УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Друга интернационална архитектонска радионица: Industrial Heritage of Serbia – Revisited

2015_IWA_poster

Саопштење организације Architecture for Culture:

Architecture for Culture је српско-италијанска непрофитна организација која је посвећена истраживању социјалних и културних питања путем архитектуре. Основана је почетком 2014. године, иако је незванично са радом отпочела у октобру 2013.

У мају 2014. године организовали су Прву интернационалну архитектонску радионицу, и тим поводом отворили једну нову тему, а то су Умирућа и напуштена села Србије. 19 студената са Politecnico di Milano који су по први пут дошли у Србију са свих крајева света и 9 студената са Факултета техничких наука у Новом Саду састали су се на имању Terra Panonica у Мокрину. Студенти су, кроз своје иновативне пројекте, проналажењем нових програма и активности који би вратили живот овим насељима успели да креирају нову слику села за 21. век.

Овим путем са задовољством позивамо студенте Мастер студија Архитектонског Факултета у Београду да нам се придруже на

Другој Интернационалној Архитектонској Радионици
Industrial Heritage of Serbia – Revisited
од 30. августа до 6. септембра 2015. године

Радионица ће се одвијати у простору Музеја науке и технике Београд, где ће се блиско сарађивати са Департманом за заштиту индустријског наслеђа.

2015_IWA_01
2015_IWA_02
Прва интернационална архитектонска радионица – Умирућа и напуштена села Србије, Terra Panonica, 2014

Као и претходне године, невладина организација Architecture for Culture овај догађај организује у сарадњи са Архитектонским факултетом Универзитета Politecnico di Milano. Пројекат не би био могућ без подршке наших партнера, Департмана за архитектуру и урбанизам Факултета техничких наука у Новом Саду, Амбасаде Италије у Београду која је званично подржала овај догађај, и Асоцијације италијанских и српских научника, чији је Architecture for Culture пуноправни члан.

Ове године, на обострано задовољство, придружили су нам се и Музеј науке и технике Београд, а као и Дизајн инкубатор Нова Искра као званични партнери Радионице. Такође, ове године подржани смо од стране стране European Federation of Associations of Industrial and Technical Heritage (E-FAITH).

Професор домаћин је Oliviero Godi са факултета Politecnico di Milano на којем предаје преко 8 година. Основне студије из економије завршио је у Бергаму, у Италији. Након неколико година у пракси, одлази за Њујорк где стиче мастер диплому из области архитектуре на Columbia University of New York, а након ове школе, завршава и мастер студије у Милану, на факултету Politecnico di Milano, такође из архитектуре. Као професор је захтеван, свестран и посвећен, великодушно предајући своје знање и искуство студентима. Већ годинама успешно одржава и води архитектонске радионице са интернационалним полазницима, а последње две године Architecture for Culture директно учествује у организацији и реализацији истих.

2015_IWA_03
2015_IWA_05
Прва интернационална архитектонска радионица – Умирућа и напуштена села Србије, Terra Panonica, 2014

Током радионице студенти ће имати прилику да слушају и предавања реномираних стручњака из ове области са интернационалним искуством, како би се што боље упознали са проблематиком ових простора и на оригиналан и провокативан начин одговорили на изазов њихове реанимације.

Након завршетка радионице, студенти ће имати прилику да своје радове представе у просторијама Дизајн инкубатора Нова Искра, на званичној презентацији коју ће посетити бројни експерти и представници медија. Овом приликом, заједно са нашим гостима, дискутоваћемо о теми и финалним производима радионице.

Студентски радови такође ће бити представљени на Данима индустријског наслеђа Београда.

Период за аплицирање траје до 25. јула 2015. године у поноћ.

Пошаљите нам свој CV и портфолио на по једном А4 формату на адресу:
info@architectureforculture.org

Као и прошле године, очекује се 24 студента учесника. Део њих биће са Politecnico di Milano, део са Факултета Техничких Наука из Новог Сада, очекује се потврда учешћа студената са Bezalel Academy of Arts and Design из Јерусалима, а овим путем позивамо студенте Мастер студија Архитектонског Факултета у Београду да нам се придруже и узму учешће у овом креативном изазову.

2015_IWA_04
2015_IWA_06
Прва интернационална архитектонска радионица – Умирућа и напуштена села Србије, Terra Panonica, 2014

Радионица се одржава од 30. августа до 06. септембра у простору Музеја науке и технике, и то у следећем оквирном распореду:

• 30/08 – долазак студената, уводно предавање, упознавање са простором за рад и излагање динамике рада
31/08 – обилазак локације, уводно предавање одржано од стране стручњака из Музеја, рад на развоју концепта
01/09 – рад на пројектима, консултације, предавање пре ручка, поподне прве интерне презентације где студенти излажу своје концепте
• 02/09 – рад на пројектима и консултације, предавање пре ручка, наставак рада на пројектима
03/09 – рад на пројектима и консултације, после ручка последње презентације интерне презентације
04/09 – рад на пројектима, финалне консултације, припрема за финалне презентације
05/09 – финалне и јавне презентације у просторијама Нове Искре
06/09 – одлазак студената

Цена учешћа у радионици иста је за све студенте и износи 350 еура и покрива партиципацију и смештај у једном од Београдских најбољих хостела у близини Музеја. Студенти Архитектонског Факултета у Београду који имају обезбеђен смештај у граду и који не желе да бораве у хостелу плаћаће цену умањену за износ трошкова боравка у хостелу. Потребно је предвидети и додатних 60 евра за трошкове хране.

2015_IWA_07
Прва интернационална архитектонска радионица – Умирућа и напуштена села Србије, Terra Panonica, 2014

За све информације пишите нам на info@architectureforculture.org, посећујте нашу Facebook страницу www.facebook.com/architectureforculture и наш вебсајт www.architectureforculture.org.

Ауторке постера и фотографија: Сташа Радмиловић и Маријана Зорић