УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Публикација: Фото-монографија „СИВ – Палата Савезног извршног већа“

SIV knjiga.pdf

Фото-монографија „СИВ – Палата Савезног извршног већа“

Извор текста

Палата Савезног извршног већа (СИВ), смештена у зеленилу Новог Београда, за преко 60 година свог постојања променила је више држава, државних уређења и имена али је сваки пут остајала снажан симбол и репрезент Државе, њене моћи и престижа. Зачета конкурсом за зграду Председништва владе ФНРЈ 1947. који је добио тим Поточњак-Урлих-Нојман-Перак, довршена је 1958. вештом руком Михајла Јанковића након послератних заокрета а уочи првог самита Несврстаних. СИВ је не само реперна тачка нове архитектуре и урбанизма послератне Југославије, већ и њен једини преживели монументални и репрезентативни објекат, брижљиво осмишљен и одржаван до данас као седиште централне власти.

У готово девичанску унутрашњост палате ушуњао се фотограф Душан Ђорђевић (1966) и објективом забележио један импозантан простор моћи, замрзнут у својој величанствености. У својој трећој књизи названој једноставно “СИВ – Палата Савезног извршног већа” аутор доноси преко шездесет фотографија ентеријера који је минимално мењан од опремања крајем педесетих.

Foto-monografija „SIV – Palata Saveznog izvršnog veća“

Како Милета Продановић у свом пратећем тексту каже, главни циљ аутора је био “да ухвати атмосферу која је обележавала и још увек обележава унутрашњост овог објекта, оно зрачење које емитују наменски израђен намештај, уникатни употребни предмети и декорисане површине.” Фотографије су готово апстрактне композиције, савршено уравнотежене и аранжиране у снажним, али ипак мирним ритмовима, пробраних палета боја.

Сам ентеријер је имао за циљ да представља и слави некадашњу државу – он је монументалан, репрезентативан и симболичан. Њега најбоље читамо кроз уређење салона названих по бившим југословенским републикама – аутор са великом осећајношћу хвата ремек-дела у данас помало заборављеним техникама попут мозаика и таписерија, као и свакодневне предмете – дику некадашњих југословенских индустрија. Хладну мирноћу ће понегде тек начети трагови протеклог времена и свакодневице, попут једва похабаних столица, аутокарте ишчезле СЦГ или чивилука који ипак не нарушавају композицију већ се у њу савршено уклапају.

Foto-monografija „SIV – Palata Saveznog izvršnog veća“

Пратећа изложба фотографија под именом „СИВ – Временска капсула“ одржана је 08–31. маја 2014. у Културном центру Београда, а на истом месту је одржана и промоција књиге. Временска капсула као концепт у потпуности одражава данашње стање СИВ-а – кроз уживање у мајсторски изведеним фотографијама, добијамо увид не само у јединствени простор обликован естетичким назорима социјалистичке Југославије већ, како то и сам аутор каже, дочаравамо нестали дух времена у коме је постојала вера у будућност.

Аутор текста: Матија Златановић

Foto-monografija „SIV – Palata Saveznog izvršnog veća“
НАСЛОВ: СИВ – Палата Савезног извршног већа
АУТОР: Душан Ђорђевић
ФОТОГРАФИЈЕ: Душан Ђорђевић
ТЕКСТ: Милета Продановић
ИЗДАВАЧ: Ауторско издање
РЕЦЕЗЕНТИ: др Ирина Суботић, Душан Ђорђевић
ПРЕВОД: Весна Стрика
ДИЗАЈН: Јована Богдановић
ГОДИНА: 2014.
ЈЕЗИК: Упоредо српски текст и енглески превод
ДИМЕНЗИЈЕ: 18x24cm
СТРАНИЦА: 115
ТИРАЖ: 500
ISBN: 978-86-917701-0-5