UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Druga internacionalna arhitektonska radionica: Industrial Heritage of Serbia – Revisited

2015_IWA_poster

Saopštenje organizacije Architecture for Culture:

Architecture for Culture je srpsko-italijanska neprofitna organizacija koja je posvećena istraživanju socijalnih i kulturnih pitanja putem arhitekture. Osnovana je početkom 2014. godine, iako je nezvanično sa radom otpočela u oktobru 2013.

U maju 2014. godine organizovali su Prvu internacionalnu arhitektonsku radionicu, i tim povodom otvorili jednu novu temu, a to su Umiruća i napuštena sela Srbije. 19 studenata sa Politecnico di Milano koji su po prvi put došli u Srbiju sa svih krajeva sveta i 9 studenata sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu sastali su se na imanju Terra Panonica u Mokrinu. Studenti su, kroz svoje inovativne projekte, pronalaženjem novih programa i aktivnosti koji bi vratili život ovim naseljima uspeli da kreiraju novu sliku sela za 21. vek.

Ovim putem sa zadovoljstvom pozivamo studente Master studija Arhitektonskog Fakulteta u Beogradu da nam se pridruže na

Drugoj Internacionalnoj Arhitektonskoj Radionici
Industrial Heritage of Serbia – Revisited
od 30. avgusta do 6. septembra 2015. godine

Radionica će se odvijati u prostoru Muzeja nauke i tehnike Beograd, gde će se blisko sarađivati sa Departmanom za zaštitu industrijskog nasleđa.

2015_IWA_01
2015_IWA_02
Prva internacionalna arhitektonska radionica – Umiruća i napuštena sela Srbije, Terra Panonica, 2014

Kao i prethodne godine, nevladina organizacija Architecture for Culture ovaj događaj organizuje u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom Univerziteta Politecnico di Milano. Projekat ne bi bio moguć bez podrške naših partnera, Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, Ambasade Italije u Beogradu koja je zvanično podržala ovaj događaj, i Asocijacije italijanskih i srpskih naučnika, čiji je Architecture for Culture punopravni član.

Ove godine, na obostrano zadovoljstvo, pridružili su nam se i Muzej nauke i tehnike Beograd, a kao i Dizajn inkubator Nova Iskra kao zvanični partneri Radionice. Takođe, ove godine podržani smo od strane strane European Federation of Associations of Industrial and Technical Heritage (E-FAITH).

Profesor domaćin je Oliviero Godi sa fakulteta Politecnico di Milano na kojem predaje preko 8 godina. Osnovne studije iz ekonomije završio je u Bergamu, u Italiji. Nakon nekoliko godina u praksi, odlazi za Njujork gde stiče master diplomu iz oblasti arhitekture na Columbia University of New York, a nakon ove škole, završava i master studije u Milanu, na fakultetu Politecnico di Milano, takođe iz arhitekture. Kao profesor je zahtevan, svestran i posvećen, velikodušno predajući svoje znanje i iskustvo studentima. Već godinama uspešno održava i vodi arhitektonske radionice sa internacionalnim polaznicima, a poslednje dve godine Architecture for Culture direktno učestvuje u organizaciji i realizaciji istih.

2015_IWA_03
2015_IWA_05
Prva internacionalna arhitektonska radionica – Umiruća i napuštena sela Srbije, Terra Panonica, 2014

Tokom radionice studenti će imati priliku da slušaju i predavanja renomiranih stručnjaka iz ove oblasti sa internacionalnim iskustvom, kako bi se što bolje upoznali sa problematikom ovih prostora i na originalan i provokativan način odgovorili na izazov njihove reanimacije.

Nakon završetka radionice, studenti će imati priliku da svoje radove predstave u prostorijama Dizajn inkubatora Nova Iskra, na zvaničnoj prezentaciji koju će posetiti brojni eksperti i predstavnici medija. Ovom prilikom, zajedno sa našim gostima, diskutovaćemo o temi i finalnim proizvodima radionice.

Studentski radovi takođe će biti predstavljeni na Danima industrijskog nasleđa Beograda.

Period za apliciranje traje do 25. jula 2015. godine u ponoć.

Pošaljite nam svoj CV i portfolio na po jednom A4 formatu na adresu:
info@architectureforculture.org

Kao i prošle godine, očekuje se 24 studenta učesnika. Deo njih biće sa Politecnico di Milano, deo sa Fakulteta Tehničkih Nauka iz Novog Sada, očekuje se potvrda učešća studenata sa Bezalel Academy of Arts and Design iz Jerusalima, a ovim putem pozivamo studente Master studija Arhitektonskog Fakulteta u Beogradu da nam se pridruže i uzmu učešće u ovom kreativnom izazovu.

2015_IWA_04
2015_IWA_06
Prva internacionalna arhitektonska radionica – Umiruća i napuštena sela Srbije, Terra Panonica, 2014

Radionica se održava od 30. avgusta do 06. septembra u prostoru Muzeja nauke i tehnike, i to u sledećem okvirnom rasporedu:

• 30/08 – dolazak studenata, uvodno predavanje, upoznavanje sa prostorom za rad i izlaganje dinamike rada
31/08 – obilazak lokacije, uvodno predavanje održano od strane stručnjaka iz Muzeja, rad na razvoju koncepta
01/09 – rad na projektima, konsultacije, predavanje pre ručka, popodne prve interne prezentacije gde studenti izlažu svoje koncepte
• 02/09 – rad na projektima i konsultacije, predavanje pre ručka, nastavak rada na projektima
03/09 – rad na projektima i konsultacije, posle ručka poslednje prezentacije interne prezentacije
04/09 – rad na projektima, finalne konsultacije, priprema za finalne prezentacije
05/09 – finalne i javne prezentacije u prostorijama Nove Iskre
06/09 – odlazak studenata

Cena učešća u radionici ista je za sve studente i iznosi 350 eura i pokriva participaciju i smeštaj u jednom od Beogradskih najboljih hostela u blizini Muzeja. Studenti Arhitektonskog Fakulteta u Beogradu koji imaju obezbeđen smeštaj u gradu i koji ne žele da borave u hostelu plaćaće cenu umanjenu za iznos troškova boravka u hostelu. Potrebno je predvideti i dodatnih 60 evra za troškove hrane.

2015_IWA_07
Prva internacionalna arhitektonska radionica – Umiruća i napuštena sela Srbije, Terra Panonica, 2014

Za sve informacije pišite nam na info@architectureforculture.org, posećujte našu Facebook stranicu www.facebook.com/architectureforculture i naš vebsajt www.architectureforculture.org.

Autorke postera i fotografija: Staša Radmilović i Marijana Zorić

1