УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Овде можете погледати резултате конкурса: (09.06.2016)
WINNERS ANNOUNCED: LONDON INTERNET MUSEUM

Би Бридерс (Bee Breeders) – организатори архитектонских конкурса – организују конкурс за Лондонски музеј интернета; то је прилика за архитектонске ентузијасте да употребе креативне идеје како би повезали садашње генерације са прошлошћу и будућношћу. Учесници конкурса имају задатак да предају пројекте за музеј интернета који приказује историју интернета, и представља место за дискусију и разраду будућности интернета.

Интернет је омогућио да повезивање људи буде бескрајно једноставније, те је стога овај концепт “повезивања” послужио у одабиру (сада затвореног) музеја старе жељезничке станице Северни Вулвич (North Woolwich Old Station Museum) у источном Лондону, као локације за конкурсни задатак. Музеј старе железничке станице на месту некадашњег главног чворишта градске “Северни Лондон” (North London) линије, је сада напуштен и пао у заборав.

North-Woolwich-Old-Station-Museum_main

Локација за конкурсни задатак: Музеј старе жељезничке станице Северни Вулвич (North Woolwich Old Station Museum) у источном Лондону | Музеј више не ради.

Проналазак интернета је изазвао револуцију у начину на који свет функционише, више него било који други технолошки изум у прошлом веку. И док су проналасци телеграфа, телефона, радија, телевизије и, затим, компјутера формирали окружење, стварање интернета је омогућило дигиталну револуцију у којој данас живимо.

Интернет је медијум за повезану сарадњу и тренутну интеракцију међу појединцима, без обзира на њихов географски положај. Смањујући раздаљине, интернет омогућава да идеје постану веће, са мање ограничења која их спутавају.

Док су најраније идеје о интернету зачете у Сједињеним америчким државама, решења британских научника и инжињера су омогућила да се ова технологија прошири ван домена слања обичних порука. Спој између америчких истраживања и радова британских истарживача Доналда Дејвиса (Donald Davies) и Тим Бернерс Лиија (Tim Berners Lee) био је основа данашњег интернета и изазвало је стварање светске интернет мреже (World Wide Web).

Стога, организатори архитектонских конкурса Би Бридерс траже од архитекта и дизајнера да пошаљу идеје за Лондонски музеј интернета – место које би повезало посетиоце са историјом интернета и представило им опције за његову будућност.

Право учешћа:
Конкурс је отворен за све. Није потребна стручна квалификација. Пројекти се могу радити самостално или у тимовима (максимум 4 члана тима).

Језик конкурса:
Преписка са организаторима мора бити на енглеском језику.
Учесници предају све информације на енглеском језику.

Преузмите цео распис конкурса за више информација.

Награде:
На конкурсу ће бити проглашена 3 победничка рада и 6 откупа. Организатори архитектонских конкурса Бее Бреедерс ће доделити укупно $ 5.000 УС Долара по следећем принципу:
I награда – $ 3.000 УСД
II награда – $ 1.500 УСД
III награда – $ 500 УСД

Победници конкурса ће бити представљени у међународним уметничким и дизајнерским медијима, као и на вебсајту организатори конкурса Би Бридерс. (https://londoninternetmuseum.beebreeders.com/#competition)

Ово су, до сада, потврђени медијски партнери који ће презентовати конкурс и награђене радове у својим издањима: Arch20; Archello; Archi.ru; Archilovers; Archinect; Architectur Journal; Wettbewerbe; Architime.ru; Australian Design Review; BauNetz; NIP; ViaVili; WA; World Architecture; World Architecture News…

Организатори конкурса ће такође признати изузетан наступ свих награђених и откупљених радова доделом Признања за достигнуће (Certificates of Achievement).

Жири конкурса:
Чланови жирија који су наведени у листи испод, ни под каквим околностима не смеју бити контактирани од стране учесника конкурса или њихових представника. Учесници који покушају да контактирају са члановима жирија биће дисквалификовани.

Чланови жирија:
Allison Schwartz – MA Architects, USA;
Alona Martinez – University of Plymouth, United Kingdom;
Andrejs Edvards Rauchut – Associate professor at RISEBA and a Fulbright grant recipient, Latvia;
Audrey McKee – Renzo Piano Building Workshop, France;
Brittany Utting – Thomas Phifer and Partners, USA;
Carlos M Guimarães – depA, correspondent of A10 magazine, Portugal;
Collin Anderson – Renzo Piano Building Workshop, France;
Daniel Jacobs – SHoP Architects, New York City, USA;
Daphné Karaiskaki – Renzo Piano Building Workshop, France;
Gemawang Swaribathoro – OMA, Hong Kong;
Gia-Hy Hoang – Search Architects, France;
Jenna Dezinski – University of Texas, Austin, USA; Alterstudio Architecture, Austin, Texas, USA;
John Paul Rysavy – SHoP Architects, New York City, USA; And-Either-Or Austin, Texas and Brooklyn, New York, USA;
John Simons – KPF, USA;
Mandy Too – DPA, Singapore;
Pangalos Dugasse Feldmann – École Spéciale d’Architecture, France;
Pierre-Henri Baudart – Studio Akkerhuis, France;
Rajiv J. Fernandez – Tamarkin Co, USA;
Simon McGown – CO-office, USA.

Сва комуникација у вези конкурса треба да буде само са особљем Би Бридерс, тј. организаторима конкурса. У случају било каквих питања, обратите се путем емаил-а на следећу адресу: hello@beebreeders.com.

Важни датуми:
“Рана” регистрација: 03. март – 06. април 2016.
“Последњи моменат” регистрација: 07. април – 04. мај 2016.
Рок за регистрацију: 04. мај 2016.
Рок за предају радова: 18. мај 2016. (до 23 сата и 59 минута по Гриничу)
Објава победника на конкурсу: 01. јун 2016.

О свему опширније на вебсајту конкурса: https://londoninternetmuseum.beebreeders.com/#competition

Bee_Breeders-logo_small