УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Од 18. марта до 05. септембра, национални и интернационални тимови студената, дипломаца и младих истраживача позвани су да представе и унапреде визију урбаног развоја Ласерске долине – Земље светла (Laser Valley — Land of Lights). Подстиче се сарадња између универзитета и истраживачких центара.

Конкурс Ласерска долина – Земља светла (Laser Valley — Land of Lights) је иницијатива румунског Министарства националног образовања и научног истраживања, уз подршку Универзитета архитектуре и урбанизма „Јон Минку“ (Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu”) и Техничког универзитета грађевинарства у Букурешту (Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti).

Уз помоћ пројекта Extreme Light Infrastructure — Nuclear Physics (ELI — NP), који има за циљ изградњу најјачег ласера на свету у румунском граду Магурелеу, Румунија жели да искористи прилику да постане истакнут интернационални центар научне заједнице. Из тог разлога, са више од хиљаду румунских и међународних истраживача који живе и раде у Магурелеу, Ласерска долина је предодређена да постане међународно признат истраживачки и пословни центар.

Циљ конкурса је да прикаже визију Ласерске долине – Земље светла за 2035. годину: екосистем, динамичан и отворен за истраживања, који напредује у врхунском изграђеном окружењу које је истовремено и занимљиво и ефикасно. Место за живот, забаву, учење, центар науке, истраживања и језгро иновативности, пословања и мобилности.

Визија урбаног развоја Ласерске долине – Земље светла за 2035. годину обухватаће целокупну област између Букурешта на северу и реке Аргес на југу, што укључује општину Магуреле, језеро Михаилести и луку „1 Decembrie“ на реци Аргес.

Узимајући у обзир тренутно неодржив развојни пут области Магуреле, као и својствени потецијал пројекта ELI — NP да га коригује, визија урбаног развоја за 2035. годину се заснива на следеће три идеје:

  1. Истраживање и технологија постају главни покретачи локалног и регионалног развоја;
  2. Истраживачко окружење врши утицај на локални развој, чиме решава напетости између застарелог и новог изграђеног окружења;
  3. Просторни концепт Ласерске долине обухвата отворене зелене просторе и искоришћава привилегован положај града Магуреле у односу на Букурешт.

Награде:
1. место: 6.000 EUR
2. место: 4.500 EUR
3. место: 3.500 EUR
Три спонзорисане награде: по 2.000 EUR свака

Важни датуми:
Регистрација учешћа и предаја радова: 01 – 05. септембар 2016.
Објава ужег избора радова: 13. септембар 2016.
Објава резултата конкурса: 20. септембар 2016.
Додела награда и изложба радова: почетак октобра 2016.

Све информације можете погледати на званичној страници конкурса:
Laser Valley — Land of Lights

2016_Laser-Valley_Land-of-Lights