УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

FLAT.SCAPES-LAB 2017- AfterDutch

Позив за студенте и професионалце за учешће на истраживачком пројекту SCAPES:LAB AfterDutch. Пројекат представља истраживачки програм састављен из неколико фаза и намењен је критичком читању и разумевању инструмената за развој савременог градског пејзажа у Холандији.

Програм подразумева вишемесечни рад у неколико фаза и укључује студијски обилазак више градова у Холандији, као и постпродукцију стеченог знања и аргументације. Намењен је професионалцима и студентима из региона.

Од покретања и формирања платформе SCAPES:LAB у априлу 2014. године, успешно су иницирана и спроведена четири велика програма урбане педагогије. Више од 500 млађих колега и студената архитектуре, урбанизма и сродних дисциплина са Балкана (Србија, Македонија, Црна Гора, Словенија и Босна и Херцеговина) учествовало је у истраживачким експедицијама у Москву (2016), Берлин (2015), Београд (2014 и 2015) и Амстердам.

Ове године, SCAPES:LAB се враћа у Холандију -кроз програм AfterDutch желимо да се поново повежемо и проверимо на који начин су ствари еволуирале од наше последње посете и сарадње из 2014. године.

Flat.SCAPES:LAB 2017 / AfterDutch представља истраживачки програм састављен из неколико фаза и намењен је критичком читању и разумевању инструмената за развој савременог градског пејзажа у Холандији. Посебно нас интересује шта се десило са идејама након “SuperDutch” ере, које су премисе даљег развоја, да ли су се и колико променили процеси доношења одлука и шта је (наш) следећи корак.

Програм који подразумева вишемесечни рад у неколико фаза и укључује студијски обилазак више градова у Холандији, као и постпродукцију стеченог знања и аргументације, намењен је професионалцима и студентима из региона (Нови Сад, Београд, Ниш, Бањалука, Сарајево, Подгорица, Скопље).

Photo-by-Sanja-Stojanovic_Flat.SCAPES-LAB-at-Parkrand_MVRDV

Фото Сања Стојановић (Flat.SCAPES:LAB at Parkrand / MVRDV)

Зашто “AfterDutch”?
Статистике из 80их година 20. века показале су да је 70% укупне грађене средине у Холандији створено након Другог светског рата. До 2000. године, тај проценат порастао је на 75% и наставио да драматично расте. Читав (професионални) свет сведочио је изузетној хиперпродукцији у архитектури и урбаном планирању. Холандско Министарство културе издвојило је велика средства за стимулисање и промовисање “културне компоненте” архитектуре кроз изложбе, наступе, конференције и издаваштво које је описивало и славило овај нови градски пејзаж.

SuperDutch_publications_opt

Изузетно продуктивна пракса прштала је од иновативних поставки и теорија, које су формулисале “SuperDutch” концепт као нову урбану реалност која је у коначници стопила интересе индустрије, консултаната, инвеститора, (теорије) планирања, али и јавног интереса који се више неће одвајати од планова крупног капитала. Архитектура је у значајној мери постала спектакл који слави сам себе, а бројне “Taschen-ablе” публикације ојачале су имиџ нових бироа и аутора -агената овог тренда. Рођен је појам звезда-архитект (Starchitect), успех је био глобалан а млађе генерације постајале су верни пратиоци.

Rem-Koolhaas_summer-at-strelka

Архитекта-звезда Rem Koolhaas говори на Стрелка постдипломској школи у Москви

Недуго потом критички дефицит “SuperDutch” постао је очигледан, а економска реалност која је дошла са глобалном кризом олакшала је трежњење. Данашњи прорачуни показују да, само у Холандији, више од осам милиона квадратних метара пословног простора стоји потпуно празно – зграде и објекти остали да служе само својој финансијкој вредности, без користи за град, грађане и заједницу.

Шта је следеће? Какви су друштвени и просторни одговори на последице “SuperDutch” ере? Да ли Холандију чека покретање још једног циклуса архитектонске хиперпродукције или је перод кризе допринео еманципацији нове генерације архитеката и афирмисању другачијег приступа грађеној средини?

AfterDutch ће се бавити овим и још многим питањима а ако желите да се прикључите истраживачком тиму, прођите кроз предложене фазе рада, наш план за обилазак Холандије и пријавите се овде.

Рок за ране пријаве је 10. јун 2017. године!

Званични блог програма – AfterDutch
ScapesLab на Facebook-у: https://www.facebook.com/scapeslab