УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Aуторски циклус предавања: Заштита, ревитализација и презентација средњовековних утврђених градова у Србији

Kolarac_logo

Nazari_Tower_restoration_Castillo_Miras_Arquitectos

Рестаурирана Назари кула – Кастило Мирас архитекте (Nazari Tower restoration – Castillo Miras Arquitectos) | Фото: © Фернандо Алда

Током априла месеца школске 2014/2015. године у малој сали Коларчеве задужбине, биће одржан ауторски циклус предавања под насловом:

Заштита, ревитализација и презентација средњовековних утврђених градова у Србији,

др Марка Николића, асистента Архитектонског факултета Универзитета у Београду. У оквиру циклуса биће одржана три предавања:

  1. Средњовековни утврђени градови у Србији – типологија, елементи утврђења и карактеристични примери (среда, 15.04.2015);
  2. Заштита и презентација карактеристичних примера средњовековних утврђених градова у Србији (среда, 22.04.2015) и
  3. Унапређење приступа заштите, ревитализације и презентације средњовековних утврђених градова у Србији (среда, 29.04.2015).

Кроз прво предавање биће приказане опште карактеристике средњовекових утврђених градова у Србији – њихова типологија, елементи утврђења и њихове карактеристике, као и анализе најзначајнијих примера средњовековних утврђених градова у Србији.

Кроз друго предавање биће приказана четири карактеристична примера у Србији – Стари Рас, Голубац, Маглич и Сталаћ, кроз принципе и методе у заштити и презентацији који су на њима примењени у другој половини XX века и након 2000. године, а кроз треће предавање биће указано на предности и мане досадашњих приступа у заштити и презентацији средњовековних утврђених градова у Србији, као и на могућности унапређења приступа у складу са савременим принципима заштите и међународном праксом.

Предавач др Марко Николић представиће посетиоцима богато и специфично средњовековно наслеђе на нашим просторима, указаће на бројне проблеме у овој области заштите и презентације културног наслеђа, али ће и покренути бројна питања везана за ову врсту наслеђа у нашој средини о којима би требало размишљати приликом будућег деловања.

Место и време

Задужбина Илије М. Коларца
Мала сала
Студентски трг 5, Београд

Циклус предавања:
Среда, 15. април 2015, 18:00 часова
Среда, 22. април 2015, 18:00 часова
Среда, 29. април 2015, 18:00 часова

Улаз је слободан.

Ciklus-predavanja-SREDNJOVEKOVNI-UTVRDJENI-GRADOVI-U-SRBIJI