УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Разговор: Архитектура у контексту – Јован Митровић и Дејан Миљковић

KCB_Arh_u_kontekstu_top_o
KCB_latinica-crno

Културни центар Београда,
Галерија Артгет, Трг републике 5/I

Среда, 17. фебруар 2016. у 18:30 часова

АРХИТЕКТУРА У КОНТЕКСТУ, циклус предавања
ДВОЈАЦ БЕЗ КОРМИЛАРА

Учествују: Јован Митровић, д.и.а, Дејан Миљковић, д.и.а. и Снежана Ристић, д.и.а.

Осми сусрет у циклусу „Aрхитeктурa у кoнтeксту“ je у виду разговора „ДВОЈАЦ БЕЗ КОРМИЛАРА“ у коме учествују: архитекте Јован Митровић и Дејан Миљковић и модератор Снежана Ристић.

Јован Митровић и Дејан Миљковић су успешан тандем већ деценијама. Вишеструко су награђивани на јавним и позивним архитектонско-урбанистичким конкурсима. Били су јако млади и недовољно искусни турбулентних 90-тих кад су улазили у прве реализације. Јован Митровић је неколико година живео и радио у Русији, а Дејан Миљковић је сарађивао са Зораном Радојчићем на пројекту и реализацији вишеструко награђиване реконструкције Југословенског драмског позоришта у Београду. Немају више свој биро. Угасили су га 2014, после 12 година успешног рада. Сада сарађују на пројектима. Дејан Миљковић је редован професор на београдском Архитектонском факултету, а Јован Митровић усмерава своју професионалну каријеру ка консултантском и истраживачком раду.

Јован Митровић и Дејан Миљковић говориће о својим професионалним и личним опредељењима у архитектури, о сарадњи, тимском раду, инвеститорима, наградама, усавршавању, одговорности, умећу преговарања… Модераторка je Снежана Ристић.

Напомена: Прeдaвaњe je врeднoвaнo сa 5 бoдoвa зa приjaвљeнe учeсникe, oднoснo 10 бoдoвa зa прeдaвaчe кojи су члaнoви Кoмoрe и увршћeнo у Прoгрaм oбукe кoнтинуирaнoг (пeрмaнeнтнoг) прoфeсиoнaлнoг усaвршaвaњa члaнoвa Инжeњeрскe кoмoрe Србиje из oблaсти Нaциoнaлнoг прoгрaмa зa 2015.гoдину.

Суорганизатор: Инжењерска комора Србије

Kula-Nebojsa_Milkovic_Mitrovic

Kula-Nebojsa_Milkovic_Mitrovic_02

Ревитализација, конзервација и поновна употребе Куле Небојша, Београд 2011. година | Аутори: Јован Митровић и Дејан Миљковић

Архитекти Јован Митровић и  Дејан Миљковић су 2002. године основали заједнички биро који се дванаест година успешно бавио пројектовањем, инжењерингом и консалтингом.  Заједнички су испројектовали, неке и извели, објекте који су дали својеврстан печат првој декади 21. века, побравши више пута све најзначајније струковне и друштвене награде: три Гран При-а Салона архитектуре, Априлску награду Града Београда,  годишњу награду Савеза Архитеката Србије, Награду Ранко Радовић, као и велики број награда  и признања из области архитектуре и ентеријера на Салону архитектуре.

На домаћим архитектонско урбанистичким конкурсима су вишеструки добитници првих награда. Добитници су треће награде на међународном конкурсу за Бетон Халу. Учесници су на бројним  домаћим и међународним изложбама. Данас сарађују на пројектима који су започети у заједничком бироу. Појединачно или у саставу других тимова успешно настављају своје професионалне каријере. Дејан Миљковић је редовни професор и  један од најцењенијих професора на Архитектонском факултету на Департману за архитектуру, а Јован Митровић усмерава своју професионалну пажњу ка консултантском и истраживачком раду.

Модератор:
Снежана Ристић је дипломирала на Архитектонском факултету у Београду. Бави се архитектонском критиком и публицистиком и фотографијом. Објављује у домаћим и страним часописима ( Политика, Кварт, ДаНс, Орис…). Ауторка радио емисија о савременој архитектури, интервјуи са архитекатима и теоретичарима архитектуре ( Данијел Либескинд, Богдан Богдановић, Борис Подрека, Кенго Кума, Том Мејн, Рем Колхас, Арон Бетскy, Дејан Суџић, Љиљана Благојевић…) Коауторка је (са Радоњом Лепосавићем) књиге ”Шта сте радили у рату – гласови из црне рупе”, Београд 1999. Коауторка (са Р. Лепосавићем) недељне радио емисије ”Град (Радио Београд 2)”, документарних емисија изведених и награђиваних на еуропским фестивалима (Prix Italia, Prix Europa, Prix Marulić). Награда Златни микрофон за изузетно дело у области радија и радиофонског стваралаштва 2015. године. Уредница је редакције за културу Радио Београда 2.

Milana-Apartment-Building_01

Milana-Apartment-Building_02

Стамбени објекат, Дедиње, Београд, 2003. | Аутори: Јован Митровић и Дејан Миљковић