УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Стипендије за постдипломске студије и научне боравке у Немачкој у 2016/17

DAAD_logo_opt

Немачка служба за академску размену – Deutsche Akademische Austausch Dienst (ДААД) је расписала конкурс за стипендирање мастер студија, докторских студија, истраживачких боравака, стипендија учења немачког језика, за школску годину 2016/17. у Савезној републици Немачкој.

Сви студијски програми у Немачкој, и на немачком и на енглеском језику, се квалификују за стипендирање докле год је програм на признатој високошколској институцији. Стипендија покрива трошкове живота, будући да је студирање на државним факултетима у Немачкој бесплатно за све студенте, без обзира на држављанство.

Списак понуђених стипендија можете погледати на следећим линковима:
ДААД стипендије за дипломиране студенте
ДААД стипендије за Постдоц, предаваче на универзитетима и научнике

Опис пријављивања на конкурсе: http://www.daad.rs/sr/26674/index.html

Рок за слање пријаве за мастер архитектуре и уметности: 30. октобар 2015. године.
Рок за слање пријаве за све остале стипендије: 15. новембар 2015. године.

Пријавите се!

fittosize_daad-medien-publikationen-corporate-design

Посебно издвајамо

Студијске стипендије за стране дипломце из области архитектуре

Стипендије страним дипломцима нуде могућност да продубе своја знања и наставе студије у Немачкој. Поред тога стипендије помажу размену искустава и умрежавање са колегама из струке.

Ко може да се пријави?
Страни кандидати из следећих области: ахитектура, архитектура ентеријера, урбанистика, очување споменика, регионално планирање, пејзажна архитектура који ће најкасније до почетка коришћења стипендије да заврше основне академске студије.

Шта се стипендира?
У програму “Студијске стипендије за стране дипломце у области архитектуре” можете на државном или приватном (а од стране државе признатом) немачком универзитету или вишој школи по Вашем избору да изаберете пост-дипломски студијски програм са завршном дипломом или допунске студије без завршне дипломе (не основне академске студије).

Овим програмом се стипендирају искључиво програми са цртањем /планирањем. За оне кандидате из области архитектуре који се опредељују за научнички- теоријски програм или за програм историје архитектуре, на располагању је програм “Студијска стипендија за дипломиране студенте свих струка”.

Трајање стипендије
Пост-дипломске студије за завршеном дипломом (мастер програм):
– измедју 10 и 24 месеца у зависности од трајања одабраног студијског програма;
– почетак: по правилу 1. октобар, уколико добијете и курс језика, почетак стипендирања се помера унапред за период трајања језичког курса;
– све стипендије се најпре додељују за једну академску годину и само код добрих резултата се продужава стипендирање (на основу захтева за продужетком) и након поновне оцене изборне комисије;
– кандидати који се у тренутку конкурисања већ налазе у Немачкој на првој години студија неког постдипломског програма, могу да се пријаве за стипендирање друге године мастер/постдипломских студија. Продужетак стипендирања је у овом случају искључено.

Допунске студије без дипломе:
– могу да трају по правилу једну академску годину;
– почетак: по правилу 01. октобар, уколико добијете и курс језика, почетак стипендирања се помера унапред за време трајања курса.

Стипендија обухвата:
– месечну стипендију у износу од 750,- евра;
– додатак за путне трошкове уколико трошкове не преузима матична земља или нека друга страна;
– једнократну помоћ за почетак студирања;
– здравствено осигурање, као и осигурање од несрећног случаја.

Такође, уз одређене услове, ДААД обезбеђује додатно и:
– додатак за школарину (уколико она постоји на немачком унверзитету) и то у максималном износу од 500,- евра по семестру;
– месечни додатак за становање;
– месечни додатак за чланове породице који ће заједно са Вама боравити у Немачкој током Вашег боравка.

За језичку припрему за боравак у Немачкој ДААД нуди следеће:
– ДААД преузима на себе плаћање трошкове курса за онлине – језички курс “Deutsch-uni-online (ДУО)” за 6 месеци од тренутка добијања стипендије;
– уколико је неопходно: језички курс (2, 4 или 6 месеци) пре почетка студијског боравка; о додели курса и његовом трајању одлучује ДААД на основу познавања немачког језика и успеха. Учешће на таквом језичком курсу је обавезно ако је језик наставе на студијском програму немачки.
– додатак за курсеве језика које бирају сами стипендисти;
– рефундацију трошкова за испит ТестДаФ који треба да се положи или у матичној земљи након обавештења о добијеној стипендији или у Немачкој све до краја стипендирања.

….

Детаљан распис конкурса за Студијске стипендије за стране дипломце из области архитектуре можете погледати овде: http://www.daad.rs/sr/09895/index.html