УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
Erlend-Blakstad-Haffner-01_o

Извор: Designed

У сарадњи са Скандинавским кутком, оснивач архитектонског студија Fantastic Norway, архитекта Erlend Blakstad Haffner одржаће предавање у Новој Искри под насловом “Грађење дијалога” у четвртак 25. јуна 2015. године у 17.30 часова.

У оквиру пројекта “Нордијска читаоница”, организација Скандинавски кутак и Нова Искра имају задовољство да представе предавање Erlendа Blakstadа Haffnerа, архитекте и суоснивача архитектонског студија Fantastic Norway, посвећеног дизајну зграда, мобилизацији и процесима партиципације и развојних стратегија у пољима урбанизма и архитектуре.

Fantastic Norway су основали Håkon Matre Aasarød и Erlend Blakstad Haffner 2003 године. Током наредних десет година, архитектонски студио се ангажовао у пољима пројектовања зграда, мобилизацији, процесима партиципације, развојним стратегијама, писању и телевизијској продукцији. Примарни циљ студија је да створи отворену, инклузивну и друштвено освешћену архитектонску праксу и на тај начин допринесе поновном успостављању улоге архитекте као активног учесника у друштву – као и самог градитеља друштва. Fantastic Norway кредо гласи: Сваки град је другачији, свако место је на неки начин фантастично. Циљ нам је да прихватимо ту чињеницу и кроз дијалог трансформишемо је у архитектуру.

Fantastic-Norway_Moscow_o
Одлазак Fantastic Norway у Москву да приме међународну архитектонску награду Јаков Черњихов за 2010. годину | © Fantastic Norway

Скандинавски кутак је организација која се бави промоцијом доминантних друштвених и културних вредности скандинавских земаља са посебним фокусом на култури ненасиља и толеранције, поштовања различитости, родне равноправности и људских права, као и подизања еколошке свести. У оквиру пројекта Нордијска читаоница организују бројне активности као што су филмске пројекције, предавања, конверзационе радионице, промоције књига и обележавање националних празника нордијских земаља.

Erlend Blakstad Haffner је оптимистични архитекта кооперација. Ангажован је у дизајну зграда, кооперативном дизајну, развојним стратегијама, процесима мобилизације, предавању и телевизијске продукције. Његов тренутни главни фокус је рад на пројекту везаном за острво Utøya. Пројекат се развија у блиској сарадњи са радничком организацијом младих и породицама жртава масакра. Ерленд је пројектни менаџер и одговорни архитекта новог кампа за младе.

Кроз предавање Грађење дијалога, Erlend Blakstad Haffner ће причати о искуству коришћења дијалога како би се ангажовале локалне заједнице, као и о процесу рада на изазовном Utøya пројекту који се бави острвом на коме се догодио злогласни масакр у 2011. години, у коме је убијено 77 особа. Реализацију овог предавања финансијски је подржала амбасада Краљевине Норвешке у Београду.

Fantastic-Norway_Utoya_01_o
Острво Utøya | © Fantastic Norway
Fantastic-Norway_Utoya_02_o
Острво Utøya | © Fantastic Norway