УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Architectural Cosmopoiesis: An exercise in drawing (Архитектонско стварање света: вежба цртања) је студентска радионица одржана 20. маја 2015. године на Архитектонском факултету у Београду, под менторством Мери Џонсон (Mary Vaughan Johnson), главног доцента и кустоса у Maison de Verre у Паризу. Учесници радионице су били студенти Основних, Мастер и Докторских академских студија.

Намера радионице је била преиспитивање улоге архитектонског цртежа у савременом контексту напредовања и ширења дигиталних технологија. Мери Џонсон предлаже промишљање когнитивне перцепције архитекте кроз процес цртања. У истраживању кроз цртеж, Џонсон инсистира на разлици између дигиталног цртежа и цртежа као физичког геста увезаног са процесом мишљења архитекте.

Вежба цртања подразумевала је пројекат тоалета у јавном простору са фокусом на један одабрани детаљ. Осим графитних оловака, фломастера и сликарских боја, коришћене су течне и прашкасте намирнице и зачини у боји (сенф, паприка, какао, боровнице, чај…). Џонсон методологију ове вежбе заснива на тезама и експериментима архитекте и теоретичара архитектуре Марка Фраскарија (Marco Frascari).

Циљ радионице је био да студенти архитектуре, кроз различите методолошке вежбе, истраже своју цртачку перцепцију и проблематизују дигиталне технологије архитектонског цртежа. Тежиште радионице је постављено на цртеж као процес, а не као крајњи производ.

Погледајте како је било…

Филм о радионици

Гостујући ментор: Mary Vaughan Johnson, главни доцент и кустос у Maison de Verre у Паризу
Организација и концепција: Анђелка Ћировић, асистент, Архитектонски факултет Универзитета у Београду
Режисер видеа и аутор фотографија: Дуња Симовић MArch
Монтажа видеа: Ивана Симовић
Музика: Aso

2015_Architectural_Cosmopoiesis_02
2015_Architectural_Cosmopoiesis_22
Гостујући ментор Mary Vaughan Johnson са студентима на Архитектонском факултету у Београду
2015_Architectural_Cosmopoiesis_14
2015_Architectural_Cosmopoiesis_11
2015_Architectural_Cosmopoiesis_09
2015_Architectural_Cosmopoiesis_18

Погледајте више фотографија са радионице у нашем Facebook албуму:
Радионица: Architectural Cosmopoiesis