УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
RTUISS-04_o
RTU International Summer School 2014 – “Get Well City”, Цесис, Летонија

Летња школа

Технички универзитет у Риги – Међународна летња школа 2015 је започела процес прихватања пријава и објавила овогодишњу тему – „Аркадија“. Ова летња школа нуди студентима и младим професионалцима из области архитектуре, урбанизма и дизајна, јединствено практично искуство.

Летња школа ће се одржати у граду Цесис, који се налази у оквиру Националног парка Гауја, највећег заштићеног природног подручја у Летонији. Висока биолошка разноврсност, варијације терена и природни извори воде омогућавају услове за спортове на отвореном током свих годишњих доба, као и традиционално брање печурки, бобица и лековитог биља.

Бити у близини природе је суштински део идентитета овог града. Учесници Летње школе ће декодирати очигледне и скривене квалитете пејзажа, ставити их у оквире већег екосистема и колективног памћења, предложити стратегије и дизајнирати структуре за јавну употребу.

RTUISS-01_o
RTU International Summer School 2014 – “Get Well City”, Цесис, Летонија

У року од две недеље, од 25. јула до 8. августа 2015. године, међународни тим тутора ће водити учеснике кроз цео циклус пројекта – од првих скица до комуникације комплексних података, изградњу просторних структура у јавном домену, све до посматрања како локално становништво тестира њихов рад. Програм школе, који обухвата предавања међународних и домаћих предавача, као и презентације пројеката од стране учесника, биће отворен за јавност.

У 2014. години, учесници РТУ Међународне летње школе истраживали су тему добробити изградњом минијатурног санаторијума са потпуно функционалном сауном и бесконачним базеном, као и павиљона за игру и одмор у парку. Они су такође објавили новину „Природњак” (The Naturalist) која се бави животом на селу. Ове године сајт од посебног интереса је долина Пиртсупите, мање притоке реке Гауја. Она се простире кроз Цесис, у исто време као подела у урбаном ткиву и зелени конектор између насеља.

RTUISS-03_o
RTU International Summer School 2014 – “The Naturalist”

Позив за пријаву је отворен до 3. маја 2015. године за студенте и младе професионалце просторних дисциплина. Кандидати треба да су завршили најмање једну годину студија до почетка курса, течно говоре енглески и желе да раде у групама. Накнада укључујући регистрацију, школарину, смештај, храну и социјални програм је € 675. Доступан је ограничен број пуних и парцијалних стипендија. Формулар за пријаву можете попунити овде.

Организатори:
Курс је организован од стране платформе за Летонске креативне индустрије FOLD у сарадњи са Техничким универзитетом у Риги – Факултетом архитектуре и урбанизма (Riga Technical University Faculty of Architecture and Urban Planning). РТУ Међународна летња школа је подржана од стране Државне агенције за развој образовања и локалне општине Цесис.

Online ресурси:
Више информација о Летњој школи: http://www.rtusummerschool.lv/
Facebook страница Летње школе: http://www.facebook.com/rtu.summer.school
Видео Летње школе 2014. “Get Well City”: https://vimeo.com/106536000

Додатне информације и одговори на питања:
Evelina Ozola, директор програма Летње школе
Email: arcadia@fold.lv
Телефон: +371 29287899

RTUISS-02_o
RTU International Summer School 2014 – “Get Well City”, Цесис, Летонија