УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
Mapa kao medij_Tacka komunikacije

Свет картографије од штампаног до дигиталног доба
МАПА КАО ДИЗАЈНЕРСКИ, ТУРИСТИЧКИ И ШИРИ ДРУШТВЕНИ МЕДИЈ

Пријаве се примају до четвртка 19. фебруара 2015!

Организација Тачка Комуникације уз подршку Уметничког простора У10, у понедељак 23. фебруара 2015. организује серију предавања на тему Мапа као медиј. Овај догађај намењен је студентима и професионалцима  различитих усмерења, али и свима онима који мапе у ширем контексту виде као средство у оквиру свог уметничког или друштвеног деловања.

Потребу за мапама данас имају сви – медији, истраживачи, активисти, маркетинг агенције, уметници, историчари, дизајнери… Оне се кроз историју користе у  најразличитије сврхе и са разнородним наменама. Средство су за комуникацију и презентацију различитих садржаја, оријентацију, истовремено и историјски документ али и поље за изражавање одређене политичке идеологије. Данас, у свету дигиталног, како се чини, овај медији проналази своју најширу примену јер је његово коришћење постало лако доступно, а информације које пружа лако читљиве.

Семинар Мапа као медиј, организован уз значајну подршку Теленор фондације, има за циљ да кроз неколико стручних предавања, мултимедијалне презентације, примере добре праксе и отоврене разговоре објасни историју коришћења мапа, њихову савремену примену и бројне могућности које пружају.

Цео догађај биће одржан на адреси Косовке девојке 3 у самоорганизованом Уметничком простору У10, који је у Београду постао препознатљив по томе што кроз различите програме подржава и афирмише младе уметнике, нове теме и питања у области визуелних уметности и комуникација.

Због ограниченог броја места, потребно је да слањем пријаве (име, презиме, број телефона, занимање, факултет или институција из које учесник долази) потврдите своје учешће на info@tackakomunikacije.org. Пријаве се примају до четвртка 19. фебруара.

Међу предавачима и учесницима су Драгана Петровић, са Рударско-Геолошког Факултета која ће говорити о настанку првих карата и њиховој намени па све до до најсавременијих карата које се, поново, раде на зидовима али овог пута на “cloud” зидовима.

О субјективном, изражајном, приповедачком и манипулативном аспекту картографије и визуелизације података, од првих језика до интернета данас говориће Урош Крчадинац, предавач на Факултету организационих наука и један од оснивача Клуба путника.

Исидора Николић са Факултета за медије и комуникације говориће о инфографикама, елементарним структурама за прављење различитих графикона, дијаграма, менталних мапа и комплексних сетова информација, принципима по којима настају читљиве визуелне слике које могу да информишу и објасне свет и друштво у коме живимо.

Картирање у кризним ситуацијама и могућност науке да предвиди природне катастрофе биће тема Уроша Ђурића, асистента на Грађевинском факултету.

Историчар Владимир Дуловић ће говорити о Београду на мапама, кроз историју и о томе како разноликост ликовних приказа може бити инспиративна за данашње цртаче мапа и истраживање урбаних простора.

Након предавања биће одржан и округли сто, у оквиру којег ће представници стручне јавности, медија и корпоративног сектора разговорати о томе како мапе функционишу данас, где налазе своју примену и колика је реална потреба за њима у Србији.

Више информација о семинару и комплетну агенду можете погледати на:
www.facebook.com/tacka.komunikacije или на адреси www.tackakomunikacije.org

Агенда

*За први део семинара потребно је послати претходну пријаву

11:45 Регистрација и уводна реч организатора*
12:15 Драгана Петровић, Рударско-геолошки факултет : Мала карта, велика историја
13:00 Урош Крчадинац, Факултет организационих наука, Клуб путника: Креативна картографија
13:45 Пауза за кафу
14:00 Исидора Николић, Факултет за медије и комуникације: Дизајн и мапе
14:45 Урош Ђурић, Грађевински факултет: Картирање у кризним ситуацијама
15:30 Пауза за ручак
16:30 Владимир Дуловић, историчар : Београд на мапама
17:15 Paul Currion: Текст и град
18:00 Округли сто: Практична примена и савремена потреба за мапама
(Слободна Европа, Теленор, Млади за туризам, Поплаве.рс )
19:00 Коктел и промоција “Звучна мапа Београда 2014/15″