УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Предавање: ”Од дизајна до фабрикације: параметарски дизајн и ЦНЦ фабрикација” у Новој Искри

Vesna_Stojakovic_&_Bojan_Tepavcevic-01

Предавање: ”Од дизајна до фабрикације: параметарски дизајн и ЦНЦ фабрикација” Весне Стојаковић и Бојана Тепавчевића, биће одржано у четвртак, 8. јуна 2017. године од 18 часова у Новој Искри (Гаврила Принципа 43, Београд). Весна и Бојан су предавачи на Факултету техничких наука у Новом Саду, активни и у оквиру Центра за дигитални дизајн, основаном при овом факултету.

Центар за дигитални дизајн је основан 2014. године при Факултету техничких наука на Универзитету у Новом Саду, и посвећен је развоју, истраживању и примени савремених технологија у архитектури, урбанизму и дизајну. Циљ овог центра је бављење изучавањем, дефинисањем и решавањем актуелних проблема у архитектури, са фокусом на области дигиталне фабрикације и продукције, 3Д моделовања, роботике, архитектонске геометрије, дигитализације и визулаизације, програмирања и других сродних приступа.

ABB-IRB_140_robotic_arm_raad5

ABB-IRB 140 robotic arm

У оквиру предавања “Од дизајна до фабрикације: параметарски дизајн и ЦНЦ фабрикација”, Весна Стојаковић и Бојан Тепавчевић ће настојати да нам приближе употребу савремених дигиталних алата за генерисање несвакидашњих, нових дизајнерских решења.

Иако се сложена и неуобичајена дизајнерска решења често повезују са компликованом израдом, коришћењем савремених технологија она се могу једноставно и ефикасно направити од економичних и широко доступних производа, као што су панели на бази материјала од дрвета, метала, пластике или стакла. У оквиру предавања, фокус ће бити усмерен на креирање сложених форми од поменутих материјала.

www.arhns.uns.ac.rs/cdd
www.arhns.uns.ac.rs/digital

Tessellated-Shell-Pavilion-2016_05

Tessellated Shell Pavilion 2016 | © др Бојан Тепавчевић, др Весна Стојаковић, Дејан Митов, Марко Јовановић, Ивана Бајшански

Tessellated-Shell-Pavilion-2016_01

Tessellated-Shell-Pavilion-2016_03

Tessellated Shell Pavilion 2016 | © др Бојан Тепавчевић, др Весна Стојаковић, Дејан Митов, Марко Јовановић, Ивана Бајшански

Весна Стојаковић је дипломирала 2004, а докторирала 2011. године у области архитектуре. Запослена је на ФТН у Новом Саду од 2005. године. Тренутно је у звању ванредног професора на Департману за архитектуру. Учествује у настави из области примене дигиталних алата у архитектури и дизајну – архитектонске геометрије, рачунарске графике, архитектонске визуализације и фабрикације у архитектури. Аутор је више од 50 научних радова и учествовала је на многим уметничким и научним пројектима из ове области.

Бојан Тепавчевић је ванредни професор на Департману за архитектуру и урбанизам при ФТН у Новом Саду. Предавао је као гостујући професор на Унитец Институте оф Тецхнологy у Окланду на Новом Зеланду 2014. године, а у Новом Саду на факултету предаје низ предмета из области примене дигиталних технологија и израде физичких модела у архитектури и уметности. Аутор је бројних научних радова као и неколико књига на српском и енглеском језику. Учествовао је у неколико пројеката и изложби међународног карактера са радовима из поменуте области.

Tessellated-Shell-Pavilion-2016_04

Tessellated Shell Pavilion 2016 | © др Бојан Тепавчевић, др Весна Стојаковић, Дејан Митов, Марко Јовановић, Ивана Бајшански

Contemporary-Imprints-–-FABRIXel_2016

Савремени Отисци – FABRIXel | © Весна Стојаковић, Марко Јовановић, Дејан Митов, Бојан Тепавчевић, Ивана Бајшански, Марко Вучић

iskra-kontakt