УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Београдски Брутализам: јавно вођење кроз Палату правде и разговор са арх. Зораном Абадићем (ОТКАЗАНО!)

Palata_Pravde_Beograd_001_opt

Kolektiv_Logo120x120

ОТКАЗАНО!

У наставку програма БЕОГРАДСКИ БРУТАЛИЗАМ,  Галерија Колектив организује вођење кроз Палату Правде (Ул. Савска бр.17-а, Београд) и разговор са арх. Зораном Абадићем о њеној санацији и реконструкцији.

Вођење  и разговор ће бити организовани у среду, 9.новембра 2016.године. (Тачно време догађаја ће бити објављено ускоро!)

Пријавите се за јавно вођење кроз Палату правде:
http://www.kolektivarhitekata.com/


Повезани текстови:
Специјална награда Савета Европе за публикацију: Упутство за дефинисање модела типског суда за Основни и Виши суд Републике Србије
Стручна публикација: Упутство за дефинисање модела типског суда за Основни и Виши суд Републике Србије

Конкурс за учешће у новој сезони програма 3М3: Рефлексије: Is it by mistake or design?
Београдски брутализам предавање: Бруталистичка архитектура у носталгији и политици – Овен Хатерли (Owen Hatherley)
Изложба: Њен Круг – Женско стваралаштво у архитектури XX века у Србији и Црној Гори

Београдски Брутализам: систем ИМС и центар за становање – технологија, истраживања и пројектантска вештина
Серија догађаја: Београдски Брутализам
Радионица: Илкин сан о столицама (Ilka’s Dream of Chairs)
Изложба: Поетика кутија – Mathias Klotz


Palata_Pravde_Beograd_004_opt

Palata_Pravde_Beograd_002_opt


Целокупан текст преузет са: http://www.politika.rs/

politika_logo_opt

Палата правде биће исељена у августу

Архитекте и мајстори биће наредне две године једини становници најважнијег правосудног објекта у Београду.

Београдска Палата правде биће у августу потпуно исељена, све судије, тужиоци и запослени преселиће се у нову судску зграду у Катанићевој улици, а у велико здање у Савској улици уселиће се архитекте и мајстори свих заната. Већ у септембру почињу радови на санацији и реконструкцији Палате правде, који ће трајати две године.

Како сазнајемо, цела зграда биће потпуно „ољуштена” изнутра и споља, мењаће се све инсталације и све ће комплетно бити реновирано, укључујући и плато испред зграде и пешачке прилазе. Једино ће споменик српског цара Душана остати нетакнут.

Министарство правде завршава припрему тендера за реконструкцију и санацију зграде, а очекује се да тендер буде расписан већ следеће недеље. Радови на адаптацији зграде биће финансирани из кредита Европске инвестиционе банке, а почетак радова планиран је за септембар 2016. године. Укупна нето површина објекта је 26.340 квадратних метара.

– Према пројекту, планирано је да радови на реконструкцији и санацији Палате правде трају две године. Реконструисаће се цео постојећи објекат, припадајућа катастарска парцела са приступним платоом и осталим пешачким прилазима. Пројектом се предвиђа просторно, програмско, функционално, техничко и технолошко унапређење и осавремењавање услова и стандарда рада, свих неопходних инсталација, система и опреме за ефикасно, сигурно и безбедно одвијање свих радних процеса будућих корисника – речено је „Политици” у Министарству правде.

Ово ће бити прва обнова београдске Палате правде од када је изграђена. Усељена је 1971. године и у њој су радила по два београдска општинска суда и тужилаштва и некадашњи Окружни суд у Београду, данас Виши суд. Највећи део територије Београда и приградских општина „гравитира” ка Палати правде, па је она витални објекат београдског правосуђа. Недавно су парнична одељења основних судова пресељена у нову зграду на Новом Београду (бивша зграда Аероинжењеринга), а један део у Тимочку улицу на Црвеном крсту. У Палати правде остала је „кривица”, а то значи све истраге и суђења за сва кривична дела, осим за организовани криминал и ратне злочине, који се од 2003. године суде у згради такозваног Специјалног суда у Устаничкој улици.

У Палати правде сада се налазе Виши суд у Београду, Више јавно тужилаштво у Београду, Први и Други основни суд, Прво и Друго основно тужилаштво, Служба међународне правне помоћи у кривичним стварима, Земљишнокњижно одељење. Виши суд надлежан је за цео Београд, Први основни суд надлежан је за Палилулу, Звездару, Врачар, Савски венац и Стари град, а Други основни суд за Вождовац, Чукарицу, Раковицу и Гроцку. Зато у Палату правде дневно дође више од хиљаду грађана, а толико има и запослених.

Сва суђења која су заказана за септембар неће бити одржана у Палати правде, него у новој згради у Катанићевој улици. Реч је о бившој згради Војнотехничког института. Радови на њеној адаптацији већ се приводе крају и очекује се да се прве судије из Палате правде уселе већ у јулу. Други основни суд и Друго основно тужилаштво остаће трајно у згради у Катанићевој. За Први основни суд и тужилаштво и за Виши суд и тужилаштво још није извесно где ће радити током наредне две године, али је највероватније да ће највећим делом бити привремено смештени у зграду у Катанићевој. То ће бити огроман посао, који започиње већ у јулу, јер треба иселити комплетне писарнице и све канцеларије.

– Још се праве планови размештаја, али грађани ће бити благовремено обавештени где ће се одвијати суђења. Грађани не смеју да трпе због реконструкције Палате правде. Више детаља ћемо знати после расписивања тендера и грађани ће бити на време информисани – кажу у Министарству правде.

Реконструкција Палате правде најављивана је годинама. Велики објекат је прилично дотрајао –оштећена су степеништа, зидови и подови, поломљена стакла, поломљен инвентар… У подруму су притворске ћелије, где нам овога пута није био омогућен приступ, али се већ на основу погледа на ходнике може претпоставити да су у веома лошем стању. Реконструкција ће обухватити и подземну гаражу.

Палата правде препознатљива је по црвеној фасадној цигли, којом су обложени и спољни и унутрашњи зидови. Сцене из Палате правде остале су забележене и у познатим домаћим телевизијским серијама – ”Врућ ветар”, „Бољи живот” и „Породично благо”.

Део ових зидова остаће и даље у згради, стакла ће бити замењена и цео објекат ће добити модеран изглед, достојан свог значаја.


Palata_Pravde_Beograd_007_opt

Palata_Pravde_Beograd_008_opt

Palata_Pravde_Beograd_009_opt

Извор фотографија: http://www.bg.vi.sud.rs/