UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
Erlend-Blakstad-Haffner-01_o

Izvor: Designed

U saradnji sa Skandinavskim kutkom, osnivač arhitektonskog studija Fantastic Norway, arhitekta Erlend Blakstad Haffner održaće predavanje u Novoj Iskri pod naslovom “Građenje dijaloga” u četvrtak 25. juna 2015. godine u 17.30 časova.

U okviru projekta “Nordijska čitaonica”, organizacija Skandinavski kutak i Nova Iskra imaju zadovoljstvo da predstave predavanje Erlenda Blakstada Haffnera, arhitekte i suosnivača arhitektonskog studija Fantastic Norway, posvećenog dizajnu zgrada, mobilizaciji i procesima participacije i razvojnih strategija u poljima urbanizma i arhitekture.

Fantastic Norway su osnovali Håkon Matre Aasarød i Erlend Blakstad Haffner 2003 godine. Tokom narednih deset godina, arhitektonski studio se angažovao u poljima projektovanja zgrada, mobilizaciji, procesima participacije, razvojnim strategijama, pisanju i televizijskoj produkciji. Primarni cilj studija je da stvori otvorenu, inkluzivnu i društveno osvešćenu arhitektonsku praksu i na taj način doprinese ponovnom uspostavljanju uloge arhitekte kao aktivnog učesnika u društvu – kao i samog graditelja društva. Fantastic Norway kredo glasi: Svaki grad je drugačiji, svako mesto je na neki način fantastično. Cilj nam je da prihvatimo tu činjenicu i kroz dijalog transformišemo je u arhitekturu.

Fantastic-Norway_Moscow_o
Odlazak Fantastic Norway u Moskvu da prime međunarodnu arhitektonsku nagradu Jakov Černjihov za 2010. godinu | © Fantastic Norway

Skandinavski kutak je organizacija koja se bavi promocijom dominantnih društvenih i kulturnih vrednosti skandinavskih zemalja sa posebnim fokusom na kulturi nenasilja i tolerancije, poštovanja različitosti, rodne ravnopravnosti i ljudskih prava, kao i podizanja ekološke svesti. U okviru projekta Nordijska čitaonica organizuju brojne aktivnosti kao što su filmske projekcije, predavanja, konverzacione radionice, promocije knjiga i obeležavanje nacionalnih praznika nordijskih zemalja.

Erlend Blakstad Haffner je optimistični arhitekta kooperacija. Angažovan je u dizajnu zgrada, kooperativnom dizajnu, razvojnim strategijama, procesima mobilizacije, predavanju i televizijske produkcije. Njegov trenutni glavni fokus je rad na projektu vezanom za ostrvo Utøya. Projekat se razvija u bliskoj saradnji sa radničkom organizacijom mladih i porodicama žrtava masakra. Erlend je projektni menadžer i odgovorni arhitekta novog kampa za mlade.

Kroz predavanje Građenje dijaloga, Erlend Blakstad Haffner će pričati o iskustvu korišćenja dijaloga kako bi se angažovale lokalne zajednice, kao i o procesu rada na izazovnom Utøya projektu koji se bavi ostrvom na kome se dogodio zloglasni masakr u 2011. godini, u kome je ubijeno 77 osoba. Realizaciju ovog predavanja finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu.

Fantastic-Norway_Utoya_01_o
Ostrvo Utøya | © Fantastic Norway
Fantastic-Norway_Utoya_02_o
Ostrvo Utøya | © Fantastic Norway
0