and DHL

TWIST BOX Макета је уз помоћ фирме DHL успешно транспортована до Дубаија, чак и пре датог рока.

У среду, 20.09.2017. године чланови Twist Box тима имали су прилику да угосте и министра за иновације и технолошки развој, госп. Ненада Поповића, који их је посетио у радној атмосфери. Осим што се том приликом упознао са главним концептом такмичења, и самим пројектом, искористио је прилику и да поприча са руководиоцима тима, као и са деканом архитектонског факултета, др Владаном Ђокићем.

Министар је овом приликом пружио подршку нашим представницима на престижном међународном такмичењу, Solar Decathlon Middle East, најављујући даљу сарадњу. Такође, позвао је тим да аплицира за буџетске фондове за иновације, како би стекли средства за реализацију павиљона и тако повећали  своје шансе за што успешније учешће на Соларном Декатлону.

Twist-Box_Ministar_20092017

Twist-Box_Ministar_20092017_odabrano---9-of-10

Ненад Поповић, министар за иновације и технолошки развој, у посети Twist Box тиму на Архитектонском факултету у Београду. | Фото: М.Булатовић

Саставни део разраде пројеката подразумева промоцију такмичења, тимова, павиљона, примењених иновативних технолошких решења, као и подизање свести о значају зелене архитектуре за будућност струке.

Организатори СДМЕ су у оквиру такмичарских активности предвидели учешће на великим међународним манифестацијама, које ће бити одржане овог октобра у Дубаију – Dubai Solar Show, World Green Economy Summit (WGES) и Water – energy – technology – environment expo (WETEX 2017), где ће најширој светској јавности бити представљени пројекти и тимови који се такмиче, заједно са свим појединачним примењеним технологијама.

У складу са основним циљем самог Декатлона, а то је повећање свести о значају енергетски ефикасног пројектовања, Twist Box ће се у наредном периоду побринути да и домаћој публици приближи целокупну идеју такмичења, свог пројекта и технолошких иновација на научним скуповима и дешавањима у главном граду –Недеља зелене градње”, 27. септембар, Архитектонски факултет у Београду, Први међународни конгрес – „Одржива архитектура – енергетска ефикасност, 7-8. октобар, Југословенска кинотека у Београду, „КГХ”, 6-8. децембар, Сава Центар, Београд, „Фестивал науке”, 14 -17. децембар 2017. године, Београдски сајам.

Досадашњи успеси и позитивне критике били су велики подстицај да се настави даље. Више од пола пута је већ пређено, али оно што предстоји је још много уложеног труда и залагања. Стога, још једном користимо прилику да позовемо све оне који су заинтересовани да нам помогну и да нам се придруже у овом узбудљивом подухвату!

Пројекат се наставља…


Више информација о пројекту на званичном вебсајту:
http://twistbox.ac.rs/
https://www.facebook.com/TwistBoxSerbia/
#SDME #SDME18 #TwistBox #TeamSerbia #Solardecathlonmiddleeast #Dubai