УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Платформа ARCHMedium је недавно објавила конкурс Универзитетско становање у Берлину (Berlin University Residences) који тражи иновативна решења за живот у престоници Немачке.

Конкурс поставља изазов младим дизајнерима да креирају комплекс привремених станова за студенте, људе који су недавно диломирали, породице, путнике, на парцели у четрвти Кројцберг (Kreuzberg). Предлози треба да комбинују и приватне и јавне просторе, и интегришу бар/ресторан или хостел под самосталном управом у свој дизајн. Фонд за награде износи 6000€, редовна регистрација учешћа се завршава 10. априла, а предаја радова је до 24. априла 2016. године.

2016_Berlin-University-Residences_03

Локација конкурса, Кројцберг, Берлин

Са популацијом од 3,4 милиона становника, Берлин је највећи град у Немачкој и једна од главних енклава моћи и културе у Европи. Подела града током Хладног рата удвостручила је културну понуду. Изграђени су 2 позоришта, 2 филхармоније и 2 стадиона, и тиме створена велика количина установа које, након уједињења, обогаћују колективну културу. Берлин је престоница културе због своје изузетности. Упркос страхотама које је доживео у прошлости, град је познат по својој религијској толеранцији и мултикултуралности. Данас је овај град пример коегзистирања различитих религија и култура из целог света.

Берлин је и дом алтернативној култури младих и велики универзитетски град у који млади из Немачке и из целог света долазе да уче и да се друже. Берлин је град који је добро упознао уништење, поделу и реконструкцију, што га је трансформисало у лабораторију модерне архитектуре и урбанизма. Берлински зид делио је град и материјализовао два начина живота. Западна страна: западњачка, компактна и космополитска, разликује се од источне стране: простране, једноставне и пруске.

Вишеструки догађаји које је град претрпео осудили су Берлин на статус града „какав не треба бити“. Берлин не поседује музејску лепоту попут других европских престоница али га његови људи и богата историја чине снажним и живописним градом. Константна промена је можда једина стабилна ствар у овом немачком граду.

2016_Berlin-University-Residences_02

Локација конкурса, Кројцберг, Берлин

Данас, Немачка се још увек обнавља и гради нове стварности. Пулсирајући град Берлин нуди нове могућности за стварање заједничке будућности. Из овог разлога ARCHMedium предлаже развој нових начина живота широм овог града. Циљ је редефинисати колективне модалитете и привремено становање, као и делове који их потврђују и начине на који су они груписани.

У алтернативној четврти Кројцберг предлаже се комплекс привременог становања за студенте, дипломце, породице и путнике. С једне стране, универзитетско становање са свим погодностима и сервисима битним за свој опстанак – приватни и колективни простори се комбинују како би створили друштвени комплекс; с друге стране, искоришћавање предности заједничких сервиса у оквиру становања. Конкурс, такође, увећава број стамбених јединица за издавање са привременом наменом хостела за младе путнике. Баром/рестораном и хостелом управљаће студенти који ту буду живели.

Како бисте волели да живите?

Све информације о конкурсу можете погледати на страници:
ARCHMedium – Berlin University Residences

2016_Berlin-University-Residences_info