УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Конкурс за стипендије: кратки истраживачки боравак у Француској

Konkurs_za_kratki_istrazivacki_boravak_u_Francuskoj_Maj_2017_thumb

Извор: Француски институт у Србији

Технолошки напредак све више трансформише нашу свакодневницу и наше делатности, мењајући и наш однос према свету. Иновације које су присутне у свим секторима, од моделовања, анализе и обраде података до клауд компјутинга, представљају праву револуцију у нашем животу. Повезани предмети нам омогућавају боље резултате у многим областима као што су борба против климатских промена, уштеда енергије, загађење ваздуха у градовима. Наше тело чак постаје повезано и информационе и комуникационе технологије постају наши савезници у области здравства, за праћење хроничних стања и превенцију болести као и за менталну и физичку добробит становништва.

Амбасада Француске и Француски институт у Србији у 2017. години желе да истакну важност ове трансформације коју доживљавамо, која ће обликовати наш начин живота и у потпуности променити наш живот у будућности.

Амбасада Француске и Француски институт у Србији одлучили су да доделе неколико стипендија кратког боравка за српске истраживаче који желе да бораве у истраживачкој лабораторији у Француској у периоду од 15. јуна 2017. до 31. децембра 2017. године.

1) Циљна група
истраживачи свих нивоа који раде у истраживачком тиму у Србији (асистенти, докторанти, пост докторанти, истраживачи, предавачи, професори, информатичари, инжењери, лекари…).

2) Области истраживања:
информатичке науке, инжењерство и иновације, примењена медицина, е-медицина, наука и технологија животне средине, роботика, биотехнологија…

Боравак треба да буде у складу са истраживањима у области технологије и иновације у служби становништва, која траже решења за следеће изазове:

  • примена нових информационих и комуникационих технологија у медицини и за добробит становништва, праћење и превенција болести, еманципација и аутономија болесника и особа са инвалидитетом (примењена медицина, е-медицина, биотехнологија, роботика, неуронаука, когнитивне науке, …);
  • примена нових технологија за очување климе и животне средине, паметни и повезани градови (еколошки превоз, повезани предмети, анализа података, уштеда енергије, превенција ризика, одржива пољопривреда, очување екосистема…);
  • подршка и експертска помоћ при дефинисању јавних политика везаних за технолошки развој и његове последице на друштво у целини (медицина, економија, право, политичке науке…).

3) Критеријуми

Научна изузетност
Предност имају кандидати из истраживачких установа високог нивоа у Србији или који су позвани да бораве у неком истраживачком центру изузетног научног квалитета у Француској.

Усклађеност кандидатуре са приоритетима сарадње
Предност имају нови пројекти сарадње или они који су тек започети, али ће трајати дуже време, пројекти са планираним заједничким учешћем истраживача у европским програмима (Хоризонт 2020, Ерасмус +, итд.) или пројекти који су повезани са институционалним решењима из области иновација.

4) Потребна документација

  • формулар за истраживачки боравак (преузети овде);
  • curriculum-vitae на француском (или енглеском);
  • позивно писмо истраживачке лабораторије или универзитета у Француској.

5) Слање кандидатура

Контакт: Весна Адамовић, сарадник за мобилност
Француски институт у Србији
Змај Јовина 11-11 000 Београд
Тел : (011) 302 36 39
маил : vesna.adamovic@institutfrancais.rs

НБ. Конкурсна документација која се шаље електронским путем треба да буде скенирана у једном ПДФ фајлу.

Кандидатуре треба доставити лично или их послати обичном или електронском поштом до 17. маја 2017. године. Непотпуне кандидатуре и оне доспеле после овог датума неће се разматрати.

Кандидати који буду добили стипендију биће обавештени у јуну 2017.

Institut-francais-de-Serbie_opt