УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Изложба: Византијско градитељство као инспирација српских неимара новијег доба

Vizantijsko-graditeljstvo-kao-inspiracija-srpskih-neimara-novijeg-doba

ИЗЛОЖБА
Византијско градитељство као инспирација српских неимара новијег доба

САНУ – Галерија науке и технике, 19. август – 15. септембар 2016.
Отварање: петак, 19. август 2016, 18.00 часова

У петак 19. августа 2016. године у Галерији науке и технике САНУ (Ђуре Јакшића бр. 2) у 18.00 часова, биће отворена изложба „Византијско градитељство као инспирација српских неимара новијег доба“. Организатори изложбе су Српска академија наука и уметности – Галерија науке и технике и Српски комитет за византологију. Аутор изложбе је др Александар Кадијевић, редовни професор Филозофског факултета Универзитета у Београду. Сарадници на организацији изложбе су Александра Илијевски и Иван Р. Марковић.

Српски комитет за византологију и Association Internationale des Études Byzantines (AIEB) ове године организују 23. међународног конгрес византијских студија у Београду под називом “Византија – свет промена”. У оквиру пратећих манифестација конгреса у Галерији науке и технике САНУ, приредиће се изложба „Византијско градитељство као инспирација српских неимара новијег доба“. Њену основу чине панои, оригинални архитектонски планови, фотографије, макете и предмети који илуструју рад архитеката на обнови византијског стила од краја 18. до почетка 21. века на сакралним и профаним грађевинама. Аналитички осврт на тему садржан је у исцрпном двојезичном монографском каталогу.


Повезани текстови:
23. међународни конгрес византијских студија


Посетиоци ће имати прилику да се упознају са радом водећих заговорника обнове српско-византијског стила као што су Андреј Дамјанов, Светозар Ивачковић, Петар Поповић, Милорад Рувидић, Александар Дероко, Момир Коруновић, Григорије Самојлов и многи други. Попут савременика из других европских култура, српски градитељи су се претежно угледали на велелепна здања Јустинијанове „златне” епохе, као и на поједине споменике средњовизантијског и позновизантијског периода. Као и у руском огранку архитектонског византинизма, предњачиле су парафразе куполног система цариградске Свете Софије, централне инспирације и симболичке легитимације обновитељских тежњи.

Начин на који су византијске тековине подстицале српске неимаре превасходно је зависио од индивидуалног поимања сврхе њихове савремене обнове. Уверени да се традиционална патријархална култура може одржати поред свеобухватних модернизацијских реформи, најприврженијима је представљала приоритетан стваралачки циљ, док је мање посвећенима значила пролазну фазу у тражењу ауторског израза.

Организатори:
Српска академија наука и уметности – Галерија науке и технике,
Српски комитет за византологију

Аутор изложбе:
проф. др Александар Кадијевић

Сарадници аутора:
Александра Илијевски
Иван Р. Марковић

ГАЛЕРИЈА НАУКЕ И ТЕХНИКЕ САНУ
Ђуре Јакшића 2, Београд

Радно време галерије:
понедељак – петак: 10.00 – 20.00 часова
суботом: 10.00 – 15.00 часова
недељом затворено

Улаз слободан.